Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brutálně účinná bariéra pro nákladní vozidla (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Texas A&M Transportation Institute vyvinul bariéru, která se nestane běžnou součástí severoamerické silniční sítě, ale má přispět k ochraně před teroristickými útoky.

Na první pohled relativně nevině vyhlížející ocelový oblouk, rozkročený do šířky přes 7,3 metru je ukotven necelého půl metru do země a připraven zastavit i těžká nákladní vozidla.

Tato konstrukce nevznikla, aby konkurovala klasickým svodidlům, ale jako ochrana před teroristickými útoky na budovy a je součástí projektu podporovaného Ministerstvem zahraničních věcí Spojených států amerických spolu s dalšími bezpečnostními zařízeními.

Primárním cílem této bariéry není ochrana posádky vozidla před vyjetím z vozovky, což velmi dobře dokumentují záběry z testování, ale naopak ochrana objektů, stojících za ní. Má totiž zabránit teroristickým útokům za použití nákladního automobilu s výbušninami.

Při nedávno provedených testech byl proti oblouku tažen rychlostí 80 km/h nákladní automobil. Bariéra jej i přes vysokou rychlost dokázala zastavit a to tak účinně, že ložná plocha zůstala téměř neporušená, i když cílem vývojového týmu je dosáhnout výsledku, kdy se celé vozidlo zastaví dříve než bariéra dojde k čelní stěně ložné plochy.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (11)
Avatar - honza84
8. 10. 2014 14:17
Re: Ano, ale
To je spíš myšlený na vládní budovy, velvyslanectví apod. ty stojí převážně samostatně a přijezdový cesty by toto využily.
Co mě spíš nehraje je to že ta bariera by měla bejt do určítýho momentu schovaná v zemi a proti tomu nákladáku se zvednout. Protože to by byl US goverment fakt naivní kdyby si myslel že si ten utok nákej čmoud nepromyslí a když uvidí takovouhle traverzu tak proti ní zkrátka nepojede.
2. 10. 2014 22:04
mno
fyziku neokecáš
"cílem vývojového týmu je dosáhnout výsledku, kdy se celé vozidlo zastaví dříve než bariéra dojde k čelní stěně ložné plochy"
tak to mne s touto bariérou hodně zajímá. A asi to nepůjde, pokud bude bariéra "trubka", co se prořezává vlastně "měkkou částí" karosérie, a jen díky nárazu do korby se auto vůbec zastavilo. Jinak to prořízla bariéra až ke konci a podvozek si krásně pokračoval dopředu kdo ví kam...
Dále je to max účinné proti nárazu do budovy. To je pěkné, nevypadá to ani tak ošklivě jako nějaké betonové zátarasy. Ale být na korbě nálože, tak terorista nebude tak blbý, a při nárazu bouchnou taky. Bouchnou sice dříve, než dojedou tam kam mají, a¨le bouchne to. To tam mohou udělat jako zátaras minové pole, a vyhodí to ten náklaďák na tom samém místě do vzduchu taky... ;-) >:-[]
2. 10. 2014 10:36
Re: Brutál
Ty budes mit taky pekne vyhrabano tvl! :no:
2. 10. 2014 10:00
Re: Ano, ale
chytrý a jednoduchý? tuny betony, tuny ocele. to celý musí bejt drahý jako kráva. navíc co je to zamyšlenku řešit teroristy bariérama. kolik by jich muselo být? jestli jim jde o to, zastavit auto, tak to zastaví i levnějšíma způsobama.
Avatar - Barrichello
2. 10. 2014 09:55
Re: Brutál
Otázka je, zda oni se přestanou vrtat do nás, když my se nebudeme vrtat do nich. Nebyl bych si tím ale vůbec jistý