Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost světel podle Audi. Ukážou, kudy jet!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Zástupci automobilky Audi na kongresu ISAL 2015 (International Symposium on Automotive Lighting) poskytnou přehled o osvětlovací technice budoucnosti.

Program největší a nejdůležitější konference o automobilové osvětlovací technice bude zahájen 28. září a úvodní projev přednese Shuji Nakamura, nositel Nobelovy ceny za fyziku 2014. Následně vystoupí řečníci pozvaní automobilkou Audi se svými prezentacemi o nejnovějších trendech a směrech vývoje.

Vedle technologií ze současné nabídky, zahrnující například světlomety Matrix LED a příslušné asistenční systémy, bude věnován prostor i budoucí technice, jakou jsou světlomety Matrix Laser.

Zajímavým projektem pro budoucnost je automobilkou Audi plánované použití kamerových systémů pro precizní řízení světla. Podobně lze využít technologii komunikace „Car-to-X“, která propojuje vozidlo s ostatními vozy a infrastrukturou, pro oblasti za hranicí zorného pole řidiče.

Inženýři Audi v současnosti pracují na technologii, která promítá šířku vozidla na silnici, jako dva jasně definované pruhy světla. Řidič je tak dobře a bezpečně veden při jízdě zúženými jízdními pruhy.

Vedle přednášek a prezentací osvětlovací techniky představí Audi účastníkům kongresu ISAL 2015 i svůj nejnovější koncept e-tron quattro, jehož zadní svítilny mají demonstrovat další krok ve vývoji automobilové osvětlovací techniky v podobě Matrix OLED.

Do sériové produkce pak automobilka Audi hodlá tuto osvětlovací techniku zavést nejprve právě v zadních světlech.

Audi patří ve vývoji osvětlovací techniky pro automobily ke světové špičce, což nejlepé dokazuje celá řada milníků z nedávných let. Patří k nim například světlomety LED pro denní svícení v modelu Audi A8 W12 (2004), první světlomety LED pro všechny osvětlovací funkce v modelu Audi R8 (2008), síťové propojení světlometů s navigačním systémem v Audi A8 (2010), dynamické ukazatele směru v Audi R8 (2012), světlomety Matrix LED v Audi A8 (2013) a bodové laserové dálkové světlomety v modelu Audi R8 LMX (2014).

Nejnovější inovací v oblasti osvětlení je funkce proti oslňování světlem odráženým od dopravních značek, která je součástí světlometů Matrix LED v modelu Audi A4 (2015).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)