Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Češi loni kvůli stočeným tachometrům přišli o devět miliard

Diskuze (17)

Češi loni kvůli stočeným tachometrům zaplatili při pořízení ojetého vozu navíc zhruba devět miliard korun. O rok dříve to bylo přibližně o miliardu více.

Podíl ojetin s podvodně upraveným počítadlem kilometrů klesl z 36 na 33 procent. Oznámila to dnes Asociace obchodu ojetými automobily (AOOA).

V Česku se loni prodalo 760.000 ojetin. Počet prodaných vozů s přetočeným tachometrem podle asociace meziročně klesl o 24.000 na 250.800 aut. Tachometry vozidel byly průměrně stočeny o 99.000 km. Průměrné navýšení ceny ojetiny v důsledku snížení počtu ujetých km představovalo 36.000 Kč.

V roce 2016 činila průměrná cena ojetého vozu 190.900 korun, v roce 2019 to bylo 223.900 korun. Podle ředitele asociace Jiřího Grunda to dokazuje, že Češi preferují kvalitnější a novější auta.

"Lidé začínají chápat, že při koupi ojetého auta je bezpečnější využít služeb odborníka, ať už značkového autobazaru či renomovaného dealerství. Stejně tak vzrůstá zájem o prověřování servisní historie. Největším rizikem stále zůstává dovoz ze zahraničí, kde lze data o servisní historii často úspěšně zamlčet," dodal Grund.

Situace kolem přetáčení ve středoevropském regionu se podle generální ředitelky AAA Auto Karolíny Topolové pomalu zlepšuje. Na Slovensku, v Polsku i v ČR byla přijata legislativní opatření, která manipulaci se stavem tachometru staví mimo zákon. Problémem ale zůstává mezinárodní charakter této kriminality. "Dokud nebudou exportní státy jako jsou například Německo, Španělsko, Itálie či Francie úzce spolupracovat se zeměmi, kam se ojetiny dovážejí, bude stáčení pro podvodné prodejce stále výhodným byznysem," uvedla.

Asociace doporučuje před koupí pečlivou prohlídku servisní historie vozu. Nejjednodušší je využít službu www.zkontrolujsiauto.cz. Po zadání VIN kódu se kupující dozví vše o servisní historii vozu, o provedených opravách, jejich ceně, včetně nájezdu km v časové ose. Služba využívá data z likvidace pojistných událostí či z pravidelných servisních prohlídek.

Diskuze (17)

Doporučujeme

8. 6. 2020 17:01
historie aut je možnost
Kroucené tachometry jsou v podnikání s ojetými vozy starým a velmi dráždivým problémem. Jsem rád, že služby vin check jako Carvertical jsou stále populárnější a lidé začínají rozpoznávat službu historie aut jako cenný zdroj pro nákup ojetých vozů.
11. 3. 2020 16:34
Re: boty si taky zkusím než je koupím
Pravda, pravda. Nejlepší je, když je doložená historie vozu. Já takhle kupoval na úvěr zánovní mazdu6 u aaa a jsem spokojený. Plná servisní historie a podmínky úvěru stejně výhodné jako kdybych šel do své banky, takže spokojenost :-)
7. 3. 2020 11:15
Re: prej usilovali. ten byl dobrej
Taky jsem s autem od nich spokojený. Jinak co se týče tématu, tak jsem také někde zahlédl nějaký článek zmiňující áčka a boj proti stáčení, ale už je to déle a moc si ho nepamatuji.
4. 3. 2020 15:48
Re: prej usilovali. ten byl dobrej
Hele nevím, mnoho lidí na ně nadává, ale sám od nich auto mám a jezdí mi už přes 3 roky běz větších problémů. Rozhodně raději nakoupím u nich, než abych kupoval např. přes inzerát. To udělal známej a po měsíci mu auto zabavili exekutoři, to se u Áček a podobných stát nemůže :-)
17. 2. 2020 16:34
boty si taky zkusím než je koupím
tak ono ty kiláky lze solidně +- odhadnout "opotřebováním vozu" a kdo si koupí auto jen tak pod 300 tisíc korun nebo s nájezdem 200 tisíc kilometrů, musí rozhodně očekávat investice do oprav, tak to proste je, vždyť to je prostě jen stroj...