Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chat s Pavlem Šilhou, ředitelem Opelu ČR a SR, skončil. Co zaznělo?

redakce AUTO.CZ

Na poslední online rozhovor v letošním roce jsme si do redakce Auto.cz pozvali Pavla Šilhu (45), ředitele českého a slovenského zastoupení značky Opel.

Pavel Šilha je v automobilové branži ostříleným matadorem – pouhé dva roky po ukončení vysokoškolských studií nastoupil do tuzemského zastoupení Renaultu a poté pracoval postupně pro Mazdu, Volkswagen, Seat a Kiu. V roce 2010 se postavil do čela českého a slovenského zastoupení Opelu.

I když řízení dvou trhů je náročné na čas, snaží se Šilha důsledně oddělovat práci a osobní život. Jedničkou jeho mimopracovního života je cyklistika - v létě s týmem non-stop ujeli 1850 km napříč Českem a Slovenskem za pouhých 63 hodin. Velmi rád si od počítače odskočí také třeba za volant nějakého Opel-veterána, například na známou Sachsen Classic Rally.

Reexporty, pozice Opelu v České republice i Evropě, jak dál až z Evropy odejde sesterský Chevrolet, avizovaný vstup Opelu na tuzemskou rallyeovou scénu, nové modely… O tom všem je Šilha připravený diskutovat se čtenáři Auto.cz.

Online rozhovor probíhal od 9:00 do 13:30, na všechny zodpovězené otázky se můžete podívat ve výpisu umístěném níže.

Online rozhovor - Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR

Petr
Dobry den, uvazuje se o pohonu 4x4 v modelu Astra? Golf je ve ctyrkolce..dekuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, aktuálně ne. 4x4 modely máme v nabídce aktuálně tři a to model Mokka, Antara a Insignia - u těchto plánujeme i nadále setrvat a dále je rozvíjet.
Nurman Lepmre
Dobrý den, kdy už se prosím tyto parodie na auta přestanou vyrábět?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Nurmane a vyhrál jste soutěž o nejinteligentnější otázku (z těch předem položených), proto s ní začínám :-) Pokud 3. nejprodávanější značka v Evropě vyrábí parodie na auta, co potom ti nebožáci co se nacházejí v pořadí daleko za námi (třeba Škoda či Hjondé...). Nechtěl bych být v jejich kůži...:-)
František Kadlec
Vážený pane řediteli, jsem velmi spokojeným uživatelem vozu Insignia. Rovněž moje manželka s vděkem vzpomíná na léta stráven s Astrou... Rád bych se svěřil se svými podněty ke zlepšení vozidel Opel, případně s podněty k práci servisů. Neznám ale způsob, jak získat takovou příležitost. Rozhovory s pracovníky dealerství nemají žádný efekt. Můžete mi prosím poradit?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den pane Kadleci, děkuji za Vaše pozitivní hodnocení našich vozů. Případné podněty z Vaší strany jsou vždy vítané a pro nás cenné. Ideální je se obrátit na zákaznickou linku Opel, kde Vás kolegyně nasměrují na servisní a technické oddělení importéra.
Karlos
Dobrý den
chtel bych se zeptat jestli Opel chysta nejaké větší SUV nebo nastupce Frontery.děkuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, v aktuální nabídce máme velké SUV v podobě modelu Antara, která po svém přecenění zaznamenává veliký úspěch. Tento model budeme i nadále nabízet a očekáváme i jeho nástupce.
Markéta
Dobrý den, moc se mi líbí způsob otevírání dveří merivy. Budou tyto dveře i u jiných modelů?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Markéto. Jsem rád, že i Vy oceňujete originální systém otvírání dveří Merivy - ja opravdu šikovný. Na druhou stranu je jasné, že podobné dveře lze použít jen u některých modelů. takže u Insignie ani kabrioletu Cascada tyto dveře nečekejte, ale máme MPV modely - a bude jich víc a přibudou crossovery... nemohu být konkrétní, ale brzy sama uvidíte :-)
Andrš Jiří
Dobrý den. Dočetl jsem se , že vaše mateřská automobilka končí s prodejem vozů vozů Chevrolet s poukazem na to, že tím zvýší prodeje Oplu. Já jsem si sám Chevroleta pořídil a cítím se tímto dosti poškozen. To, že garantují servis na této věci nic nemění. Například vozidlo nebude tak dosti následně prodejné. Vždyť konkurence je veliká a každé takové prohlášení ji jde na ruku. Vyměníte mi auto za vaše?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Jiří, a chápu Vaše rozčarování. Nicméne, toto opatření bezpochyby posílí pozici Opla na EU trhu a pomůže dostat se na pozice, které nám historicky náleží. Auto Vám bohužel nevyměníme, můžeme Vám ale nabídnout speciální výhodné podmínky pro nákup některého z modelů Opel.
M.B.
DOBRY DEN
KEDY V MOKKE BUDU NOVE MOTORY "SIDI" 1,6 TURBO (PRE- AWD.4X4)
PRECO V MOKKE V KUFRI CHYBA 12V ZASUVKA( AUTOLADNICKA)
NEMYSLITE ZE "RADIO NAVI 950" ZA 1400 EURO JE PREHNANA CENA???
KED DNESNEJ DOBE SMARTFONY (napr.OD LG G2 CENA 480EURO +NAVIGACIA SYGIC 27EURO)
ODKEDY BUDE MOZNE OD VYROBCU AUTA OBJEDNAT NEZAVISLE KURENIE AKO MOZNOST VYBAVY?

DAKUJEM ZA ODPOVED A PRAJEM VELA OBCHODNYCH USPECHOV.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, aktuálně máme ve výhledu do modelu Mokka implementovat novou generaci dieselových motorů o objemu 1,6 litru a přeplňovaných benzínových motorů 1,4T plnících emisní normu Euro 6. S postupnou implemntací "SIDI" motorů pokračujeme a na model Mokka se dostane, v příštím roce, to ale nebude.
Arese
Dobrý den pane řediteli,
jak hodnotíte rozhodnutí vedení GM ukončit prodej vozů Chevrolet na trzích EU? Takový model Cruze považuji za dokonce lepší volbu než Astru. Proto se mi toto rozhodnutí vůbec nezamlouvá...
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, strategické rozhodnutí společnosti GM respektuje vývoj prodejů obou značek v Evropě. Značka Opel je v Evropě na 3 místě v prodeji osobních vozů, kdežto Chevrolet se bohužel "topí" ve druhé desítce. Jako ředitel společnosti Opel v České s Slovenské republice považuji Astru za vyspělejší vůz vyráběný v Evropě.
Regent
Je Opel německá, americká nebo korejská značka?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Opel je německá značka s jednou z nejdelších historií v auto průmyslu. Též vývoj našich vozů probíhá především v Německu. Máme ovšem oporu v jednom z největších světových koncernů GM. S Koreou pak nemáme společného nic...
Jan Ferdan
Jak hodnotíte Opel Insignia po faceliftu?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Honzo. Bezpochyby k Vašemu překvapení ji hodnotím velmi pozitivně:-) Sám s ní již jezdím, a mám tedy možnost přímého porovnání s předchozí verzí. Auto výrazně vyspělo ne jen ve viditelných částech (design, multimedia), ale též v naladění podvozku, které je podle mě jedno z nejlepších v segmentu.
Dix
Dobrý den.Zajímala by spolehlivost sytému Flex-Ride u modelu Insignia facelift.V předchozí verzi jsem četl hodně stížností majitelů na tenhle podvozek,tak jestli je ve faceliftované verzi Insignie spolehlivější.Děkuji za odpověď.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, adaptivní podvozek FlexRide nabízíme pro modely Insignie, Zafira Tourer, Astra, Cascada - a docela mne překvapuje Vaše informace o "množství stížností". Teno systém nám mimochodem dodává firma, která de facto totožný systém dodává i prémiovým evropským značkám... A například v dlouhodobých testech německých auto-moto magazínů, kde na našich modelech najeli 100 000 km i více, se žádné problémy s FlexRide podvozkem neprojevily. Speciálně Insignia v první generaci se v testech spolehlivosti DEKRA umístila hodně hodně před svými tradičními rivaly VW a Ford, což zase o něčřem vypovídá. Takže: Obrázek si udělejte sám, ale já bych Vám FlexRide vřele doporučil.. zejména, pokud časěji využíváte dálnici D1 :-)
Mathias
Dobry den, proc bych si mel koupit Opel Insignia a ne Superb? Dekuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Mathiasi, můžete si porovnat technické parametry obou vozů, ale to jste již určitě udělal - vozy jsou po zákaldní technické stránce srovnatelné. Nicméně, podle mého názoru, má Insignia lepší možnosti ve výbavách (např. biturbo, IntelliLink, podvozek Flex ride, ortopedicky certifikovaná sedadla AGR, atd.), dynamičtější design a větší charizma.
Petra Danková
Dobrý den, mohl byste mi prosím Vás bez mlžení a popravdě říci : 1) Proč se standartně sériově nevyrábí automobily s pohonem na LPG (1L=17Kč) ? 2) Proč se začíná uvažovat o tlačeni CNG (1L=26Kč)?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Opel má v nabídce pouze 2 modely s pohonem CNG (Zafira Tourer a Combo), ale hned 7 modelů s pohonem LPG (Adam, Corsa, Meriva, Mokka, Astra HB, Astra ST, Zafira Tourer), kde aktuálně dokonce nabízíme zvýhodnění, které staví naše modely cenově na úroveň dodatečné přestavby, ovšem při zachování vzhledu a veškerých záruk výrobce. Podpora LPG z naší strany je tedy nadstandardní a na lokálním trhu nemá konkurenci.
Martin
Dobrý deň. Chcem sa opýtať ako to vyzerá s novou Corsou ? Mám Corsu D ročník 2006, maximálna spokojnosť ale budúci rok už by sa žiadalo ju vymeniť ale - po 8 rokoch si mám kúpiť znova viac-menej to isté auto ???
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, nová Corsa bude na přelomu příštího roku a je se na co těšit.
objekt21
Pozdravujem,
otazku ani nemam, len by som chcel posunut par info.

Vlastnil som Opel Astra H, Z16XEP, takmer 4 roky.
Vozidlo bolo servisovane v MaH, kde robili servis. 

Napr. menili palivovy filter, ktory auto nema.. Samozrejme - aj si ho vyuctovali.

Po cca 190 000km auto zacalo hnit a kazit sa..
V znackovom servise v Ziline za diagnostiku uctovali 103€..
Napriek tomu, nikto nebol schopny identifikovat zavady..


Vysledok - auto islo do srotu a ako byvaly majitel vozidla Opel budem cakat na den, ked do srotu pojde aj cela znacka.

