Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Byli jsme na soutěži mladých mechaniků: Nadějná budoucnost s pihou

Petr Barták
Diskuze (0)

Nastupující generace automechaniků se musí více a více učit komunikovat s elektronickými systémy stále složitějších vozidel. Abychom zjistili, na jaké úrovni je jejich příprava, navštívili jsme finále soutěže Autotronik Junior 2022 v Mladé Boleslavi.

Stání v Servisním tréninkovém centru Škody Auto v Kosmonosích jsou ve dvou patrech obsazena auty s připojenou elektronikou. Právě tady prokazují svoje odborné znalosti autotronici, tedy specialisté na elektronické systémy a jejich diagnostiku při montáži, údržbě a opravách vozidel. Soutěžící mladíci v bílo-zelených kombinézách, studenti závěrečných maturitních ročníků automobilních škol, se střídají u zkušebních komisařů. Na sedmi pracovištích praktické části finálového klání věnovaných třeba diagnostice motorů či elektroinstalace, klimatizacím, jízdním asistentům, elektrické soustavě či vyvažování kol se potí sedm více či méně nervózních studentů. Mají vždy dvacet minut na to, aby na nich postupně předvedli svoje dovednosti - odhalili a opravili závady. Ty na ně nachystali zkušební komisaři v černých tričkách, jinak zástupci učitelských sborů škol i techničtí školitelé partnerů soutěže, například společností Bosch, Hella, Scania či Würth.

Je to živé

My právě stojíme u diagnostiky vznětového motoru. Finalista soutěže Tomáš Kuzmanič má v ruce měřicí přístroj a řeší přidělené úkoly. „Co jsme naměřili? Co ten údaj říká?“ ptá se zkušební komisař Daniel Pátek. Když student odpoví, ptá se dál: „Jak budeš s daty dál pracovat? K čemu ti v budoucnu budou, až se zákazník vrátí?“ „Můžu porovnat starší a aktuální data,“ chytá se hned soutěžící. „A tudíž mimo jiné hned poznáš, jestli se v autě někdo nevrtal mimo servis, že?“ Načež finalista jen kýve. Klakson právě oznamuje ukončení kola, student má pětiminutovou přestávku a my můžeme vyzvídat od komisaře: Jak na tom studenti po dvou letech řádění čínské chřipky jsou?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (0)

Doporučujeme