Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti Bolide představuje brzdy Brembo: Karbonové kotouče váží 3 kilogramy

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Extrémní Bugatti Bolide má největší karbonové brzdy všech dob. Každý ze čtyř kotoučů má průměr 390 milimetrů a váží pouze 3,175 kilogramu. Technicky vychází z brzd pro Formuli 1.

Bugatti vstoupilo do světa zákaznických okruhových speciálů s extrémním hypersportem Bolide. Vysoce exkluzivní řidičská hračka v posledních měsících prochází náročným testováním a v nejnovější oficiální tiskové zprávě nám ji molsheimská továrna ukazuje v prostředí italského závodního okruhu Imola. Současně zveřejňuje velkou technickou zajímavost. Nové Bugatti Bolide bude mít největší brzdy Brembo všech dob.

Brembo pro vyvinulo Bugatti Bolide největší brzdy typu „karbon-karbon“ s předními osmipístkovými monoblokovými třmeny a šestipístkovými třmeny vzadu. Každý z brzdičů je vyroben z hliníku potaženého niklem a všechny brzdiče pracují s obrovskými karbonovými brzdovými kotouči o průměru 390 milimetrů! Speciální technologii extrémně výkonných brzd v ostrém závodním nasazení využívají i vytrvalostní speciály LMh/LMDh nebo monoposty Formule 1.

Bugatti současně říká, že každý z brzdových kotoučů váží pouze 3,175 kilogramu a disponuje až vynikajícím odvodem tepla při intenzivním brzdění. Technici Bugatti chtějí všem řidičům hypersportu Bolide nabídnout konzistentní výkon brzd i v extrémních podmínkách. Bugatti si nechalo vyvinout i unikátní hlavní brzdový válec a další komponenty, včetně speciální brzdové kapaliny.

Video se připravuje ...

Okruhové Bugatti Bolide vychází ze silničního Chironu a má čtyřikrát přeplňovaný osmilitrový motor W16 naladěný na 1361 kW (1850 koní) při 7000 ot./min. Ten pohání vůz o hmotnosti jen 1240 kilogramů a umí jej vystřelit z 0 na 100 km/h za 2,17 sekundy. Na dvoustovku se rozjede za 4,36 sekundy a automobilka uvádí i zrychlení z 0 na 500 km/h za zdrcujících 20,16 sekundy.

Molsheimská továrna očekává, že prvním zákazníkům předá okruhový hypersport Bolide už v letošním roce a celkem vyrobí omezenou produkci 40 kusů. Každý z vyrobených kousků by přitom měl stát minimálně 95 milionů korun.

Lukáš Volšický
Diskuze (0)

Doporučujeme