Dakujem Vam za Vasu narocnu pracu pri ruinovani image OPEL v SR.

Cest praci a nech Vam to vyjde!

Krachu zdar! :-)
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím! Bohužel Váš případ z těchto informací nejsem schopen příliš posoudit, nicméne ke krachu se bohužel zatím nechystáme. Naopak, na Slovensku zvyšujeme prodej na klesajícím trhu = roste nám tedy tržní podíl. Posunuli jsme se též v pořadí prodejů. Též v EU jsme jednou z mála objemových značek, které se daří držet si tržní podíl. Sorry...
Nick
Dobry den,

kdyby jste jako mel posuzovat technicky pokrok konkurence v premiovem segmentu jaka znacka je podle Vas v tuto chvili technicky nejdale? Audi, BMW, Mercedes? A prosim nepiste Opel, chapu, ze mate marketingove nacviky, ale zajima mne Vas nazor. Dekuji a preji hodne zdaru.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Nicku, moje srdce samozřejmě tepe pro Opel, ale v prémiovém segmetnu je podle mého názoru v technologiích BMW.
Petr
Kdy se začne v ČR prodávat modernizovaná Astra combi s 1,6CDTI a multimediálním systémem intelilink?
Díky
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, začíná se prodávat od 1.1.2014, ale objednat ji můžete už dnes.
Ivan
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať aké auto používate v súkromnom živote? Je mi jasné, že služobné bude Opel, ale súkromné, je to tiež Opel? :)
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Ivan. Jsem skutečně spokojeným uživatelem služební Insignie, další auto v rodině má jen moje manželka a k naší ostudě to zatím není Opel. Situace se nicméně řeší a brzy snad skočíme do té správné značky i doma...
Bobo
Pekny den. Zajimalo by me proc na Auto.cz letos byly v testu asi jen dva opely. To toho vic nemate?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Bobo, pěkná otázka! Ale ne na nás... Řeknu pánům z Auto cz, že čtenáři nejsou spokojeni s frekvencí výskytu Oplu na jejich stránkách a požádám je o nápravu :-)Modelů samozřejmě máme výrazně více.
Linc Jaroslav
Otázka ke kvalitě vozů Opel.Moje osobní zkušenost je , že Opel vydrží bez problémů prvních 60.000 Km a poté se začne hroutit.Měl jsem tři různé modely (Omega,Corsa.Kadet)a nejspolehlivější byl ten první - Kadet. Zařekl jsem se,že Opel již nikdy.čím zákazníky přesvědčíte, že kvalita je opět tam, kde by měla být???
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jaroslave, věřím, že Kadett Vám věrně sloužil řadu let - jednoduché auto, skoro žádná elektronika... uznávám, že třeba Omega svého času nebyla vzorem spolehlivosti, protože padla do období brutální snahy o snižování produkčních nákladů za každou cenu. Nicméně už dobrých sedm osm let lze sledovat zásadní obrat v kvalitě - a dnes se můžeme chlubit Insignií, která v žebříčcích spolehlivosti DEKRA poráží rivaly od VW a Fordu, Astrou, která prošla testem na 100 000 km německého "auto motor und sportu" s historicky nejlepším výsledkem a je to jen pár dní, co německý TÜV vydal svůj Report kvality 2014, ve které Meriva dosáhla absolutně nejnižšího počtu závad ze všech v Německu kontrolovaných vozů! Na tahle data jsme fakt pyšní, protože agentury jako TÜV, DEKRA atp. nelze podezírat z dojatosti. Takže: Co dát Opelu po Vašich třech zkušenostech znovu šanci?!?
Gabry
Proč se už neprodává Astra ve verzi Sport? A proč pětidvéřová Astra nemá v nabídce 1,6 Turbo se 147kW?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, verze Sport měla nízké prodejní výsledky a podlehla projektu simplifikace naší nabídky, který aktuálně probíhá. Valná většina prodaných Aster je v nejvyšší verzi Cosmo. 200k (147kW) motor je aktuálně nabízen v modelech Astra GTC, Zafira Tourer a bude od příštího měsíce i v modelu Cascada. Možná se ho v příštím roce dočkáme i v modelu Astra, kde aktuálně dominuje dieselové BiTurbo...
Jirka
Pěkný den. Kdy bude nová Antara? A bude větší? Její zvětšený derivát Chevrolet Captiva skončí v EU bez nástupce? A hlavně..bude mít jako např.parádní a úspěšná Mazda CX5 dělení sedadel 35-30-35 nebo alespon' tunel na lyže?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jirko, model Antara se díky poslednímu přecenění stal velice prodejným a úspěšným modelem, nicméně je v plánu samozřejmě jeho nástupce.
Oldřich Karas
Před rokem jsem si koupil Opl Merivu a zajímá mě proč u počítače není čeština ,ale třeba polština.Dále se mi zdá zbytečná první servisní prohlídka po 1 roce provozu.Děkuji za odpověď.O.Karas
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Oldřichu, jazykvé verze se liší úrovní rádia. Pro levnější modely rádií jsou bohužel dostupné pouze ty jazyky, kde je počet obyvatel nad 20 mil. lidí. Servisní prohlídka po prvním roce provozu vozu není zbytečná, protože olej ve vozidle stárne a pro spolehlivou funkci a dlouhou životnost motoru je třeba pravidelná údržba. Za rok se také dál vyvine software pro Váš vůz, který je při prohlídce aktualizován a tak je vlastně Váš vůz vlastně průběžně modernizován.
Filip
Dobrý den pane Šilho,

není ostudou tuzemského zastoupení, že Opel je v Evropě TOP3 co se týče prodejů a v ČR se pohybuje na hraně TOP10?

Děkuji za odpověď a mějte se
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Filipe, a je to skutečně ostuda, vyplývající z ne vždy správného vývoje v předchozích 10 letech. Pracujeme všemi silami na zlepšení a například v letošním roce se nám podařilo zvýšit tržní podíl o cca 0,5 procentního bodu. Značka má určitě na více...
petr
mam astru 1,4 spotřeba 7- lit lina jako veš
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, atmosférická 1,4 je pro model C segmentu opravdu základní motorizace pro ty nejméně náročné řidiče. Pro sportovněji založené řidiče nabízí celou paletu atraktivních motorizací, kde mým tipem by byla přímovstřiková 1,6 "SIDI".
hruza
astra 1,4 lina nejede spotřeba 7 lit
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, atmosférická 1,4 je pro model C segmentu opravdu základní motorizace pro ty nejméně náročné řidiče. Pro sportovněji založené řidiče nabízí celou paletu atraktivních benzínových i dieselových motorizací.
Jarda
Pěkný den. Neuvažuje OPEL o záruce na 3 nebo až 5 let?
Jako to mají japonci nebo korejci?
Připlatky moc nefungují a pojistky nekryjí vše jako automobilky.
Bojíte se kvality..?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jardo, v současné době máme 6 letou záruku zdarma. Tato záruka pokrývá motor, převodovku a rozvodovku. Kvality se nebojíme, např. Opel Meriva vyhrál titul absolutně nejspolehlivější vůz v každoroční zprávě evropsky respektovné společnosti TUV.
rohYpnol
Když se dva perou, třetí se směje. Škoda a Hyundai u nás vedou přímý konkurenční boj, Opel se přesto nesměje... Jak se vlastně díváte na kampaň Hyundaie a přímého srovnání v showroomech? Neplánujete něco podobného? Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den a díky za otázku. Myslím, že se alespoň trošičku smějeme neboť nám letos roste celkem výrazně tržní podíl. Na kampaň Hyundai se dívám celkem rozpačitě jako na jednu z kontroverznějších aktivit vedení této značky. Nic podobného tedy neplánujeme.
BBorio
Dobry den,
planuje resp. uvazuje Opel o aute v kategorii VAN (konkurenta pre Sharan, Alhambra, atd)..? kedze Zafiru prirovnavaju k Touranu...?
PS:
Inak OPEL Zafira sa veeeelmi paci a Insignia po facelifte este viac. Pojde aj Zafira tamto smerom...?
Dakujem a prajem pekny den...
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, jsem rád, že seVám naše nové modely líbí. Zafira Tourer je a i do budoucna bude našim "největším" modelem. Pokud se ptáte na budoucí vývoj designu, tak mnohé naznačil koncept Monza, prezentovaný na autosalonu ve Frankfurtu.
Marek
Neskončí éra Opelu u GM jako Chevrolet? Tedy uzavřením továren a zastavením prodeje?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Marku, je tomu právě naopak. GM dalo Opelu zelenou, protože přes všechny problémy v minulosti si drží 3. pozici v prodeji osobních vozů v rámci Evropského prostoru. Opel je také jedním z klíčových center technologického vývoje společnosti GM. Naopak v tomto roce přislíbilo GM investice 4 miliardy Eur do Opelu na vývoj nových modelů a technologií. Tedy Opel je zpět a osobně si myslím, že konkurence se má čeho obávat.
Linc Jaroslav
Přečetl jsem si Vaší odpověď p.Nurmanovi.Opravdu se domníváte,že podobný styl Vaší mluvy se možnými zákazníky s Vašimi arogantními odkazy na inteligenci jejich otázek, vaší firmě získá kladné body? Kdo je pro Vás vůbec zákazník a co si to vůči němu dovolujete? Opel by měl lépe vybírat a to zjevně nejen k diskuzím - své zástupce. Vy jste pro Opel v tomto směru katastrofou.Čekám Vaší omluvu.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Jaroslave. Omlouvám se pokud se Vám styl mé odpovědi zdál arogantní, mně se spíše zdála arogantní otázka pana Nurmana. Nechci nicméně zabřednout do příliš kontroverzního stylu... Pěkný den.
Martin Porubský
Dobrý deň, chcem sa opýtať na novú Corsu. Kedy bude ? Predsa len ta stávajúca ide už do 9.roku výroby.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, nové Corsy se dočkáme na konci příštího roku a bude se na co těšit.
Jarda
Dobrý den, na internetu jsem se již několikrát dočetl o velice kladných hodnoceních Opelu ze strany německých institucí jako je Dekra apod., zejména pak u Astry J a Merivy. Nestálo by za zamyšlení tato kladné hodnocení interpretovat také českým zákazníkům, protože ač já jsem fandou Opelů a zároveň jsem spokojeným vlastníkem již druhé Astry, tak stejný názor nikdo z okolí se mnou nesdílí. A to je přeci škoda. Děkuji Jarda
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Jardo, díky za přízeň ke značce/vzozu (vozům) Opel! Máte bohužel docela pravdu: Opel se prokazatelně zlepšuje - a my v tom fofru trochu zapomínáme sdílet tyto dobré zprávy se zákazníky. Ale "slibuju": Přitlačíme - a mohu prozradit, že třeba za pár týdnů pošleme do světa několikstránkový leták s přetiskem testu na 100 000 km z německé magazínu "auto motor und sport" (kterým Astra prošla nejlépe ze všech dosud testovaných vozů) a další podobné "důkazy kvality" budeme připravovat průběžně. Pokud chcete něco on-lin, dejte si do vyhledávače třeba heslo "TÜV Report 2014 Meriva" - to nás taky potěšilo!
Jarda
Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli se chystá po vzoru 1.6 SIDI také upgrade Vašeho motoru 1.4 turbo 103kW na 1.4 SIDI, jelikož parametry a jízdní projev 103kW verze už není z nejlepších. Děkuji Jarda
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, aktuálně jsme představili novou generaci motorů o objemu 1,4 litru plnící emisní normu Euro 6, tímto získala naše 1,4ka náskok a zajistila si své pokračování.
Sisik
Dobrý den, jaká je šance na uvedení konceptu Monza do sériové výroby?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, koncept Monza se skutečně velmi povedl, v této konkrétní podobě se nicméně do sériové výroby zřejmě nepodívá. Mnoho prvků z tohoto konceptu (designové, technologické) se nicméně v našich příštích modelech bezpochyby objeví.
opel fans
Dobrý den, kdy budou v Ostravě nějací kvalitní dealeři kde se nebudu bát dát auto do opravy?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, mrzí mě, že jste neudělal dobrou zkušenost s našim servisem v Ostravě. Prosím, sdělte svůj problém naší bezplatné zákaznické lince Opel, abychom mohli sjednat nápravu. Vaše zpětná vazba je pro nás velmi cenná. Snažíme se průběžně pracovat na vylepšování úrovně našeho servisu zákazníkům.
rotor
Kedy Opel plánuje popracovať aj na automatickej prevodovke pre Zafiru Tourer?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, aktuálně dostupná automatická převodovnka pro model Zafira Tourer funguje bezchybně, komfortně a důstojně k modelu tohoto segmentu. S rožšiřující se nabídkou nových modelů, ale přirozeně přibudou i nové převodové skříně.
Leoš
Jak se dařilo Opelu v Evopě v roce 2013 a zvětšila se konečně prodejnost aut? Díky za odpověd, jsem fanda Opelu a vlastním již po druhé Opela.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Leoši. Opelu se dařilo v EU v letošním roce relativně dobře, jako jediné z TOP 5 největších značek se nám daří zvyšovat tržní podíl na bohužel stále klesajícím evropském trhu. To se nepodařilo mnoha jiným renomovaným značkám, jako například VW, Fordu...
Martin Krása
Máme ve firmě dvě nové Zafiry Tourer s originální HF sadou Opel. Bohužel nám tam nefungují nové telefony jako Samsung Galaxy S4, Sony Xperia SP a Huawei P6. Telefony se k autu ani nepřipojí, natož aby se načetl telefonní seznam. Už jsem to reklamoval v Hradci Králové v Olfinu a dostal jsem jen zastaralý seznam kompatibilních telefonů. Otázka zní: Máme si koupit dva roky staré telefony nebo vůz jiné značky?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Martine, mrzí mě, že Vás v Hradci Králové neuspokojili. Tento problém, by měl být technicky řešitelný. Prosím, obraťte se na dealera znovu, měl by být schopen tento problém vyřešit.
jarka
dobrý den, 

