Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ČAP: Havarijní pojištění má jen 18 % aut

Diskuze (34)
Česká asociace pojišťoven zahájila čtvrtý ročník akce „Únor – měsíc pojištění“. Letos se zaměří na propagaci havarijního pojištění automobilů.

Zatímco z celkového počtu zhruba 7,244 milionu registrovaných vozidel má 91,6 % sjednáno

pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel, pouze 18,4 % má sjednáno havarijní

pojištění. Při výběru pojištění se klienti řídí především cenou, což potvrdilo 70,6 %

dotázaných řidičů. O kvalitu služeb, možnostech připojištění nebo úrovni asistenčních

služeb, se prioritně zajímá jen třetina dotázaných.

Věnovat pozornost nabídce poskytovaných služeb se přitom zákazníkům vyplatí. Rozsah pojistné ochrany se totiž mezi pojišťovnami i jednotlivými produkty často výrazně liší.

Standardní součástí havarijního pojištění je ochrana před škodami na vlastním vozidle v důsledku nehody, odcizení nebo krádeže (celého auta i jednotlivých částí jeho vybavení), vandalismu a živelní události. Průměrná škoda způsobená živlem je 116.000,- Kč, průměrná škoda při krádeži dosahuje 250.000,- Kč.

Nadstandardní připojištění, které je poskytováno za příplatek, ale někdy také bezplatně, zahrnuje například pojištění čelního skla, úrazové pojištění, asistence, zapůjčení náhradního vozidla, pojištění spolujezdců, právní ochranu, pojištění zavazadel nebo střet se zvěří a napadení vozidla zvěří.

Ačkoliv je havarijně pojištěno jen každé páté auto, z každého čtvrtého havarijního pojištění je během jednoho roku uplatněna škoda. Drtivá většina pojistných událostí (84 %) se týká havárie vozidla, z toho ke 45 % při parkování nebo jako škoda na zaparkovaném vozidle.

Česká asociace pojišťoven také uvádí průměrnou výši škody při různých typech nehod. Při zavinění nehody v důsledku nedání přednosti v jízdě si řidič na vlastním vozidel způsobí škodu v průměru 47.000,- Kč. Nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu vozovky (např. velké výtluky) má v průměru za následek škodu 32.000,- Kč. Střet se zvěří vyjde v průměru na 30.000,- Kč, přičemž škoda je v takovém případě obtížně vymahatelná, i když řidič nemusí být viníkem.

Vzhledem k vysokému podílu nehod na zaparkovaných autech má svůj význam také plnění v případě, že váš vůz nabourá neznámý viník.

Diskuze (34)
13. 8. 2020 19:38
Povinné ručení
Mám zkušenosti se srovnávačem klikpojisteni .cz, kde jsem si zařizovala již víc pojistných smluv. Najdete si tam rychle srovnání pojištění od všech pojišťoven. Potom už se dá vše zařídit online, nemusíte tak nikam chodit.
11. 8. 2020 22:19
Povinné ručení
Jak to přes srovnávač funguje? to mi potom bude pořád někdo volat? nebo jak se zařizuje pojištění přes srovnávač pojištění?
5. 8. 2020 22:51
Povinné ručení
Nabídky se různě mění. Pokud si budete sjednávat povinné ručení, tak se vyplatí se vždy podívat na některý ze srovnávačů pojištění.
3. 8. 2020 22:23
Povinné ručení
Zdá se mi, že máme až zbytečně velkou pojistku na auto. Přes kterou pojišťovnu se nejvíc vyplatí sjednání povinného ručení?
23. 10. 2019 00:14
pojištění
Taky moc nechápu, že tolik lidí havarijní pojištění podceňuje. Sám jsem si teď pořídil nový vůz a první co jsem udělal, bylo sjednání havarijka přes https://www.top-pojisteni.cz/…arijni-pojisteni Na auto jsem šetřil opravdu dlouho, takže bych o něj nerad kvůli jedné chybě přišel.