Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bus of the Year 2015: MAN Lion's City GL CNG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Titul Bus of the Year 2015 získal pro MAN městský autobus Lion's City GL CNG s motory spalujícími zemní plyn.

V letošním soupeření o titul Bus of the Year 2015 vyhrál městský kloubový autobus MAN Lion's City GL CNG s šestiválcovým motorem na zemní plyn, splňujícím emisní normu Euro 6.

K hlavním přednostem tohoto vozidla určeného pro městský provoz jsou jeho pohonné jednotky. Těmi jsou již zmiňované šestiválce, které jsou nabízeny ve verzích s výkonem 200 kW (272 k) a 228 kW (310 k). Výrobce uvádí snížení emisí CO2 ve srovnání s konvenčními autobusy až o 17 %. V případě celkových provozních nákladu se pak může jednat až o 15% úsporu.

Model Lion's City GL CNG se na pohled téměř neliší od jiných městských autobusů. Jediným poznávacím znakem je tvar střešního krytu, pod kterým se skrývají plynové nádrže.

Kloubový autobus dlouhý 18,75 m disponuje přepravní kapacitou až 142 osob. K pohodlnému nástupu a výstupu cestujících je k dispozici celkem pětice dvoukřídlých dveří, jimiž se Lion's City GL CNG může pochlubit jako jediné vozidlo své kategorie na trhu.

Interiér autobusu je navržen jako flexibilní prostor, který má umožnit co nejjednodušší pohyb cestujících a zároveň nabídnout pohodlné cestování. Pro zvýšení kapacity jsou v přední polovině tři sklopná sedadla umístěná bokem ke směru jízdy. V závislosti na počtu cestujících muže řidič tato sedadla zablokovat nebo uvolnit pouhým stiskem ovladače na palubní desce. Díky tomu lze v případě potřeby získat prostor pro více stojících cestujících.

Autobus nabízí cestujícím přístup k internetu prostřednictvím bezplatného Wi-Fi a obrazovky umístěné v jeho interiéru jsou individuálně programovatelné.

Důležitou roli v interiéru autobusu hraje světlo. Kromě rozměrných bočních oken a prosklených střešních poklopů je proto u modelové řady Lion's City GL použit i průsvitný materiál na skládací měchy v oblasti kloubu. Navíc jsou uvnitř použity světelné pásy z LED. Díky tomu je autobus rovnoměrně prosvětlen.

Významné ocenění Bus of the Year 2015 bude zástupcům společnosti MAN Truck & Bus předáno na mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru pořádaném od 25. září do 2. října letošního roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Davie
13. 9. 2014 19:04
Sorka
A třeba SOR NBH 18 je jiná kategorie autobusů?
2. 9. 2014 10:43
JÁ ZAS SLYŠEL ŽE RUSKÝ CNG UŽ NENÍ AKTUÁLNÍ ...
a ted pofrčí domácí elektrika !! [odkaz] [odkaz] >:D >:D >:D >:D >:D