nosíte trenky nebo slipy? 

děkuji, jarka
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Jarko a díky za otázku dne! Always slipy!
Vlada
dobrý den chci se zeptat jestli budou v roce 2014 nějaké nové motory pro Merivu, v jakém měsíci a jestli budete zdražovat kvůli intervenvi NB. děkuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Vláďo. Do nové Merivy se mimo jiné chystá náš nový 1,6 CDTI, troufám si tvrdit, že jeden z nejlepších a rozhodně nejtišších motorů ve své třídě. Je již k objednání. Ceny se skutečně díky "dárku" od ČNB budou muset pohnout směrem nahoru, ale na objednávky do konce letošního roku garantujeme stávající ceny (i pokud bude vůz fyzicky dodán až v roce 2014)
rohYpnol
Který model Opelu to má podle Vás na trhu v ČR nejtěžší a proč? Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, záleží na úhlu pohledu. S největší konkerencí a "cenovou válkou" se potýká model Corsa, na druhou stranu segment Insignie je okupován tradičními hráči, kteří mají v našich končinách dlouhodobě silnou pozici, kterou se snažíme prorazit naší technologickou vyspělostí, inovace, technikou a výrazným designem.
Kneblis
Dobrý den, neplánujete rozšířit prodejní síť OPELu? Myslím, že by to mohlo mít také velký vliv na prodejnost vozidel nebo modely opel nabízet pod jednou střechou spolu s americkými chevrolety, protože to by mohlo značce zvednou image. 
Přeji mnoho úspěchů Váš fanoušek koncernu GM. :-)
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, naši prodejní síť rozšiřujeme průběžně. Např. teď se otvírají nebo se ve velmi krátké době otevřou nová dealerství Opel v Havl. Brodě, Rychnově nad Kněžnou, Náchodě, Trutnově a dalších městech. Společnost Chevrolet evropský trh bohužel opouští. V rámci prodejů vozů se budeme hlavně soustředit na to jako posílít modelovou prezentaci značky Opel v naší prodejní síti, jako např. užitkové vozy.
tom
Co je podle vás za neustálým zvyšováním reexportu jiných značek? Prémie manažeru zaměřené na výsledky registraci dle SDA? Registrace a reálný prodej v CR vůbec neodpovídají a SDA je stále hluchý a slepý nebo je to úmysl podporovat reexpotery Seat, VW a Ford?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Tome, a díky za otázku na mé oblíbené téma... Nicméně na ni nedokážu odpovědět, ani já nechápu co vede dotyčné značky k této politice, která nedává žádný smysl a už vůbec ne z globálního hlediska značky. Můžu jen říci, že my tyto pratiky nepodporujeme a to co vidíte ve statistikách jako prodeje Opel jsou skutečně na 99% vozy prodané v ČR. Mimochodem, u některé z Vámi jmenovaných značek reexporty vysoce přesahují 50% jejich "prodeje".
Kleo
Kdypak odlehčíte svoje auta ?
Kdypak předěláte u svých aut ty nepřehledné "očudlíkované" interiéry ?
Kdypak se zlepší kvalita - měl jsem dvě nové Astry a kvalita byla snad ještě horší než u Fordu.
Děkuji za upřímnou odpověď.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Kleo. Ano: Musíme zhubnout - a zhubneme... a už brzy (protože "my" už víme, s čím na trh vyjdedeme už třeba do roka, do dvou, tak mne můžete opravdu vzít za slovo :-) Na druhou stranu vyšší hmotnost má kromě nevýhod i jednu výhodu - narážím na případnou kolizi - nikomu nepřeju, aby se o tom přesvědčoval na vlastní kůži, ale tohle je prostě o fyzice. Očudlíkované interiéry už zmizely u nové Insignie, kde čudlíky nahradila dotyková obrazovka a "touchpad" jako u počítače (zkuste si to ovládání u kteréhokoli dealera)- a tento systém se v příštích měsících objeví v Astrách, Zafirách Tourer atd. Čudlíkům jsme prostě odvoznili! Kvalita (resp. Vaše stížnost na nekvalitu) Astry mne překvapuje: Pokud se bavíme s o současné Astře, tak ta vychází ve všech TÜV či DEKRA reportech velmi dobře (německý "auto motor und sport" ji v testu na 100 000 km vyhodnotil jako historicky nejméně poruchový vůz, který prošel jejich redakcí). A to srovnání s Fordem nechám bez komentáře...
Nick Nack
Dobry den, zajimalo by me zda si myslite, ze dotykove displeje jsou vhodnym zpusobem ovladani infotainmentu vozech a proc? Dekuji za odpoved. Nick
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, dotykové displeje aktuálně přebírají nadvládu ve všech oblastech a ani automobilový průmysl není vyjímkou. Lidé jsou na ně zvyklí a jejich používání se stává čím dál tím více přirozeným. Je samozřejmě pravdou, že jejich použití je hlavně módní záležitostí a snhou přiblížit ovládání vozidla moderním lidem. Displej umožňuje intuitivní ovládání a sdružení mnoha funkcí, kterými jsou moderní auta vybavena.
Dušan
Dobrý den. Kdy bude možné k Zafiře Tourer 1.6 na CNG objednat automatickou převodovku? Je to škoda, že dosud není v nabídce,protože technologie na CNG je na špičce!!Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, nebude. Modely LPG a CNG jsou primárně myšleny jako úsporná a ekologická alternativa. Automatická převodovka, jak jistě víte, zvyšuje spotřebu a omezuje možnosti úsprorné jízdy. Proto pro modely ecoFlex (ekologické modely Opel) automatickou převodovku nenabízíme.
Katka Pečenková
Souhlasíte s faktem, že ROPNÁ LOBY neboli PAKT VŠECH ROPĚ ZAINTERESOVANÝCH způsobil absenci ELEKTROMOBILŮ do roku 2012? Bude mít konečně americký OPEL něco elektricky poctivého k prodeji na rok 2014 ? (krom Ampéry samozřejmě, protože to je jen spalovák s rozšířenou autobaterkou)
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Katko. Netroufám si posuzovat ropné lobby. Nicméně německý Opel je jedním z pionýrů v elektromobilitě a Ampera je plnohodnotný elektromobil, který navíc disponuje prodlužovačem dojezdu ve formě spalovacího motoru. Odpadá zde tedy úzkost z toho, že baterie dojdou a vůz se zastaví jak je tomu zatím bohužel u naprosté většiny ostatních elektromobilů.
Petr
Dobrý den,
vlastním už druhý vůz značky Opel. Ten poslední je opravdu na české poměry unikát s označením Opel Astra H OPC. Ještě do konce záruky se vše docela dalo, ale s kvalitou to jde teď z kopce. Ostatní kolegové co se s nimi bavím jsou na tom stejně. Interier Skřípe. V motoru jsem už po výměně Turba, vstřikách, řemenici alternátoru. Podvozek má za sebou 2 sadu koutočů, vyměněny byly stabilizátory, tlumiče, které diky stavitelnosti jsou opravdu velmi drahé. Antikorozní ochrana taky žádný zázrak. Auto má najeto 80 tisíc. rv. 2009. 

