Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Český dělník v automobilovém průmyslu loni vydělával téměř 25.000 Kč

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Mzdy v automobilovém průmyslu jsou vždy vyšší než průměr, i dělník si dokáže vydělat dost a mzdy rostou.

Dle statistik Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) mají lidé o práci v automobilkách a firmách s nimi spřízněných zájem. Jejich počet se zvýšil o 5.377 osob, tedy o více než 5 %. Kmenových zaměstnanců bylo na konci loňského roku celkem 110.735. Nejvíce nabírali výrobci skupin, dílů a příslušenství (+4.248 pracovníků, +6,13 %).

Uvedené údaje dokazují, že českému automobilovému průmyslu se v roce 2011 dařilo. Dopady ekonomické recese z let 2008 a 2009 v oblasti zaměstnanosti byly do značné míry potlačeny, uvedl prezident AutoSAP ing. Martin Jahn.

Průměrné mzdy přitom meziročně vzrostly o 4,56 % na 29.246 Kč (+1.276 Kč). Přes 83 tisíc dělníků si loni vydělalo sice o něco méně, ale pořád velmi slušně: měsíčně dostali 24.625 Kč. Samozřejmě i zde se jedná o statistický údaj, tedy průměr. Nejvíce zvedaly platy samotné automobilky: o takřka 8,5 %, nárůst u dělníků dosáhl o něco menších takřka 8,1 %.

Je vidět, že dosud pozitivní vývoj automobilového průmyslu se odráží i ve zvýšení zaměstnanosti a mezd. Je však třeba vzít v úvahu současnou ekonomickou situaci a případné mzdové nárůsty v roce 2012 korigovat tak, aby nedošlo ke ztrátě konkurenční schopnosti českých firem, dodal Martin Jahn.             

Jako české firmy jsou brány také ty, které u nás působí, byť mají hlavní sídlo v zahraničí nebo jsou jejich podílníky cizí výrobci. Kromě Škody, která je beztak ve vlastnictví koncernu VW, Tatry, Jawy, a MTX jsou členy AutoSAP též nošovický Hyundai (HMMC) a kolínská TPCA. O Avii (Ashok Leyland) a vysokomýtském Ivecu nemluvě. Patří sem rovněž další výrobce autobusů SOR Libchavy, ale i výše zmínění producenti dílů, příslušenství, speciálních nástaveb, autokluby, asistenční služby a některé vysoké školy. Celkové číslo přesahuje 150 organizací.

Průměrný plat v automobilovém průmyslu (včetně u dělnických profesí) je vyšší než globální. Ten ve třetím čtvrtletí roku 2011 vzrostl dle Českého statistického úřadu na 24.089 korun.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
26. 2. 2012 05:59
hyundai
tlaci prumer hodne dolu, ve skodovce maji daleko vic penez a nedelaji auta s potem a krvi, natoz ze hyundai hlasi rekordni zisky tak je to bida to co posila "zpet" do CR :no: :no: