Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česko je prý čtvrtou nejdražší zemí, kde lze koupit Teslu Model 3

Ondřej Mára
Diskuze (43)

Naopak při pořízení hatchbacku VW Golf se Česko umístilo na deváté nejdostupnější pozici.

Jedním z největších problémů masového rozšíření elektromobility stále zůstávají ceny, které se navzdory snahám výrobcům stále drží poměrně vysoko. Ceny na jednotlivých trzích se však liší, což se rozhodli zmapovat lidé z webu Confused.com.

Ti si v rámci své studie vybrali jednoho zástupce ze segmentu elektromobilů, hatchbacků, sportovních vozů a SUV, který patří k nejprodávanějším ve svém segmentu a současně je nejrozšířenějším na světových trzích. Z různých světových trhů si pak vypůjčili základní ceny vozu, které porovnaly s ostatními trhy.

Mnozí teď mohou jistě po právu namítat, že studie nezohledňuje průměrné platy a nepočítá ani s různými bonusy či malusy v závislosti na jednotlivých trzích, stále se však jedná o celkem zajímavé srovnání samotné prodejní ceny.

Jako příklad pro koupi elektromobilu byla vybrána Tesla Model 3, která patří k nejpopulárnějším elektromobilům současnosti. Nejlevněji přitom vůz koupíte v Macau, kde je cena v přepočtu 35.577 eur. Z evropských zemí by pak vůz měl být nejdostupnější v Rumunsku, kde by měl vyjít v přepočtu na 36.837 eur.

Norsko, kde jsou elektromobily velmi populární, skončilo s cenou v přepočtu 38.270 eur na šestém místě. V USA, kde je Tesla na své domovské půdě, vyjde v přepočtu na 39.636 eur, což v tabulce znamenalo deváté nejlepší místo.

Odemknout video

Naopak nejdražším místem, kde elektromobil koupit, by měl být Singapur, kde Model 3 vyjde v přepočtu na 73.554 eur. Na druhém místě skončil Izrael, třetí Švédsko a na čtvrtém místě je Česká republika. Tabulka ovšem uvádí cenu 1.350.400 Kč, což je v současnosti o cca 25.000 Kč více, než je základ na webu českého zastoupení automobilky. V přepočtu se bavíme o částce 55.214 eur.

Citelně lépe si však Česko vedlo v tabulce, která srovnávala ceny hatchbacku – v tomto případě modelu Volkswagen Golf. Na prvním místě, s cenou v přepočtu 20.435 eur, se umístily USA. Na druhém místě bylo Polsko a třetí Slovensko. Do tabulky se ale vešlo i Česko, které se správně uváděnou lokální cenou od 579.900 Kč (v přepočtu 23.710 eur) skončilo na devátém místě.

Nejdražší je pořízení hatchbacku opět v Singapuru, kde Golf vyjde v přepočtu na 118.795 eur. Na druhém místě skončilo s obrovským odstupem Dánsko (v přepočtu 38.448 eur), třetí Jižní Afrika (v přepočtu 37.818 eur) a na čtvrtém místě skončilo s cenou v přepočtu 36.385 eur Norsko.

V dalších tabulkách už se Česko neobjevuje, přesto můžeme dodat, že sportovní vůz Ford Mustang stojí nejméně v Kanadě, USA a Austrálii, zatímco nejvyšší ceny jsou v Kambodži, Norsku a Dánsku. Pro srovnání mezi vozy SUV si studie vybrala Toyotu RAV4, která je nejlevnější v Kanadě, Japonsku a Mexiku, zatímco nejvyšší ceny jsou v Singapuru, Norsku a Brazílii.

Kompletní tabulky, včetně cen v lokální měně a přepočtu na dolary, eura a britské libry, najdete v galerii.

Ondřej Mára
Diskuze (43)

Doporučujeme

18. 2. 2022 01:17
Re: Vcera
Já bych to řekl ještě upřímněji - jen vůl si koupí jakoukoliv Teslu! :-[]
Avatar - petr petrumr
17. 2. 2022 20:29
Re: Vcera
správně, neboť technická platí v EU a ty normálně jdeš na první technickou po 4 rokách. Jak jsem kupoval bramboru z UK, tak jsem šel na technickou až po v 4 roku od první registrace, po brexitu je to asi jiné, ale z německa to zůstalo a bude se to zjednodušovat.
Avatar - pradeda777
17. 2. 2022 13:16
Re: Vcera
.....mám strach..... ;-) :D :-[]
17. 2. 2022 12:29
Re: Vcera
Taky si ho pouštím jako podkres k práci, je to sranda. Osobně mi nejvíc imponuje jeho upřímnost. Dokonalej přehled nemá asi nikdo, ale on se za to nestydí. Konkurence na tom nebude líp, ale ti tu nevědomost z videí jednoduše vystříhají.. Takže já bych do auta přes něj asi šel, protože bych minimálně věděl, že mi řekne, co si skutečně myslí. A on stejně vozí hlavně novější vozy často v záruce, tak co by tam měl řešit.. koukne, kde to bylo lakovaný, mrkne na diagnostiku a případně vyhádá slevu za sjetý gumy či brzdy a to je asi tak celý.
Avatar - Ozzman
17. 2. 2022 11:43
Re: Automaticky prehravana videa
Tak tvoje recenze jim peníze nepošle, ale inzerent jo, ten má prioritu :D