Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čelní okno auta je spotřební materiál, ale dá se i opravit

David Bureš
Diskuze (12)
Čelní skla s prasklinami se dosud většinou lepila, alternativou je však metoda speciálního leštění.

Vyraženou jamku či prasklinu na čelním skle, kterou způsobil odlétnutý kamínek nebo jiný předmět, už zažilo mnoho řidičů. Tento problém řešili opravou skla, v případě větších prasklin však bylo nutné sklo vyměnit. Alternativní možností je nechat sklo vyleštit. Tuto techniku doporučuje i německý autoklub ADAC.

Leštění je alternativou k lepení skla pomocí pryskyřice. Navíc je tuto metodu možné použít i na škrábance v zorném poli řidiče, kde je zakázáno tmel aplikovat.

ADAC v rámci testu tuto metodu vyzkoušel, a to na 50 let starém autě, které mělo kvůli vadnému stěrači na čelním skle půlkruhový škrábanec. Během 45 minut leštění pomocí leštícího stroje s plstěným kotoučem byla tato rýha takřka odstraněna.

Metoda leštění nicméně má i své nevýhody. Je možné ji použít jen na menší škrábance. U hlubších rýh by totiž muselo být odstraněno příliš mnoho materiálu.

Vhodná však může být pro stará vozidla, u kterých nejsou (zakřivená) čelní skla dostupná, nebo jsou naopak drahá.

Vyleštit čelní sklo je možné i vlastnoručně. Je však třeba si pořídit leštící stroj. Ten by měl pracovat maximálně při 600 otáčkách za minutu, při vyšší rychlosti by se sklo mohlo příliš zahřát a prasknout. Čas od času je potřeba sklo polít vodou.

Pokud je čelní sklo více poškrábané, může to za nepříznivých podmínek zhoršit výhled z vozu. Lom světla z těchto škrábanců totiž řidiče může oslnit, například pokud je slunce nízko nebo pokud míjí vozidlo s rozsvícenými světly. Navíc za prasklé sklo v zorném poli řidiče hrozí pokuta.

David Bureš
Diskuze (12)
8. 6. 2012 21:30
Re: hm..
Když se ti fólie překládá, tak jak tam můžeš dát místo ní sklo?

Fólie se dá koupit, dneska se dělají už z docela dobrých materiálů co pár let vydrží, a výměna stojí třeba 2000,- na P306.
8. 6. 2012 18:05
Re: Kolik to stojí?
A hlavne nekupovať lacné plechové škrabky na ľad.
Avatar - Mangalica
8. 6. 2012 16:03
Re: Nemá to cenu pokud to není veterán
Já vím, jak to jde "jinak", ale ve finále to je to nejhorší řešení... ;-\
8. 6. 2012 15:18
hm..
predni okno asi nema cenu moc resit, horsi to je se starymi soft/topy u kabria kde jeste neni sklo ale ta priblbla umelohmotnotna folie. Jednak casem chytne patinu, jednak jak se to sklada a prehyba, tak se to pokazde v jednom nebo dvou mistech odira a mimo to to vzdycky chytne zvenku vetsi ci mensi skrabance. Jsou na to specialni pripravky, ale i tak je to lesteni jen docasne, staci 14 dnu a mate to zas nasedle nebo nahnedle a s oderkama. Az me to dostatecne rozcili, tak to prekopu a dam si tam softop se sklenenym okynkem, i kdyz to je docela palka a opruz prace. Ale porad lepsi, nez to porad dokola lestit a stejne houby videt dozadu. jak to mohli tak hloupe udelat nepochopim nikdy.
Avatar - Barrichello
8. 6. 2012 13:58
Re: Nemá to cenu pokud to není veterán
Musíš mít připojištění, že.
Anebo to jde i jinak, ale to ti tu fakt popisovat nebudu >:D