Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brodící videoseriál (13. díl) – Alvis Stalwart a jeho plavecké schopnosti

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Pokud není po ruce most nebo brod je ideálním strojem pro překonání vodního toku s větší hloubkou obojživelný stroj. Jedním takovým je i britský Alvis Stalwart.

Obojživelník Stalwart původně jako svůj soukromý projekt vyvinula společnost Alvis na konci padesátých let. Pro jeho schopnosti v terénu i ve vodě jej, ale ve druhé polovině šedesátých let zařadila do služby i britská armáda.

Alvis Stalwart je dlouhý 6,36 m, široký 2,61 m a vysoký 2,31 m. Pohon šestikolového obojživelníka zajišťuje 6,5-litrový vidlicový osmiválec Rolls Royce B81 MK 8B a pohyb ve vodě mají na starosti dvě vodní trysky. Ty nasávají vodu otvory umístěnými na pravé i levé straně pod korbou mezi druhým a třetím kolem.

Stroj s pohonem všech šesti kol má třímístnou kabinu, v níž je sedadlo řidiče umístěno uprostřed. Po souši se 9-tunový Alvis Stalwart může pohybovat rychlostí okolo 60 km/h a ve vodě je schopen dosáhnout rychlosti 6 uzlů (zhruba 11 km/h). Na korbě uveze až 5 tun nákladu nebo může táhnout až 6-tunový přívěs.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Hotwire
24. 2. 2012 13:20
brodenie?
pokial viem tak brodenie a plavanie su dve odlisne veci >:-[]