Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bugatti úzkostlivě maskuje Centodieci v pohybu. Není to zase jenom maketa?

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Nový model Bugatti, oslavující 110 let od založení automobilky, byl představen již před pár týdny. Přesto se ho automobilka za jízdy stále ukrývá.

Nové Bugatti Centodieci, které je oslavou 110 let od založení automobilky a svým designem odkazuje na model EB110SS, bylo oficiálně představeno v polovině srpna na akci Monterey Car Week v Kalifornii. Po prezentaci vozu se však zástupci Bugatti rozhodli ukrýt novinku zpátky do přepravního náklaďáku, k čemuž ovšem zaujali dost nezvyklý přístup.

Při přepravě exkluzivních automobilů, jejichž hodnota dosahuje závratných výšin, není výjimkou, že řidiči vozu a ostatní členové přepravního týmu používají bílé rukavičky. Lidé z Bugatti však během přepravy Centodieci přehodili přes vůz speciální plachtu, která zakrývala vše kromě čelního skla.

Řidič vozu tak musel celou dobu spoléhat na pokyny od svého kolegy. Když ovšem plachta zakryla výhled i z čelního skla, muselo být celé nakládání zastaveno. Při manipulaci s takto cenným vozem zkrátka není opatrnosti nazbyt. Zůstává však poněkud záhadou, proč je vlastně Bugatti tak strašně opatrné.

Trochu nám to ale připomíná ženevskou premiéru Bugatti La Voiture Noire, nejdražšího automobilu na světě, který se ale nakonec ukázal být pouze elektromotorem poháněným modelem. Automobilku přitom prozradilo právě video z přepravy vozu po jedné z hal ženevského autosalonu, kdy se vozu spolu s koly točily i brzdové třmeny a hlavně chyběl jakýkoliv zvuk motoru. Silně zatemněná skla navíc bránila jakémukoliv pohledu do kabiny, která také ještě nebyla hotová.

U modelu Centodieci už se sice brzdové třmeny s koly neotáčí, přesto nám během jeho jízdy stále chyběl zvuk jeho čtyřikrát přeplňovaného motoru W16 o výkonu až 1.600 koní, který by neměl být osazen žádnou novou hybridní technologií. Silně zatemněná skla navíc opět brání pohledu do kabiny.

Zdá se tedy, že nové Centodieci je prozatím opět jen modelem poháněným elektromotorem, na jehož dokončení se ještě bude pracovat.  Ostatně i po představení modelu La Voiture Noire nakonec Stephan Winkelmann přiznal, že na dokončení vozu bude Bugatti potřebovat alespoň 2,5 roku. Termín doručení prvních Centodieci, kterých bude celkem vyrobeno jen deset, přitom automobilka také prozatím nezmínila.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
30. 8. 2019 16:07
Dotaz na webpáju
Co řikáš na přechod ACZ na to co dělá Autoforum? Jen vždycky o pár dní pozdějš? Bez označení přejatý zahraniční články?