Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Carplane: Nový příspěvek mezi létající auta

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Z Německa pochází projekt pojmenovaný Carplane, který je dalším z dlouhé řady létajících automobilů nebo spíše jezdících letadel.

K nejznámějším a plně funkčním strojům schopných jízdy po silnicí i létání patří v současnosti severoamerický Terrafugia Transition a slovenský Aeromobil. Dalším strojem s podobnými schopnostmi je německý Carplane.

Podobně jako dvojice výše zmíněných je i Carplane vybaven tlačnou vrtulí, ale tím veškerá podobnost končí. Na první pohled tento stroj totiž zajme dvojící oddělených trupů, z nichž každý nabízí prostor pro jednu osobu.

Dvoutrupá a hornokřídlá koncepce nebyla zvolena pouze s ohledem na zajištění zvýšené pozornosti okolí nebo aby bylo kam uložit křídla při jízdě, ale podílí se rovněž na zvýšení stability stroje za letu.

První dojmy: Slovenský létající automobil AeroMobil 3.0 (+video)

Carplane v konfiguraci pro provoz na pozemních komunikacích je dlouhý 5440 mm, široký 2250 mm a vysoký 2120 mm. Po proměně na letadlo se prodlouží na 7453 mm a sníží na 1890 mm. Rozpětí křídel je 9715 mm.

Stroj o hmotnosti pouhých 498 kg je poháněn motorem o výkonu 111 kW (151 k), s nimž je na silnici schopen jízdy rychlostí až 176 km, zatímco ve vzduchu to může být až 222 km/h, ale udávána cestovní rychlost je 200 km/h. Dolet Carplane je údajně až 833 km a vystoupat s ním lze až do výšky 4570 m.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
4. 5. 2015 07:30
Pro laika je to věda o psech...
"A co s nimi děláte?"
"My je křížíme."
"A nějak zvláštně?"
"Ne, klasická soulož... Teď jsme třeba zkřížili BLenheima a BOSTonského teriéra."
"Óóó!"
"Nazvali jsme ho - BLBOST!"
>:D
3. 5. 2015 17:31
Naprostá kravina,
křídla bude nutné ručně!!! přimontovat než se stroj vznese - zatímco konkurence má vše automatické. Oddělené kabiny a celková extrémní šířka je taky úplně mimo. Tipnul bych si, že tento zcela nesmyslný "projekt" vznikl jen jako tunel na EU dotace a po odprezentování skončí na smetišti dějin i na tom klasickém...
Btw. tento výtvor zatím létá jen na počítačových animacích. Vzhledem k otřesné aerodynamice nebudou letové výkony uvedené v článku možné ani teoreticky.