Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cestování za jídlem: Na Českolipsku nás zaujala nejen kozí farma!

Sklářská krčma Ajeto je populární výrobky i jako restaurace.
Stezka hastrmanů v Brništi
Stezka hastrmanů v Brništi
Koláčkárna U Salvátora
39 Fotogalerie

Ve třetím dílu nejen gastronomického putování po regionech nás na Českolipsku nejvíc zaujala Kozí farma Nový Dvůr, a vůbec v tom nehrálo roli, že je takřka vedle známého motoristického okruhu v Sosnové. Zajímavých zastávek však bylo mnohem víc.

Někteří chovatelé mluví o „závodních“ kozách, a to z toho důvodu, že na výstavách a soutěžích sbírají řadu cen. V prodejně padnou nejdřív do oka poháry na vitríně s kozími sýry a dalšími produkty. V den našeho příjezdu mezi ocenění přibyl certifikát „regionální potravina“ pro zdejší kozí mléko. Pokud se sem pojedete přesvědčit, že ocenění jsou zasloužená, raději se vyhněte sobotě. To bývá fronta a manželé Krejzovi těžko najdou čas, aby vás a potomstvo vzali na prohlídku stájí s kůzlátky, kterých se tu narodí až 200 ročně. Dospělé stádo ale můžete sledovat z příjezdové cesty. Když je fofr, asi nezahlédnete ani další zdejší skvost: přes 3000 porcelánových polévkových mís, které už léta sbírá Milena Krejzová. Výhodu mají ubytovaní: ti se prohlídky dvou pater porcelánových skvostů jistě dočkají.

Kozí sýry však každému nevoní, leckdo také dává přednost teplé stravě. Do oblasti Českolipska patří i Nový Bor a ve dvou případech se tu snoubí řemeslo s restauračním zázemím. Restaurace Huť a sklářská krčma Ajeto. Jedinečnost propojení zážitku z práce sklářů a vskutku kvalitní kuchyně ovšem znamená, že zejména v turistické sezoně a o víkendech bývá nabito.

V „okresním“ městě“ má zaslouženě výbornou pověst pizzerie Tartaruga, kterou najdete v zeleni městského parku. Vše italské i suroviny a ocenili jsme, že reportážní Škodu Octavia jsme bez problémů zaparkovali u nedalekého kruhového objezdu. Zážitkem i kvůli secesní budově je posezení v Café Union, kde dnes dostanete od 11 hodin snídani nebo něco malého k zakousnutí, a současně prostudujete polední menu i stálý jídelní lístek. Zákusky mají vlastní výroby, protože pod jednu „střechu“ patří i kavárna U Madony na náměstí TGM. Pokud dáte na hlas lidu, tedy kam chodí Českolipští, navštivte na sídlišti Kozlovnu Skleník, případně se vydejte do restaurace Střelák nedaleko hlavního nádraží, na jejíž oblibě nemá zásluhu jen rozlehlá venkovní terasa. Nejen pivaři neminou minipivovar Lípák (českolipské řemeslné pivo, regionální produkt), neboť sídlí v zahradě někdejšího augustiánského kláštera. Nedaleko na Husově náměstí sídlí Pala Waff se zajímavou a proměnnou nabídkou sladkých i slaných palačinek. Rychlé a cenově výhodné ve všední dny (do 15 h!) nasycení nabízí bistro Landa, které najdete „u komína“ (viditelný z mostu silnice č. 9).

Tento článek je součástí balíčku AUTO+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!