Tak se ptám jestli, když někdo zaplatí 850 tisíc by se nezasloužil trochu víc?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Petře, Opel Astra H OPC je opravdový dravec - mám s ním osobní zkušennost. Pokud se takový vůz používá k účelu, pro který byl stvořen, což je u Vás zřejmé, samozřejmě komponenty podléhající opotřebení je třeba postupně vyměnit. Co se týká 2.0 benzínového turba, je důležité po dravé jízdě nechat motor 1-2 minuty běžet na volnoběh, aby, jinak může dojít k tomu, že se poškodí. Přeto všechno si myslím, že Astra H OPC byla prvotřdním sportovním plnokrevníkem - nejlepším ve své třídě.
Michal P.
Dobrý dne, chci pracovat pro Opel v České republice. Na kohe se mohu obrátit?
Díky
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Michale, v rámci dealerské sítě Opel v české je řada možností pro uplatnění jak v prodeji nebo v servise vozů. Obraťte se najebližšího dealera Opel. Šikovných lidí, kteří chtějí pracovat není nikdy dost.
kofim
Dobrý den,
nedávno jsem zjistil, že už nenabízíte zafiru B s pohonem na CNG. Bude končit její výroba?
Další dotaz: rozdíl mezi motorem XEL1,8 85kW a WER1,8 103kW? Děkuji.

Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, model Zafira B (obchodní označení Zafira Classic) pozvolna dokráčela na konec svého životního cyklu a aktuálně dochází ke zjednodušování její nabídky, které pomáhá optimalizaci skladových zásob a plánování materiálu před ukončením výroby. Rozíl mezi uvedenými motory je primárně ve výkonu a ceně, technicky se neliší.
Mr. Hammer
Dobrý den, doba je zlá. Co děláte pro lepší vnímání značky, resp. jaké PRové aktivity jste za poslední rok vymysleli, abyste předběhli konkurenci? Pamatuji si jen maňáskovou reklamu na Adama, ale to je produkt z Německa předpokládám. Dobře placených lidí máte celý barák, čekal bych něco víc...nebo mi něco ušlo?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Máte pravdu, pane Hammere: Doba je zlá a každý se snaží víc než kdy jindy, aby něčím upoutal. Maňásci nebyli na ADAMa, ale na Corsu (tedy CMON´S) - a byli evidentně dobří, když Vám tak utkvěli v paměti. Na lokální úrovni se snažíme využívat "lokální zdroje", takže v TV Prima docela zabodoval horolezec Radek Jaroš (nejlepší český horolezec) se Zafirou Tourer, mistra světa "Vávru" Hradilka dovezla k jeho zlatu z MS ve vodním slalomu Mokka...
Aleš Puchmeltr
Jako vlastník již druhého nového vozu opel, nyní Meriva II, bych chtěl za prvé vyjádřit obecnou spokojenost, za druhé podiv nad tím, proč se stále nedaří zejména v ČR dosáhnout u těchto nadprůměrně kvalitních a hodnocených aut, zejména typů MPV, vyšších prodejních statistik, i přes četné prodejní akce. Asi je to do značné míry specifikum ČR.
 2. - do jaké míry bude nová Meriva či Zafira francouzská, resp. konkrétně jaké komponenty budou vyráběné PSA
 3. - kdy příjde na český trh vůz nahrazující Zafiru Tourer
 4. - uvažoval jsem o koupi Chevrolet Cruze kombi jako druhé auto, do kdy to bude možné a jak bude zajištěn servis ojetin

Děkuji, značce i Vám přeji úspěch.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Aleši. I já mám pocit, že bychom se měli pohybovat v prodejních statistikách výše. Bohužel nyní jen pomalu napravujeme chyby, na kterých se zde "pracovalo" v předchozích 10 letech, náš tržní podíl nicméně letos celkem výrazně vzrůstá. Na č. 2 nedokážu takto specificky odpovědět, nicméně ty zmiňované vozy budou určitě pravé Oply. 3 - Zafira Tourer je na trhu cca 2 roky, nejakých 5 let nám tedy ještě bude dělat radost. 4 - Cruze bude možná ještě možné koupit ze skladových zásob dealerů, já bych Vám nicméně výrazně více doporučoval nákup Astry ST. Možná s trochu vyšší pořizovací hodnotou na začátku, ale určitě s výrazně vyšší zůstatkovou hodnotou při další prodeji.
Vojta
Dobrý den, vím, že v nedávné době proběhl facelift modelu Insignia. V jakém roce je plánováno představení druhé generace? Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Vojto, nová Insignie je opravdu více, než obyčejný facelift. V použitých technologiích a v modernizovaném designu jde o generaci výše. Proto ještě ani není pevně stanoven rok pro případného nástupce.
Vojta
Dobrý den, v další otázce bych se chtěl zeptat, zda v dohledné budoucnosti plánujete nástupce výtečných modelů jako je Speedster či GT? Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Vojto, je skvělé, že jsme spolu naladěni na stejnou vlnu. Modely Sppedster a GT jsou opravdu ikonické sporťáky. Jistě jste zachytil naš supersportovní koncept Monza. V budoucnou se prvky z Monzy jistě objeví v našich supersportvoních modelech, ale nechte se prosím překvapit.
sajo
Ako vidite blizku buducnost Oplu na Slovenskom a teda aj Ceskom trhu? Prihliadnuc hlavne, na nie priliš idealne cisla predaja. A ake postavenie v tomto ma nova Zafira Tourer? Naplna v CR a SR svoje predpoklady predaja?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Sajo, asi nepřekvapivě ji vidím pozitivně. Například na Slovensku jsme se opět posunuli v pořadí prodejů, nyní jsme 6. v prodeji OA a předjeli jsme například Renault. Stále ale samozřejmě existuje prostor pro zlepšení, především v ČR. Předpoklady ale splňujeme - rosteme i na klesajících trzích. Zafira Tourer je určitě jedno z nejlepších aut v segmentu, v prodeji ale má rezervy...
Jaroslav
Dobrý den. Modelová řada Opelu není extra široká. Chystáte po vzoru VW mini SUV typu VW Taigun? Manželka má od roku 2007 Corsu a je moc spokojená , jak s vozem , tak i se servisem. A taková malá SUV auta se jí nyní líbí..ráda by měla dál Opel... Ale Mokka je moc velká , těžká i drahá..
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jaroslave, segment, který nazýváte mini SUV, je v naší aktuální modelové škále zastoupen právě zmíněným modelem Mokka. Věřím, že by si jej Vaše žena zamilovala, ale pokud potřebujete ještě menší "SUV", tak budeme v polovině roku 2014 uvádět model Adam Rocks, který bude dostupný i s novým motorem 1,0T "SIDI", automatickou převodovkou a plátěnou střechou.
Dominik
Na koho cílíte? Je opel fastfood jako Hyundai? Česká restaurace na v centru Prahy jako Ford, nebo luxusní Ambiente jako BMW? Děkuji a hodně zdaru.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Díky, Dominiku, za gastronomickou otázku. Já bych Opela hodnotil jako poctivou restauraci s mezinárodní kuchyní, kde dostanete výrazně nadprůměrnou hodnotu za vynaložené peníze.
Tchytil
Dobrý den, s tou odpovědí panu Petrovi na Opel Astra H OPC a jeho potíže mi připadáte jako ukázkový marketing, jako při koupi obuvi a následně jejího rozpadu po půl roce s odůvodněním reklamačního oddělení, že obuv je pouze vycházková a já ji nadměrně zatěžoval chůzí. Zkuste si to obrátit a vžít se do nálady toho člověka, který vyhodil 800 tis za auto a má takovéto problémy. Díky za pochopení
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den pane Tchytile, jestliže jezdíte naplno s ostrým sportovním autem a věřte mi Astra H OPC byla taková, potom je nutné počítat s rychlejším opotřebením některých komponet. Stále je však naše kvalita i v tomto segmentu nadprůměrná.
Michal
Dobry deň chcem sa spýtať aký je najpredavanejši model za tento rok?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Michale, v romto roce jsme prodali nejvíce modelů Astra J.
Richard
Je Opel americká, nebo evropská značka?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Richarde, Opel je jedna nejstarších EVROPSKÝCH automobilek, která patří do amerického koncernu General Motors. Před časem byly určité debaty o tom, jaké má GM s Opelem záměry. Teď už je ale jasno: GM stahuje z Evropy sesterský Chevrolet právě proto, aby Opel byl jedinou evropskou "aktivitou" koncernu GM, GM deklaruje investice ve výši 4 miliard euro do modernizace výrobních a technologických kapacit Opelu, GM pasoval Opel na "vývojovou základu" i pro ostatní značky koncernu... a dokonce Opel Mokka, dosud dodávaný ze závodu GM v Koreji, se bude od příčtího roku vyrábět v závodech Opel v Evropě.
Isaack
Proč Opel a ne VW?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Isaacku a stručná odpověď může být: Protože jsem u koncernu také pracoval a vím tedy svoje...
michal
dobrý den,budou v současné generaci astry nové info displeje(lepší grafika,barva podsvícení)a vydrží astra sedan v nabídce pro čr až do příchodu nového modelu.děkuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, aktuálně zavádíme do všech modelů systém IntelliLink, který je vždy spojen s velkým barevným displejem arozšířenou konektivitou. V modelu Astra se objeví příští měsíc. Astra sedan je a bude i nadále v nabídce.
Petr
Slyšel jsem, že Opel a BMW dlouhodobě spolupracují, můžete mí říci v jaké oblasti?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Petře, v minulosti byla spolupráce větší - u některých typů dieselových motorů. V současné době sdílíme s BMW některé dodavatele komponet.
ondrej
....chodim do servisu do Nitry prakticky už 7 rokov kde s pristupom ludi aj servisom som spokojny ale uprimne Vam poviem ze co sa tyka dizajnu predajne a celkovej klimy sa neinvestovalo hadam aj 10 rokov 
a na dnesnu dobu je vizualizacia predajne žalostna!

dakujem ondrej - nitra.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Ondřeji, děkuji za Vaši pochvalu přístupu pracovníků dealera Opel v Nitře. Mohu Vás potešti, že konkrétně v tomto dealerství se v krátké době připravuje "omlazovací" kůra prostor showroomu a vnějšího designu budovy.
Don
Dobrý den, automobilový svět v ČR poměrně sleduji a velmi mě vyvádí z míry chvástavé výroky pana Vošického z Hyundaie, který napadá všechny okolo a zcela nesmyslně adoruje ten svůj korejský blivajz jako by prodával snad BMW, osobně Opelu fandím, děláte pěkné a kvalitní vozy držáky. Jen ten image značky trochu dotáhnout, trochu nevím a myslím ani Vy pro koho vlastně Vaše vozy jsou. Hezký den
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den. Musím konstatovat, že otázek na dotyčného pána se mi sešlo více, tak alespoň na tuto si dovolím reagovat. Nebudu přímo komentovat, náš styl je výrazně odlišný a to například i při práci s dealerskou sítí a podobně. Dále - souhlasím, že na image musíme ještě pracovat, představu o našem "ideálním" zákazníkovi nicméně máme - je to člověk, který očekává dobrou "value for money" ale nechce přitom dělat žádné kompromisy v otázce designu či technologií.
Mares
Dobry den, proc neexistuje ceska lokalizace k navigaci v Opelu Antara, coz je auto cenikove skoro za milion korun? Nejaky vyvoj v tomto, update ??? Diky M.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den pane Maresi, bohužel model Antara má k dispozici navigační menu pouze ve světových jazycích. Je to však vyváženo celkově velmi intuitivním ovládáním této navigace.
Jan B
Dobrý den, mám rád Opely(momentálně máme 4 Opely-všechny zakoupeny nové, žádné ojetiny). Na co bych se rád zeptal je to, zda Vám nové Opely nepřijdou trošku "nadváhové". Jejich otylost otupuje radost z jízdy. Neočekávám formuli, ale s radostí jsem přezdíval různé generace Aster(jezdíme již 3 generaci) "motokára" díky své úžasné agilitě. Neplánuje se trochu hubnoucí kúra? Moc děkuji a přeji pěkný den

Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Honzo a díky za přízeň značce. Co se týče hmotnosti - nepovažujeme ji za až tak problematickou, určitě s sebou nese i pozitivní vlastnosti (vliv na bezpečnost...) I tak ale na tomto tématu pracujeme a například u příští Astry plánujeme výrazné zlepšení.
ex-Opel
Dobrý den pane Šilho, jako majitel několika vozů z Vaší nabídky a zároveň i člověk který měl možnost nahlédnout i do zákulisí prodeje značky Opel bych rád věděl jestli se chystáte trošku zjednodušit Vaši nabídku. V tuto chvíli mám pocit, že si absenci zajímavých motorů pro běžného zákazníka kompenzujete myšmašem výbav a byl jsem svědkem toho, že ani sám prodejce netušil co za výbavu u Corsy mi má nabídnout /nyní máte 7! výbavových stupňů/. Když jsme se konečně po 2 hodinách dobrali nějakého výsledku tak jsme u dvou položek výbavy zjistili, že se takto auto nedá zadat do výroby. Opravdu si myslíte, že současná rychlá doba si žádá tak nepřehlednou nabídku ? Vždyť náklady na logistiku a vývoj takovému množství specifikací značce Opel zbytečně ubírají na efektivitě a v konečném důsledku i zisk. Netvrdím, že japonsko-korejská nabídka specifikací je ten směr, kterým by jste se měli ubírat ale dnes ani ceník Volkswagenu není tak nepřehledný
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, ano. I my si uvědomujeme pro i proti nekonečně široké nabídky a uvědomuje si ji i centrála značky Opel. Široká nabídka je velice zajímavá pro zákazníky a každý si z ní vybere přesně to pravé, ale zároveň komplikuje zákazníkům výběr, prodejcům práci s konfigurací vozu a samozřejmě zvyšuje náklady a provozní složitost. Proto aktuálně probíhá proces simplifikace nabídky, kde citlivě hodnotí prodejní výsledky jednotlivých verzí, motorizací, výbav a doplňků, ve snaze zjednodušit a zefektivnit celkovou nabídku.
Aleš
Proč bych si měl koupit Insignii a ne novou Mazdu 6. A neříkejte vety typu stačí se v Insignii projet. Děkuji a hodně zdaru.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Aleši, pokud by jste si vzal "rentgen" a na obě auta "si posvítil" zjistíte, že technické řešení Insignie má náskok několik let. V tomto směru se Mazda 6 nemůže Insignii rovnat.
Roman Kraut
Obchodnici Opelu si stěžovali, že jim Chevrolet ukusuje z koláče a ten proto z trhu zmizí. Myslím si, že je to chyba. Problém byl spíš v tom, že nebylo dobře uděláno pozicování obou značek a obě značky se prodávaly přes jeden showroom. VW také prodává Audi, VW, Seat a Škodu v samostatných showroomech. Vy jste dovolili obchodníků prodávat obě značky společně, na čemž ušetřili, ale toto je důsledek. Jaký je Váš názor?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Romane, je pravda, že se nepodařilo nalézt tu správnou formu koexistence obou značek na evropském trhu. Odchod Chevy z Evropy je nicméně potvrzením výsadní pozice Opelu pro GM v evropských operacích a dokazuje, že Opel má plnou podporu GM pro další rozvoj na EU trhu. Osobně to určitě jako chybu nevnímám a vzniklý prostor se sampzřejmě budeme snažit plně využít.
Kaďák
Jaký je Váš názor na to, že se místo chevroletu bude GM snažit do evropy natlačit Cadillac. To opravdu není nikdo kdo by nevěděl (nedokázal vypočítat), že to bude ještě větší propadák? Jste tam samí študovaní lidé, to prostě nechápu. To by bylo smysluplnější si pro prémiový segment v Evropě nechat Saab. Děkuji za odpověď, na předchozí otázku ohledně levné značky jsem jí nedostal.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, k této otázce Vám bohužel nemohu dát fundovanou odpověď, protože jsem zástupce společnosti Opel. Ale - dobře pro Opel...
Roman
Dobrý den, pane řediteli, na kdy se plánuje nové Vivaro?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Romane. Nové Vivaro přijde již ve druhé polovině příštího roku. Těšíme se a budeme se snažit toto využít pro posílení naší pozice v oblasti prodeje LUV, kde máme dosud značné rezervy.
Ferda
Jak uz jsem psal, tak u Astry jsem se smiril s jednodussi zadni napravou, vykompenzuje mi to system pro vozeni jizdnich kol FlexFix, jakozto aktivnimu cyklistovi. Kdyz jezdim v Nemecku a Rakousku (nebo i Chorvatsku), tak Opel je pomerne casta znacka, vic nez Ford. U nas je to spis opacne. Nemci Opel asi berou za vic nemeckou znacku nez Ford. Opelu hodne uskodil Lopez a jeho dopad na kvalitu. Je to videt i tady v otazkach od ctenaru a majitelu starsich aut Opel. Verim, ze u soucasnych modelu je to uz lepsi.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Ferdo. Asi narážíte na fakt, že Astra nemá vzadu "multi-link": Podívejte se, jak s "multi-linkem" zachází třeba u VW/Škody i další - drahý "multi-link" v masovkách pomalu opouštějí: Naprostá většina běžných řidičů nemá šanci pocítit rozdíl mezi výrobně drahým "multi-linkem" a dobře udělenou vlečenou nápravou. My navíc "vlečku" vylepšili o Wattův přímovod. A díky prostorově méně náročné zadní nápravě Vás (a spoustu dalších) můžeme třeba potěšit "šuplíkovým" nosičem FlexFix, který je opravdu skvělým tipem pro aktivní osobnosti. José Ignacio López de Arriortúa (mezi dodavateli příznačně nazývaný "řezník") zanechal u Opelu nesmazatelnou stopu: Naučil nás šetřit náklady... a také že nic se nemá přehánět. Dnes už šetříme rozumně - a na dobrých výsledcích našich modelů v testech kvality, spolehlviosti (DEKRA, TÜV atd.) je to znát - mrkněte třeba i internet...
Jaro
zdravim pan Silha

casto sa v testoch spomina, ze Opel su relativne tazke auta.. planuje sa nejaka zostihlujuca kura? nova platforma? nove materialy?

v popisku sa pise, ze riadenie dvoch trhov je narocne.. su to ozaj dva trhy? nie je len jeden? ake maju CZ trh a SK trh specifika? v com su odlisne?

dakujem.. pekny den..

Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jaro, ano, jsou to opravdu dva trhy. Jak skladba prodejnosti jednotlivých modelů, tak i pozice a vnímání značky Opel jsou na Slovensku jiné než v Čechách. K "relativní těžkosti" našich vozidel je docela rozsáhlá diskuse s jediným závěrem - máme pevná, kvalitní a bytelná auta. Nové materiály, patformy a koncepce běží a jsou plynule uváděny na trh.
Marek
Nahradí Opel v budúcnosti niektoré lacné modely Chevroletu?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Marku. Žádný "re-badging", tedy nalepení loga Opel na stávající modely Chevy se neplánuje. Opel se nicméně určitě bude snažit zaplnit mezery, které odchodem Chevy u EU trhu mohou vzniknout.
Krtek
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat komu, nebo čemu se dává za vinu nedávná ztrátovost opelu? A jak s ní bojujete?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, ztrátovost na evropských trzích se týká prakticky všech objemových značek. Většina z nich toto kompenzuje na trzích mimo Evropu. Opel jde cestou obnovy ziskovosti přímo v evropském prostoru a našim nástrojem jsou inovace ve vývoji a výrobních technologiích spojené s adaptací stávajísích výrobních kapacit na aktuální tržní podmínky. Návrat k plné ziskovosti plánujeme na rok 2016.
Merry
Dobrý den, bude Opel vyrábět něco ještě menšího než Adam? Máte na to v portfoliu vůbec místo? Já myslím, že do města by se takové auto parádně hodilo.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Merry, ano. Plánujeme a očekáváme malé městské auto, které by mělo v nabídce nahradit pozici historického modelu Agila. Pětidvéřové auto do městského provozu.
Dosoudi Jiří
V poslední době pozoruji,že Opel se v nejvýznamějších cyklistických závodech Czech Cycling Tour a Závod Míru je to jen okrajová záležitost nebo se budete v cyklistice více angažovat.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Jiří. Cyklistika je zdravý sport dostupný pro všechny... a oblíbená aktivita Opel teamu (dokladovatelná například naším letošním vítezstvím v Opel Handy Cyklo Maratonu). Nevylučuji, že se v této oblasti budeme angažovat více!
Tchytil
Dobrý den, kde je zakopaný pes podle Vás, že se insignia neprodává v takovém množství jako passat?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den pane Tchytile, důvody vidím dva: aktuálně silnější pozice VW ve flotilových prodejích což je dáno nedostetačnou kreativitou fleetových manažerů a stervaqčností lidské mysli...
Tommy
Dobrý den, 

chtěl bych se zeptat jak to vypadá se sportovními aktivitami OPEL v ČR, např. na setkání mistrů v Sosnové, jste prezentovali vůz ADAM v závodním provedení, bohužel jsem nikde nenašel žádné informace o tomto voze, cenu, motorizaci? Plánujete značkový pohár ?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Tommy. Sosnová byla prvním momentem, kdy jsme vypustili informaci, že po letošním comebacku Opelu do motoristického sportu s rallyovým modelem ADAM (v Německu a Francii se letos jel první ročník ADAM Cup a příští sezonu vyjede i ostřejší ADAM R2 Rally) se Opel ADAM Rally Cup bude jezdit i v ČR! Zatím to vypadá velmi dobře - promotér tuzemského cupu registruje několik desítek vážných zájemců o účast v tomto poháru. Máte-li zájem o více informací, kontaktujte přímo Hájek Rally Team: jan.mozny@email.cz
Roman
Dobrý den, pane řediteli, plánujete zkombinovat nový diesel 1,6 CDTi s automatem v Zafiže Tourer? Kdy? Nenasadili jste na tento motor příliš sebevědomou cenovku v porovnání s 2.0 CDTi? Poslední otázka se týká dětských sedaček v Zafiře Tourer - četl jsem, že na prostřední sedačce ve druhé řadě se nesmí umisťovat dětská sedačka (nebavím se o Iso-fixu, ale obecně). Je to pravda?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Romane, aktuálně ne. Zafira Tourer je sedmimístné rodiné vozidlo pro dlouhé cesty, kde se musí počítat s plným obsazením a naložením. Tomuto účelu ideálně slouží kombinace 2,0 CDTI s automatickou převodovkou.
Mustang
Jak se staví Opel k reexportům? Z kolika procent se podílejí na celkových prodejích v ČR? A pokud napíšete, že 0 %, tak proč se v rámci statistik nepřidáte na stranu Hyundaie? Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Opel reexporty nepodporuje a osobně vůbec nechápu značky, které tak činí. Reexporty tvoří cca 1% z našich prodejů. Neděláme teatrální gesta typu vystoupení z SDA jako někteří z konkurentů, nicméne proti tomuto fenoménu bojujeme například tím, že šíříme osvětu mezi motoristickými novináři (viz např. předposlední Svět motorů). Žádejte i po auto.cz očištěné statistiky, jsme připraveni je poskytnout!
Karel
chtěl jsem se zeptat, již druhým rokem vlastním Opel-Antara, který je vyroben 2011, celé 2 roky žádám Opel Morava v Olomouci o příručku k tomuto vozu, protože jsem dostal příručku k roku 2009, tam ani není ten motor co mám.Děkuji za odpověď
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Karle, mrzí mě Vaše negativní zkušenost. Návod k obsluze vozu by měl být v elektronické podobě dostupný na stránkách www.opel.cz. Pokud tam návod nenaleznete, obraťte se prosím na zákaznikckou linku Opel, kde Vám jistě pomůžou.
Ondra
DObry den, zajimalo by mne proc jsou vsechny vase modely o 200 kg tezsi nez srovnatelna konkurence? Planujete v budoucnu odlehceni modelu? Ja proto skoncim u konkurence(chci 1.6 atmosfericky motor, ale to si s tak tezkym autem tezko poradi.) Dik za odpoved
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Ondro, snažíme se vyábět poctívá, bytelná a bezpečná auta. Odlehčení je běh na dlouhou trať, spojený s novými motorizacemi, platformami a technologiemi, které postupně implementujeme. Atmosférickou 1,6 v nabídce máme, ale není to směr, kterým se budeme do budoucna ubírat.
Honza
Dobrý den,
jsem spokojený majitel Astry Classic III. Až na občasné povrzávání plastů na palubovce mě netrápí žádné závady. Zajímala by mě statistika, jak se dařilo právě modelu Classic III v prodejích vůči nové Astře J. A po jakou dobu bude mít Classic III podporu v podobě výroby nových náhradních dílů. Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Honzo, děkuji za Vaši pochvalu modelu Astra Classic III. Ve srovnání se svým nástupcem si Astra Classic III vedla důstojně a byla vozem s velmi dobrým poměrem "Value for Money". Od letošního roku se již Astra Classic II nevyrábí, ale co se týká servisního zajištění a dostupnosti dílů nemusíte se bát - nejméně dalších 10 let bude o náhradní díly postaráno.
radek
dobrý den, připravuje se v nejbližší době facelift opelu zafira tourer?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Radku, v nejbližší době ne. Model Zafira Tourer měl designový náskok a jeho vzhled je stále svěží a moderní.
Verny_2013
Dobrý den pane řediteli, Značka Opel je sice stále synonimem bytelné a spolehlivé techniky ale na nejlepší stále ztrácí a mám dojem že čím dál víc ( vysoká hmotnost, hlučné dieselové motory, příliš žravé benzíny, špatně obestavěný interiér ). Dočkáme se někdy opět doby kdy např. Astra bude opět opravdu reálnou konkurencí VW Golf jak to bylo dřív?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Opel (za podpory mateřského koncernu GM) investuje do nových modelů a technologií výrazné částky (v miliardách EUR) a plody tohoto úsilí jsou již, myslím, vidět. Například naše nové motory, které stanovují měřítka ve svých kategoriích (nový 1,6 CDTi jak svým výkonem/spotřebou, tak hlučností, resp. tichostí). Asi Vás nepřekvapí, když řeknu, že si nemyslím, že nejsme konkurencí Golfu, hodláme se ale samozřejmě nadále zlepšovat.
kamil01
Kedy bude dostupný nástupca sučastného modelu Opel Antara. VW ma faceliftovaný Tigunan, Ford novú Kugu, kedy pride s novým SUV Opel ?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, nástupce je v plánu. Model Antara má aktuálně zvýhodněnou cenu, která jej dělá velice atraktivním. Nástupce bude bodovat revolučním designem, máme se na co těšit.
Jan Marek
Dobrý den,

