Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cesta na Měsíc: Vnuk renovuje astronautovu Corvette, pak s ní ujede 400 tisíc km

Filip Melich
Diskuze (0)

Vnuk astronauta Ala Wordena bude s pomocí společnosti Luna Replicas restaurovat jeho zanedbanou Corvette C3. Poté se s ní vydá na cestu napříč Spojenými státy.

Podpora letů na měsíc byl ze strany General Motors chytrý marketingový tah. Spočíval v tom, že si posádky misí v rámci programu Apollo mohly od Chevroletu na rok pronajmout sportovní model Corvette za jediný dolar.  Pouze šest vozů však dostalo také zakázkový lak, přičemž dodnes se z nich dochovaly pouze tři. Jeden z nich se dočká restaurování.

Tenhle konkrétní exemplář Corvetty C3 z roku 1971 patřil Alfredu Wordenovi (1932 – 2020), který byl pilotem velitelského modulu čtvrté měsíční mise. Corvette byla dlouho považována za ztracenou, než ji v roce 2017 objevil sběratel takzvaných Astrovette, Danny Reed. Nyní jej ve spolupráci se společností Luna Replicas odkoupil Will Penczak, vnuk Ala Wordena.

Protože auto dlouhé roky stálo zapomenuté na poli, není v úplně nejlepší kondici a není možné ho zachovat tak, jak je. Proto padlo rozhodnutí, že bude restaurováno, aby bylo zabráněno jeho dalšímu rozpadu. Will Penczak úvodní část renovace provede sám za pomoci Maxe Kaisermana, zakladatele společnosti Luna Replicas.

Ale protože bude potřeba také řada složitějších kosmetických a technických prací, plánují o pomoc požádat specializované podniky ve svém okolí. Penczak a Kaiserman odhadují, že restaurování celkem vyjde na 150 – 200 tisíc dolarů, tedy v přepočtu na 3,6 – 4,8 miliony korun. Práce chtějí částečně financovat z peněz od případných dárců nebo společností, pokud se s nějakou podaří navázat spolupráci.

Jakmile bude Corvette opět v reprezentativním stavu, nebude okamžitě zavřená do muzea. Penczak s Kaisermanem s ní mají jiné plány. Chtějí totiž napříč Spojenými státy ujet 250 tisíc mil (402 tisíc kilometrů), což je podle Penczaka: „Tolik mil, kolik je potřeba k cestě na Měsíc.“ Cílem totiž je podělit se s částí historie se všemi, které to bude zajímat.

Penczak s Kaisermanem zatím nezmiňují, kolik času jim renovace Corvette C3 z roku 1971 zabere. Informovat o prováděných pracích však budou na sociálních sítích – zatím na facebookové stránce společnosti Luna Replicas, později také na jejím YouTube kanálu.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme