Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čech si v Británii postavil krysí Škodu Rapid. Trochu si hraje i na Mercedes

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Úpravy aut mají mnoho podob. Některé mohou být decentní, jiné naopak velice nápadné a výrazné. Do druhé skupiny rozhodně patří tato Škoda Rapid.

Jde o auto upravené v takzvaném krysím stylu - tedy v úpravě, které se v angličtině říká Rat Style, „rat“ je totiž v angličtině výraz pro krysu, případně také Rust Look. Druhé označení odráží zálibu majitelů v ošuntělém vzhledu jejich vozů, „rust“ znamená korozi, rez.

Video se připravuje ...

Možná si vzpomenete, že jsme o této Škodě Rapid už jednou psali. Jenže tehdy jsme neznali majitele a navíc - auto se od té doby trochu změnilo. Styl nových úprav však zůstal stejný, český hatchback se snaží vypadat tak trochu jako vrak.

Vlastníkem britské krysí škodovky je přitom Čech Martin Bečan. Rapid Spaceback pořídil jako nové auto v roce 2017 a původně ho chtěl ponechat v sériové podobě. Jenže když mu krátce po koupi opečovávané a pravidelně leštěné vozidlo někdo odřel, uvědomil si, že „leštěnka“ je k dennímu provozu nepraktická. A tak si řekl, že z Rapidu udělá stroj ve stylu Rust Look. Nebylo to ostatně poprvé, už dříve v podobném duchu upravil Peugeot 307.

„Líbí se mi, že Rat Style je v podstatě antituning. Na druhou stranu se však pod tou úmyslně ošuntěle vyhlížející karoserií ukrývá technika v perfektním stavu,“ říká Martin Bečan. Úpravci se snaží, aby auto vypadalo omšele, křehce a skoro jako kus šrotu, úmyslně pracují s „falešnou“ korozí, nekvalitním lakem, „patinou“, používají různé samolepky, lepící pásky a díly nejen z vozů jiných značek, ale dokonce i komponenty a doplňky, které nemají s auty nic společného.

„Od ostatních řidičů dostávám často v provozu přednost. Asi si říkají, co za magora může tohle řídit, a klidí se z cesty,“ směje se Martin, který se při úpravě Rapida řídí vlastními pocity. Když ho něco napadne, nápad uskuteční a buď se mu výsledek líbí, nebo přijde s něčím jiným.

Díly shání různě. „Na vrakovištích, u popelnic, na blešácích nebo i ve vetešnictvích,“ prozrazuje. Když se na škodovku podíváte důkladně, všimnete si, že má masku chladiče z Mercedesu. Trojcípou hvězdu ale najdeme i na dalších místech.

„Hra na Mercedes vznikla podle registrační značky na přání ve znění SN08 RAT, tedy „Snob Rat“. Jeden známý mi řekl, že by se hodila spíš na Jaguar nebo Mercedes. A já se toho hned chytil a okamžitě jsem volal jednomu majiteli vrakoviště, jestli tam nemá něco ze starých Mercedesů,“ vypráví Martin.

A vysvětluje, jak dosáhl efektu koroze: „Jde o speciální barvu, určenou původně na malé modely aut, která při dodržení správného procesu vytvoří dokonalou texturu, v podstatě nepoznatelnou od přirozené koroze. Mám díky ní ‚rezavé‘ i plastové díly."

Krysí Škoda Rapid má i odpovídající interiér, který je navíc jen dvoumístný. Technika je ovšem v perfektním stavu. “Pod kapotou je motor 1.2 TSI vyladěný na 150 koní a s několika úpravami. Škodovka má nový výfukový systém a upravený podvozek, brzdy jsou od Bremba. Auto fakt jede hezky, lépe, než byste při pohledu na něj čekali. A o to jde...," uzavírá Martin Bečan.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

22. 11. 2022 11:45
Re: Fuj grciam
Prasačina na pohľadanie :no: :no: :no:
22. 11. 2022 09:25
Fuj grciam
Odpad hnoj... ludom uz totalne slaha na mozog...