Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

CES 2019: Jaké automobilové novinky očekávat na výstavě elektroniky?

David Bureš
Diskuze (1)
Nová generace Mercedesu CLA, koncept elektrického SUV od Infiniti nebo unikátní interiér nové značky Byton, i to bude k vidění na letošní Consumer Electronic Show (CES).

Consumer Electronic Show (zkráceně CES) konaná v americkém Las Vegas bývala primárně přehlídkou spotřebitelské elektroniky. Spolu s tím, jak se v autech objevuje stále více elektroniky, se však stala i zajímavým místem prezentace různé automobilové techniky. CES je tak dnes důležitým veletrhem také pro automobilky, který dokonce bere návštěvníky a vystavovatele tradičnímu detroitskému autosalonu. Co bude z hlediska automobilové techniky k vidění na CES 2019?

Zatímco některé automobilové firmy se opět pochlubí jen nějakým elektronickým systémem, Mercedes svoji účast na CES 2019 vzal vážně a představí tam sériový model. Půjde o druhou generaci kompaktního čtyřdveřového kupé Mercedes-Benz CLA, která se zatím představila na prvních snímcích. Využije techniku z aktuálních tříd A a B, její multimediální systém MBUX však má být doplněn o nové funkce.

Nový automobil na CES 2019 bude prezentovat také u nás už nepůsobící Infiniti. Prémiová divize Nissanu v Las Vegas odhalí koncept QX Inspiration, což je SUV s elektrickým pohonem, naznačujícím budoucí směřování značky, jak z hlediska designu, tak z hlediska techniky.

Zahanbit se na CESu 2019 nenechá ani nová značka Byton. Její M-Byte je produkční verze stejnojmenného loňského konceptu, který nadchl hlavně obřím displejem uvnitř, rozkládajícím se po celé šíři palubní desky. Ten si zachová i sériová varianta, která využije obrazovku s úhlopříčkou 48 palců!

Budoucnost automobilů pak bude svým způsobem prezentovat i Kia, byť o svém exponátu ani nehovoří jako o autě. Popisuje ho jako interaktivní exponát a nazývá ho Space of Emotive Driving (Prostor řízení na bázi emocí), přičemž prezentuje technologie pro epochu post-autonomního řízení. Specialitou je hlavně systém R.E.A.D., který si návštěvníci budou moci na veletrhu sami vyzkoušet. Dokáže optimálně nastavovat kabinu vozidla a přizpůsobovat ji uživateli tím, že v reálném čase analyzuje stav emocí řidiče prostřednictvím technologie rozpoznávání biosignálů pomocí umělé inteligence.

Netradiční cestou půjde Hyundai, jehož inovativní koncept Elevate kombinuje výkonnou robotiku a techniku elektrického pohonu, aby dopravil cestující i na místa, kam se dosud žádné vozidlo nedostalo. Z toho důvodu má kola na robotických nohách, aby vozidlo zvládlo překonat i ten nejnáročnější terén, a to nejen jízdou, ale klidně právě i chůzí či šplháním.

Naopak Audi ukáže nový multimediální systém, který dle slov značky udělá z cesty cíl. Díky pilotovanému řízení totiž auta budoucnosti budou moci cestující včetně řidiče lépe zabavit, což má právě nový systém ukázat.

Také Nissan ukáže možnou budoucnost palubních systémů. Jeho I2V, alias invisible-to-Visible (z neviditelného do viditelného), je technologie umožňující vozidlům vidět skrze budovy. Kombinuje informace z čidel auta s daty získanými z cloudu, díky čemuž posádce zobrazí nejen bezprostřední okolí, ale i to, co je za případnými překážkami.

CES 2019 se oficiálně koná mezi 8. až 11. lednem, vybrané související přednášky a prezentace ale odstartovaly již 6. ledna.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

8. 1. 2019 00:47
Otřesné...
Z pohledu autonadšence se mi z této akce dělá fyzicky nevolno, už jen když o ní čtu... 8-s 8-s 8-s :no: