Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cestování za jídlem: Opavské Slezsko – Kolena z pece Golem

Arboretum Nový Dvůr
Arboretum Nový Dvůr
Arboretum Nový Dvůr
Broušené kraslice Boženy Gubancové
23 Fotogalerie
Diskuze (0)

Dolní náměstí v Opavě, v historickém centru Slezska, připomíná svými devíti restauračními podniky s letními zahrádkami daleko jižnější a západnější kraje. Za nejzajímavějším gastronomickým podnikem Opavska jsme však s reportážním Peugeotem 308 SW jeli až k polským hranicím.

První písemná zmínka o hospodě v obci Rohov pochází z roku 1724. Tehdy se začaly psát kroniky, což znamená, že je nejspíš ještě starší. „Neustále je v provozu. Zavřena nebyla ani za světových válek, poprvé až v době covidu,“ hrdě konstatuje Artur Komárek, jehož předek převzal podnik v roce 1886. Do stylové hospody U Komárků s letní zahrádkou a minipivovarem Rohan (založen 2010) se jezdí na pečená vepřová kolena a krůtí masa provoněná bukovým dřevem. Vše lze zapít místním pivem, vařeným tradičním způsobem z českých a moravských surovin, které je bez pasterizace a filtrace čepováno přímo z ležáckých tanků. „Naše šamotová pec Golem na pečení masa je jedinečná, jinde takovou nenajdete. Zájem o repliku měl jeden známý pivovarník, ale rodinná rada to zamítla. Takže takto pečená kolena jinde nedostanete.“

Na jídelníčku jsou jen od pátku do neděle (hospoda však funguje sedm dní v týdnu). Zavřené dveře (restaurace s otevírací dobou i v sezoně jen v druhé polovině týdne) nás poněkud zaskočily na několika místech opavského venkova – i známé a vyhledávané podniky jako Slezský grunt v obci Háj nebo Františkův dvůr v Klokočově byly v úterý gastronomicky nedobytné.

Hladový naopak návštěvník nezůstane v Opavě. Dobrou volbou je navštívit Dolní náměstí, před jehož historickými domy jsme napočítali devět restauračních podniků – od klasických restaurací přes bary, kavárny, asijská bistra až po cukrárny. Nás „dostala“ restaurace U divokého kance. Na pizzu. Na protější straně najdete i veřejnosti přístupnou „závodní jídelnu“, nabízející přes den rychlé a levné nasycení s menu od 110 korun. Chybu neuděláte ani návštěvou Nové sladovny s poledním menu kolem 130 Kč, navazující v historické budově na nové obchodní centrum Breda.

Tento článek je součástí balíčku AUTO+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Začít diskuzi