prošel jste vice značkami. Která Vám nejvíce přirostla k srdci - a zapomete na chvíli že jste u Opelu:-)
Díky H.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Honzo, většinou ta, u které jsem právě pracoval. Což považuji za normální, protože loajalita je jednou z vlastností, které oceňuji. Kultura u značky Opel je ale do značné míry jedinečná a hodně mi vyhovuje.
Mr. Hammer
..no zase tak dobří ti maňásci nebyli, když se mi popletla Corsa a Adam. Btw. na Adama opravdu nebyli? Jako hradílek i horolezec dobrý, ale proti fotbalu nebo hokeji (víte na jaké značky narážím) slabota. Co zkusit nějaký moderní sport, sponzoring nějakého týmu nebo tak něco? Opel je řadou lidí vnímán jako značka "staré doby", hodně lidí se spálilo Vectrou a přešli k VW a Fordu, případně kuřecímu hnátu...pojďte to změnit, ten rozdíl evropa/čr je veliký, vyhrňte si rukávy a šup! PS: mám astru ;)
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Tak i tak, pane Hammere: Trochu jako "Bobika efekt" - pamatujete si maňásky, ale nespojil jste si to s Corsou (ale díky aspoň za to spojení se značkou Opel). Fotbal tady už byl: Sponzorovali jsme "nároďák" i Spartu (tuto cestu bych já nikdy neschválil, hádejte proč :-), od loňského roku se Opel obul do fotbalu v Německu, my v ČR musíme trochu víc hlídat rozpočty. Ale máte pravdu, že hledáme "chytré" řešení, protože nalít hromadu peněz do mistra ligy dokáže každý. A veřte, že makáme jako diví, abychom se nejméně vrátili do "zlatých devadesátek". kdy byl Opel v ČR jedničkou mezi importéry... a všechno v přírodě se prý vyvíjí v sinusoidách...
Roman
Dobrý den, pane řediteli, neupsal jste se? V čem má Insignie technický náskok před novou Mazdou 6? Motory, převodovky, jízdní vlastnosti,váha auta je na straně Mazdy, o designu (Insignie, to Zafira Tourer je jiné a mnohem, mnohem povedenější káva)ani nemluvím. Náskok vám lze uznat tak v multimediálních systémech.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Romane, především konstrukce podvozku, bezpečnostní systémy vozu, ergonomie uvnitř vozu, multimédia jste zmiňoval. K té hmotnosti - naše Insignie jsou bytelnější. V případě havárie jde o bezpečnost ale i o náklady na opravu havarovaného vozu. Nechci se navážet do konkurence, ale nová Insignie se Mazdy 6 opravdu bát nemusí. V prvním dotazu jste nechtěl reakci typu "posaďte se do Insignie". Ale osobně jsem seděl v obou vozech v rámci interních srovnávacích testů a proto si za druhou větou stojím.
hýkal
Koupil jsem si opel astra a netušil jsem do jak exklusivního klubu jsem se dostal, na ulicích je vůbec nevídám a když se podívám do statistik, tak se nedivím. Je astra levnějším konkurentem golfu a proč se tak málo prodává?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Hýkale! Alespoň si vždycky můžete s podobně postiženými vesele zamávat:-) Ale vážne: Určitě máme ještě rezervy a snažíme se postupně dostat na pozice, na které značka patří. Nicméne si nemyslím, že by se zrovna Aster ve srovnání s Golfem prodávalo až tak málo - ne nepodstatnou část prodeje Golfu tvoří reexporty.
Vojta
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je plánována hmotností modernizace vozů Opel. Myslím, že jako automobilka má Opel co nabídnout (sám jsem vlastnil 2 modely), nicméně vlivem vyšší hmotnosti a z toho plynoucí vyšší spotřeby a horší jízdní dynamiky na konkurenci v tomto směru ztrácí.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Vojto. Naše automobily se neustále vyvýjí a každý nástupce posouvá laťku. Aktuálně nabízíme kvalitní, bytelná, poctivá a bezpečná auta, která se s implementací nových technologií a motorů posunou zase o kus dále. Na Váš dotaz je hlavní odpovědí nová generace motorů s výraznou dynamikou a velice zajímavou spotřebou.
Pejral
Zdravím, ještě u vás pracuje jako PRista MH, jak vidim z fotek. Nechtělo by to nějakou dynamičtější tvář? :D
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Pejrale. Ano, MH je pořád platným členem a ozdobou našeho týmu! Uznávám, že na designu by mohl zapracovat... zatím spíš zvažujeme, že našemu mluvčímu pořídíme atraktivní mluvčí, která místo něj bude chodit "na kameru". V užším výběru je zatím nějaká Pamela A., tak uvidíme...
Patko73
Dobry den. Prave zvažuju jako jednu z alternativ nakup combi Insignie. Cím by presvedcila Vás?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Patko, mě přesvědčila a jezdím s ní (biturbo AT 4x4). Oceňuju mimo jiné design, charisma, skvělý podvozek, nová multimédia... V neposlední řadě pak výbornou zůstatkovou hodnotu při dalším prodeji.
Radim
Dobrý den, pane řediteli, v jedné z předchozích odpovědí píšete, že Insignie má vůči nové Mazdě6 náskok několik let. Můžete být konkrétnější? Zkusil jsem obě, rozdíl několika let tam určitě je, ale nemám pocit, že pro Insignii. Rentgen jsem s sebou neměl, ale při srovnání oficiálně komunikovaných údajů v obchodní dokumentaci mi celkem jednoznačně vychází nová Mazda6 (spotřeba, točivý moment, výkon, jízdní vlastnosti). Děkuji a přeji hodně úspěchů. Radim
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Radime, Insignie předstihuje Mazdu 6 v konstrukci podvozku, bezpečnostních systémech, ergonomii uvnitř vozu a komunikačních systémech. Mazdy 6 se opravdu nebojíme.
Kaďák
Už byla řeč o novém Vivaru, nabídně přímou konkurenci VW Caravelle nebo dokonce multivanu? Nebo to bude jen dělnický žebřiňák jako nyní? Ptám se proto, že jsem po třech nových autech od Opelu musel při koupi užitkáče přejít právě k VW.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, ano nabídne. Vivaro už aktuálně nabízí alternativu ke zmíněným vozidlům v podobě verze Vivaro Life, které nabízí sedmimístnou konfiguraci a lůžkovou úpravu ve spojení s konfortními jízdními vlastnostmi. Toto vozidlo jsme použili k cestě na letošní Frankfurtský autosalon a slovní spojení "dělnický žebřiňák" nepadlo za cestu tam a zpět ani jenou, naopak jsme si užívali pohodlí, které nám toto vozidlo nabízelo.
Mirek
Dobrý den, pane řediteli,
mám starou astru, jsem s ní už 15 let spokojen. Občas nějaká muška, ale ta se najde u všech aut. Protože se chystám na koupi nového rodinného vozu, rád bych si vyzkoušel víc modelů opel - neuvažujete třeba o nějakých jízdách pro veřejnost, např. na okruhu v Mostě? A má některý model nějaké speciality pro děti? Mám 3 děti od 2 do 10 let. Děkuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Mirku. O podobném projektu zatím neuvažujeme, ale co není může být. V každém případě si můžete jakýkoliv model vyzkoušet u nejbližšího prodejce. Pokud se týká dětí, zmínil bych například systém protisměrně otevíratelných zadních dveří u Merivy, který umožňuje výrazně pohodlnější usazování dětí do dětských sedaček. Dále například integrovaný držák jízdních kol flex-fix - oceníte až vyrazíte s rodinou na cyklovýlet když nebudete muset zdvihat kola na střechu.
Radek
Dobrý den, nechystá se facelift Opelu Zafira Tourer ?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Radku, model afira Tourer je stále moderní a aktuální - nejen technikou, ale i designem. V nejbližší době tedy facelift nechystáme.
Honza, Trutnovsko
Dobrý den, dost dlouho jsem byl zastáncem názoru, že do opel bych opravdu nekoupil z důvodu kvality a vysokých cen, dokonce mně známý z Německa říkal, že v domácím Německu je tato značka neoblíbená.Může to ale být pouze můj špatný úsudek a tzv. jedna paní povídala.
 Pokud bych se tedy měl stát vašim zákazníkem... Zlepšila se kvalita i cenová politika?... Jak? Kdy opel přestane dělat ten (letecký, mnohatlačítkový) středový panel?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Honzo. Značka v Německu skutečně "bojuje" nicméně i tam v letošním roce zvyšuje tržní podíl. Jsem přesvědčen, že kvalita šla prudce nahoru (jak dokazují výsledky TUV, Dekra...) a cenově jsme dnes postaveni více než konkurenceschopně. Na tlačítka existují různé názory, mě osobně vyhovují, ale Opel poslouchá názory zákazníků a například na nové Insignii již počet tlačítek výrazně omezil.
Marek
Dobrý den Před týdnem jsem dostal objednané auto Opel Zafira Tourer, dovezl jsem ho domu a u baráku mi zůstala řadící páka v ruce, a vůz jsem měl jen 2h. na Lince co jsem dostal od Oplu 100% garanci 1 rok tak nic neudělaly. Musel jsem Až v pondělí , řešit s prodejnou Zlín,Ale jž je vše Ok, Vada výroby. Ale dotaz je k palubnímu počítači dá se počítač přehrát aby se nezobrazoval vždy jeden údaj na středu.Ale jak tomu je i Moky ,insignie, že je to děleno do řádků a nemusíte sahat stále do páčky aby jste zjistil spotřebu,rychlost,stav paliva atd.
Jinak jsem s vozem nad míru spokojen jen drobná chybka s pákou,ale jinak OK
Děkuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Marku, rzí mě, že jste měl nepříjemnost z novým vozem Opel a jsem rád, že náš deaer Váš problém uspokojivě vyřešil. Zobrazované údaje na palubním počítači záleží na výbaje vozu (jaká je vybraná generace systému Opel eye). Děkuji za vyjádření Vaší spokojenosti s vozem Opel a přeju hodně šťastných kilometrů.
Adam Novák
Vztahuje se Opel prodloužená záruka i na drobnosti jako zámek na dveřích řidiče, nebo zapalovací svíčky (vycházím ze statistik ADAC). Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Adame, na zámek dveří se vybraný typ prodloužené záruky (Opel Extension) vztahuje, ale na zapalovací svíčky se nevztahuje. Zapalovací svíčky jsou spotřební ND, které podléhají opotřebení a každé 2 roky nebo 60 000 km se v rámci inpekční prohlídky vyměnují.
Vojta
Jak se Opel a Vy stavíte k Downsizingu? je nějaká možnost mu vyhnout?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Vojto, také vzpomínáte na dvou (a více) litrové tahnouny, když vidíte pod kapotou limuzíny tříválcový litřík se dvěma turby? Downsizing je více méně produktem tlaku evropských autorit na emise - ve sterilním laboratorním prostředí to funguje, v reálném prostředí je to sporné. Vyhnout by se tomu dalo přechodem třeba na elektřinu - my s Amperou jsme připraveni :-)
Josef
Dobrý den,kdy bude představeno nové Vivaro a příp. s jakými motorizacemi se počítá? Děkuji a přeji hodně úspěchů značce Opel.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Josefe, nové Vivaro bude uvedeno na trh již v příštím roce. Ohledně motorizací v tomto okamžiku nemám po ruce dostupné materiály, ale určitě se bude jednat s velmi konkurencschopné mmotory.
Kaďák
Ještě bych se rád zeptal na Opel Adam, je plánované nějaké plošné snížení ceny? Cena je velmi ambiciózní s ohledem na to jaké jsou například v interiéru použité materiály a jaké jsou pod kapotou motory. A když vidím už rok v našem autosalonu Adama 1.2 za 300 tis. (na úvěr, jinak je dražší), tak myslím, že ho tam budu vídat ještě mnoho let.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den. Model Adam není založen na ceně, není to objemový model. Je to vozidlo, které má velice úzkou skupinu příznivců a jeho hlavním benefitem je šíře nabídky a možnosti individualizace. Aktuální cena je konkurenceschopná, když vezmeme v úvahu, kde je konkurence tohoto modelu. Takže u modelu Adam pokračujeme v této strategii a budeme uvádět nové motorizace, převodovky, verze, další barvy exteriéru, interiéry, atd.
Jan
Zajímal by mě váš názor, jak si stojí nová auta proti těm o generaci staršími co se týče dlouhodobé spolehlivost, dlouhověkosti, servisní nenáročnosti atd. Šetření je dnes prostě všudypřítomné a šetří všechny automobilky, Opel určitě také. Jde mi třeba o srovnání Astra H vs Astra J nebo u Zafiry B a Zafiry tourer. Zjednodušeně, koupím si auto abych jezdil a nemusel se bát kde mi co na autě odejde. Slyšel jsem spoustu názorů, že nejlepší auta se dělala v polovině minulého desetiletí. Jaký je na to váš názor?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jane, tady musím s hrdostí potvrdit, že Opel tuto oblast nepodceňuje a s každou novou generací se zpřísňují naše normy a požadavky na dodavatele komponent. Nejsme v tomto ohledu žádná "low cost" značka. Doporučuji Vám v tomto sledovat satistiky dlouhdobé spolehlivosti vozů od německého institutu TUV. Jsou nezávislé, objektivní a poskytnou Vám velmi dobré vodítko ke kvalitě jednotlivých značek vozů.
WinNatural
Dobrý den, skutečně si myslíte, že ukončení dovozu Chevroletů pomůže prodejům Opelů? Za mě tedy rozhodně ne, buď si nechám Cruze dovézt nebo koupím Mazdu 3. Stejně to budu řešit při výměně vozového parku ve firmě (3x Aveo, 1x Spark). To je 5 ks vozů, o které GM přijde.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, jsem přesvědčen, že pomůže a samozřejmě mě mrzí Váš přístup. Pokud jste byl se službami GM obecně spokojen, dejte nám šanci šanci a vyzkoušejte některý z našich modelů. Jinak Vám samozřejmě přeju hodně štěstí i s konkurenčními modely.
luke66z
Dobrý den Pane řediteli,
chtěl bych se zeptat, jak se v česku daří Astře Notchback a jaký podíl má na prodejích Astry ?
Díky za odpověď !
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den. Už tady v diskusi zazněl dotaz na rozdíly nezi českým a slovenským trhem - Astra Notchback (sedan) je toho jasným příkladem. Na Slovensku se dočkala velice vřelého přijetí a prodejů, kdežto v Čechách je to o poznání vlažnější, čekému trhu dominují klasické kombíky a hatchbacky.
Cikles
Dobrý deň,

