Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cestování za jídlem: Podkrušnohoří – Nejen uzené delikatesy z Hrobu!

Dorty od Nikči
Dorty od Nikči
Dorty od Nikči
Dorty od Nikči
29 Fotogalerie
Diskuze (0)

Krušné hory jsou naším nejdelším pohořím (130 km). Táhnou se od Karlových Varů až po Ústecko. Jak pohoří, tak Podkrušnohoří zasahuje do dvou krajů a řady regionů. Oblast jsme navštívili dvakrát, s různými reportážními vozy.

Není nad to, na začátek reportážní cesty se pořádně rozhlédnout. Z Krupky jsme i v létě mohli zvolit výlet „starobylou“ dvousedačkovou lanovkou na Komáří vížku, ale přednost dostala i kvůli zajímavým cílům u silničky jízda Škodou Karoq. Z terasy u restaurace Komáří vížka se navíc dá přehlédnout velká část vybrané reportážní oblasti. A také se posilnit na další cestu, ať již ve stánku u vchodu do horské chaty, nebo přímo v restauraci. Vzhledem k horské poloze a současné české restaurační cenové hladině jídla od 169 Kč (svíčková, specialita jelení guláš 199 Kč) nejsou nadsazená.

Z Krupky není daleko do zajímavého městečka Hrob, které jsme ovšem poznali již při předchozím reportážním okruhu. Ulička Krátká opravdu není dlouhá, ale stejně jsme v ní napoprvé vchod do prodejny Řeznictví & uzenářství Bohumil Holý přehlédli. A to jsme z reportážní Mazdy CX-5 měli dobrý výhled. Minout ale nenápadný vchod krámku Hrobské uzeniny by byla zásadní chyba, z reportážního okruhu v Podkrušnohoří to byl první, a hned velký zážitek.

Přivedlo nás sem vlastně čerstvé ocenění pro Hrobský sušený salám „srdce“, který získal „regionální potravinu“ od ministerstva zemědělství ČR. Nebyl to však první a nejspíš ani poslední diplom. „Na stěně mám místo ještě na čtyři, pak se soutěžením skončím,“ říká Bohouš Holý, přezdívaný i kvůli rodinné tradici (dědeček, strýc i otec řezníci) Butcher Bob. Koncepci má jednoduchou: „Děláme z masa, poctivě.“ Kvalitní suroviny, klasická receptura, ale současně novotvary. „Mnohdy mě inspiruje některý zákazník, šéfkuchař nebo dodavatel surovin. Kmínovou klobásu připravujeme z kmínu Karla Jonáka z Vysočiny, namíchali jsme na zakázku i klobásu z macerovaných švestek v rumu a přidali modrý mák. Taková připomínka Honzy a jeho cesty s buchtami s mákem.“

Pro klobásy (doporučujeme tu s vlašskými ořechy) i dokonale připravené maso se sem jezdí z daleka, kotlety s „držátkem“ odebírá například Chrám chmele a piva. „Žádná etapa výroby se zde nesmí uspěchat, některé maso zraje měsíce, než nadejde jeho čas,“ říká Bohumil Holý. Není divu, že přes ceny odpovídající kvalitě krámek v Hrobu leckdy nestačí poptávce.

Tento článek je součástí balíčku AUTO+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Začít diskuzi