Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti Super Veyron: 1500 koní za 150 milionů korun

David Bureš
Diskuze (165)
Nová verze nejrychlejšího automobilu světa výrazně zhubne, což spolu se silnějším motorem povede k neskutečným jízdním výkonům.

Automobilka Bugatti nadále počítá se svým modelem Veyron. V současnosti její vedení touží po ještě extrémnější a rychlejší verzi, než je dosavadní Veyron Super Sport.

Zasvěcený zdroj britskému magazínu Autocar sdělil, že takzvaný Super Veyron nabídne doslova fantastické výkony. O pohon vozu se bude nadále starat šestnáctiválec do W se čtyřmi turbodmychadly. Jeho objem by však měl vzrůst, díky čemuž vzroste i jeho výkon, a to až k hranici 1.500 koní (1.103 kW). Současná jednotka Veyronu je osmilitrová a v nejslabší verzi dává 1.001 koní (736 kW).

Super Veyron zároveň díky rozsáhlejšímu použití karbonových vláken výrazně zhubne, a to až o 200 kilogramů proti verzi Veyron Super Sport. Běžný Veyron váží 1.888 kilogramů, což z něj dělá celkem tlouštíka.

Bugatti už vyrábí nejrychlejší automobil planety – Veyron Super Sport zvládl během rekordní jízdy jet průměrnou rychlostí 431,072 km/h, Super Veyron ale laťku posune ještě výše, jeho maximální rychlost by se měla přiblížit hodnotě 450 km/h.

Při snaze o vyšší rychlost jsou však velkým problémem pneumatiky, kvůli nebezpečí jejich selhání totiž zákaznické exempláře Veyronu Super Sport mají elektronicky omezenou maximální rychlost na „pouhých“ 415 km/h. Michelin, který obouvá dosavadní verze Veyronu, tak bude muset zapracovat na novém obutí.

Super Veyron by podle informací britského časopisu měl debutovat na začátku příštího roku. Automobilka ale údajně s pracemi na vozu nemusí nijak spěchat, protože si je jista tím, že prodá veškerou produkci Veyronu i bez takové extrémní varianty. Vývoj tak extrémního auta ale bude nákladný a časově náročný, a tak si výrobce chce být jistý tím, že vůz za to opravdu stojí.

Zájemci o Super Veyron si budou muset připravit opravdu velký kufřík s penězi nebo šek s mnoha nulami. Automobil by totiž měl stát pět milionů liber, což je v přepočtu neskutečných 150 milionů korun.

David Bureš
Diskuze (165)
26. 6. 2013 09:04
Super clanek
Dva pubosi se tu aspon mohli trumfovat, kdo da vic odkazu a do toho Kylie ktera NEchape tohle auto. Myslim, ze nejaky miliardar a ze jich par je i u nas, vubec neresi, co si o tom aute mysli Kylie, topper bo flajbojéda, bud si ho koupi nebo ne >:-[]
26. 6. 2013 08:46
Re: Odlétám..
Nastartuj koste a dlouho se nevracej >:D
Avatar - flyboyeda
25. 6. 2013 04:58
Re: Upřímně
Jsem nevěděl že Corvetta , Charger, Camaro , M5 jsou supersporty,to je pro mě novinka
Avatar - twistedTSD
24. 6. 2013 17:43
Re: Upřímně
U někoho jako ty, který vše hodnotíš podle znáčku na kapotě, tomu věřím naprosto bez problémů.
24. 6. 2013 17:17
Upřímně
I když mi asi někdo neuvěří, tak toto auto se mi tedy vůbec ale vůbec nelíbí. Vrak na kolečkách.
Spíše bych se rozhodl pro klasiku v podobě AMG a pokud supersoprt, tak Corvetu, Chargera, Camaro, M5, ferarri.