Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cestování za jídlem: Valašsko – Koliby, koláče, frgály... A slivovice!

Svět motorů
Diskuze (0)

Gastronomie na Valašsku by se dala zestručnit do slov z titulku, ale bylo by to hodně neúplné. Kromě slivovice jsou tu další ovocné produkty, jedinečné čokolády a samozřejmě i jídla poctivé české (moravské) kuchyně.

Nejsymboličtější valašský oběd si dáte ve skanzenu Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Najdete tu v původních budovách dvě koliby, Na posledním groši a Hostinec u Vašků. Nakonec se nám víc zalíbila ta první díky stolu na „stupínku“, odkud byl přehled po celé místnosti. Jídelní lístky i ceny jsou dost podobné. Dostanete tu samozřejmě halušky, které jsou stejně valašské jako slovenské, i další jídla moravského rázu. Oběd ve skanzenu má ovšem nevýhodu v tom, že k ceně jídla (od 150 Kč výše) musíte připočítat vstupenku. Koliby na Valašsku ovšem nejsou nedostatkové zboží a řadu z nich najdete u silnic s bezplatným parkováním. Vyhledávané jsou například Fojtka (Hutisko – Solanec), Koliba Valašské Klobouky u silnice č. 57 do Brumova – Bylnice či Zbojnická koliba na trase Frenštát – Rožnov pod Radhoštěm.

Tradiční valašské koláče – frgály – potkáte také na řadě míst, existuje i stánkový prodej u silnic. Mají samozřejmě různé „autory“. Naším favoritem se stalo Cyrilovo pekařství. V Rožnově pod Radhoštěm je jedna z jeho prodejen trochu skryta v růžku budovy nedaleko Masarykova náměstí, ovšem hlavní sídlo firmy v nedalekém Hrachovci (směr na Valašské Meziříčí) stojí za zastávku nejen kvůli širokému výběru frgálů. Najdete tu také „Venkovský krámek“ s pestrou nabídkou, od regionálních potravin až po keramiku, textilní výrobky a nejrůznější praktické věci i suvenýry. Leccos z toho jsme znovu potkali při další zastávce na naší reportážní cestě v infocentru ve Valašských Kloboukách, kde nám zasvěceně poradili a které je příkladem praktického propojení poskytování informací a prodeje regionálních produktů. Reportážní Peugeot 308 SW na nás čekal na parkovišti na náměstí za pouhých 10 Kč/h.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Svět motorů
Diskuze (0)

Doporučujeme