chcel by som sa opýtať pána Šilhu na dve otázky.
1./myslíte že ukončenie predajov vozidiel Chevrolet pomôže predaju vozidiel Opel v Európe.
2./GM v európe ukončil výrobu vozidiel SAAB potom prestáva dodávať vozidlá Chevrolet, ukončuje výrobu Holden v Austrálii. Nemyslíte že ludia stratia dôveru v automobilku GM/Opel z obavy že to môže postihnúť aj túto značku?
Ďakujem
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, 1) jsem přesvědčen, že pomůže, docházelo určitě ke kanibalizaci. 2)Doufám, že ne, GM činí tyto kroky k dalšímu posilování své globální pozice jako jednoho z největších celosvětových výrobců automobilů. Doufám, že v budoucnosti oceníme pozitivní přínosy těchto rozhodnutí...
Vojta
Dobrý den, musím uznat, že v posledních letech došlo na velmi potřebnou modernizaci motorizací a to dieselových i benzínových. Bohužel mají vozidla Opel stále velmi značný handicap v podobě značné nadváhy. Plánujete do budoucna užívat lehčí konstrukce? Osobně je to pro mě jeden z důvodů, proč jsem po 2 vlastněných vozů Opel přešel ke konkurenčnímu koncernu VW.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Vojto, nic nejde zlomit naráz: S novými motory už jsme "vyjeli" (zkoušel jste 1.6 CDTI? To je opravdu "samet"). Na hmotnosti pracujeme, resp. v některých případech je už dopracováno, protože já už vím, s čím přijedeme do roka a do dne - a věřte, že jsme prošli tvrdou dietou!
josephko
Kedy Opel prejde z americkej filozofie pri návrhu áut na európsku?
V polovici 90. rokov Ople boli pre mňa ďaleko najkrásnejšie autá na trhu - jedno lepšie ako druhé - béčková Corsa, efková Astra, béčková Vectra, béčková Omega. Teraz sú Ople podľa mňa len šerední cvalíkovia - nakynutí, přerostlí, s nadváhou a relatívne malým vnútorným priestorom (v porovnaní napr. s VW či Škodovkou) - skrátka typickí Amíci.
Vráti sa Opel vôbec niekedy k európskemu štýlu návrhu áut?
Priznám sa, že Opel je v súčasnosti pre mňa z pohľadu kúpy auta absolútne nezaujímavá značka. Ďaleko pred Oplom sú japonci, kórejci, VW či škodovka.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, americká filozofie začala a skončila s vozy Vectra C. Od té doby je Opel zpět v evropském střihu. Váš názor ohledně značky Opel nezdílí Evropa, kde je Opel v osobních vozech 3. nejprodávanjší značkou v tomto roce.
Dr.River
Dobrý den. Jak hodnotíte s odstupem 10 let vytvoření regionální kanceláře v Budapešti a přesun značné části rozhodování tamtéž. Není to hlavní důvod ústupu Opelu z pozice importéra číslo jedna v ČR a pád kamsi na přelom první a druhé desítky? Pokud většina manažerů, kteří se na tomto nesmyslu podíleli, již není ve firmě (odešli do důchodu nebo ke konkurenci atd.), je šance na návrat plnohodnotného importéra do Prahy?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím, byla to určitě chyba, naštěstí dnes již napravená - z hlediska právní formy jsme sice stále organizační složka maďarské centrály, z hlediska operativního řízení businessu to máme nicméně již v našich rukách a reportujeme přímo do německé centrály. Pozitivní důsledky jsou již, doufám, vidět. Těším mě, že tuto negativní zkušenost máme už za sebou a některé jiné značky tento systém právě zavádějí (Renault, Fiat...). S trochou škodolibosti očekávám, že se jim povede podobně jako nám v předchozích letech...
Marek
Dobrý den Koupil Jsem Zafira tourer Cosmo. A palubní počítač je jen jedno displej bez řádků
Děkuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Marku, údaje na palubním displeji záleží na ýbavě vozidla - hlavně na generaci a typu kamery OpelEye. Rozsah údajů je tady dán výbavou a jejich zobrazení je dáno verzí palubní elektroniky (OpelEye).
deolátor
Má Opel vypracovaný plán na snižovaní hmotnosti svých modelů?
Pokud ano, jakými způsoby toho chce dosáhnout?

Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
...chytrá konstrukce, plechy proměnné tloušťky, hliník, akryláty, sem tam nějaký ten kompozit (musíme přece jen trochu koukat na náklady)... ale nepůjdeme cestou: "Hlavně, ať to dostane v EURO NCAP pět hvězdiček - a na silnici ať se to třeba rozsype!"
Jarda
Dobrý den. proč se dávají do nových aut staré motory. Opel Mokka. Pěkné auto,ale starý motor. Kdy se to změní? Jen proto aby se vyrobené rezervy mohly využít? To se přece dá využít jinak a jinam. Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jardo, jsem rád, že se Vám Mokka líbí. Nevím, který motor máte na mysli, tak zkusím odpovědět obecně. Naftové Motory 1,7 CDTI budou v tomto roce nahrazeny novou generací naftových motorů 1,6 CDTI, které jsou extrémně tiché a úsporné. Benzínové 1,4T jsou v nové generaci schopny plnit emisní normu Euro 6 a výkonově jsou více než dostačující i ve spojení s pohonem 4x4. Přímovstřikové benzínové motory 1,6 "SIDI" na svou implementaci v tomto modelu terpve čekají.
Ivan Drgon
Dobry den, mam na Vas otazku ohladom problemu Opla a to je hmotnost modelov Opla oproti konkurencii. Opel je strasne tazky a preto motorizacie treba o stupen silnejsie aby isli ako konkurencia. Neuvazuje Opel konecne s odtucnovacou kurou modelov ? Ved v tomto zaostava za konkurenciou. Preco mam kupovat silnejsi motor aby isiel rovnako ako slabsi u konkurencie. Urcite viete, ze na Slovensku sa plati poplatok od vykonu a teda preco by som mal platit viac ked u konkurencie dostanem to iste za menej. Dakujem 

Drgon Ivan
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Ivane, hmotnost, jeli účelně využita, znamená větší bezpečnost a menší náklady zákazníka při opravách vozů v případě bouračky. Naše vozy jsou nejbezpečnější ve svých třídách.
tom2s
Dobrý den pane Šilho,

jak čtu v medailonku o Vaší osobě, po ukončení VŠ studií jste nastoupil do Renaultu a později dalších automobilek. Chtěl bych se Vás zeptat, co jste pro to udělal a jak byste mi doporučil postupovat, při zájmu o kariéru u tuzemských automobilových zastoupení? Jsem studentem posledního ročníku magisterského studia na VŠ ekonomického zaměření, a od malička jsem opravdu velký fanda do automobilů, zvláště zástupců německé provenience. A kariéra v automobilce je pro mě snem. 
Mé sympatie si získáváte díky působení u Opelu :) Vozy této značky znám opravdu dobře, v rodině je máme již 17 rokem a dobře se známe s lidmi z oficiálního zastoupení Opel, dnes již Algon Opel-Mitsubishi, v Plzni.

Děkuji Vám za odpověď
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Tome. Musím se přiznat, že mou jedinou kvalifikací při nástupu k Renaultu byla znalost francouzštiny (tehdejší francouzské vedení jiné jazyky neovládalo...). Pak už jsem se jenom vezl:-) Dnes je situace zřejmě složitější, zkuste rozeslat CV s nabídkou práce na pozici "trainee" nebo podobně, i u nás se na něj rádi podíváme.
Stanley
Dobry den, muzeme u nove verze Astry ocekavat i verzi notchback (sedan) pripadne liftback?

Dekuji za odpoved.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Stanley, u nové Astry se zatím s verzí notchback nepočítá, ale není vyloučeno, že zůstane v nabídce stávající sedan, který je prodejně úspěšný hlavně na východě.
lexa
Vlastním Opel Tigra CC r.v.2005 výroba tohoto modelu byla brzy ukončena.Uvažujete o pokračování tohoto modelu ,kabrioletu,který bude v segmentu "nižší střední " třídy.Cascada je velice hezká,ale pro mě zbytečně velká. děkuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Lexo, my (a Cimrmani) nesmíme ani naznačovat... ale uznejte, že třeba ADAM s větrem ve vlasech by vůbec nemusel být špatným tipem ?!?
rohYpnol
V čem vidíte hlavní problém slabé pozice Opelu na našem (ČR) trhu? V nepovedené či nekvalitní modelové nabídce to evidentně nebude... Přesto doby, kdy Opel nebyl na našich silnicích raritou, zůstaly někde v 90. letech... Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, myslím podruhé. Naše současná pozice odpovídá souhrnu negativních okolností minulého desetiletí - celkové pozice značky v EU, přenesení rozhodovacích pravomocí do Maďarska, častého střídání managementu Opelu C&S... Většina těchto věcí byla nyní již napravena a s lehkým pobavením sleduji, jak nyní některé jiné značky vjížději do stejných slepých uliček (přenášení centrály do jiných zemí apod.)
Opel Fan
Dobry den, myslim ze rozhodnutie skoncit s predajom zn. Chevrolet nie je dobry tah od GM zhladiska ze za rok sa preda cca 200k vacsinou vychodna Europa a tu nedojde k nahradeniu od zn Opel ale skor nejakymi lacenjsimi zn aut. Co si tom myslite?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, jsem odpovědný za značku Opel, tedy mohu posloužit pouze svým názorem, ale pokud je v Evropě Chevrolet poslední 3 roky v prodejích hluboko ve druhé desítce, nelze se rozhodnutí GM divit. Ve východí Evropě se Chevrolet výrazněji uchytil pouze v Rusku, kde také zůstává plně zastoupený.
rula
preco v novych motoroch v zafire b classic, nie je 6 stupnova manualna prevodovka? ta 6-ka by sa zisla ako sol na dialniciach.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, model Zafira Classic (Zafira B) je starším modelem, který vznikal v době, kdy šestistupňové převodovky byly spíše vyjímkou. U akuálního modelu Zafira Tourer je tomu přesně naopak. Doba se mění a vozy se vyvíjejí, stejně jako jejich řidiči a použití.
Ferda
Dobry den, muzete byt konkretni?

Proč Opel a ne VW? Isaack
"Zdravím Isaacku a stručná odpověď může být: Protože jsem u koncernu také pracoval a vím tedy svoje..."
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Ferdo. Právě jsem se nechtěl pouštět do sáhodlouhých rozborů a chtěl jsem to odbýt poněkud lakonicky. Uvedu tedy alespoň jeden, pro mě rozhodující důvod: Mám rád, když auto vyjadřuje určité emoce a ty mi u zmiňované značky naprosto chybí.
Radek
Pěkný den, počítá se přebrandováním některých modelů Chevroletu? Např. SS?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Radku, nepočítá - Opel má svoje modely, které pokrývají většinu modelových segmentů.
Jarda
Ještě jednou dobrý den, několikrát zde píšete o nové generaci benzínového motoru 1.4 turbo 103kW, která by měla plnit EURO 6. Změní se u tohoto motoru také výkon a točivý moment? Nebo jen zůstane u splnění emisní normy? Děkuji Jarda
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jardo, je to tak jak píšete, parametry zůstávají stejné i při splnění podmínek Euro 6. Tento motor už je v nabídce nové Merivy.
Honza V.
Mam zajem o vozilo na CNG, ale nechci MPV nebo dodavku. Planuje Opel konkurenci pro VW (Leon,Golf,Octavia,A3 - TGI)?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Honzo, aplikace CNG má svá specifika a vývoj CNG modelů se musí zrcadlit v jejich prodejich. Jak můžete vidět na naší aktuální nabídce, zaměřili jsme se na LPG, kde máme kompletní nabídku modelů a podmínky srovnatelné s dodatečnými přestavbami, ovšem při plném zachování všech záruk.
Sadriel
Dobrý deň, bude Opel vyrábať i kávu? Tak ako sa Tchibo snaží uplatniť v móde, plánuje Opel uplatnenie i v inom odvetví? :) Ďakujem
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Sradiely, vždyť v nabídce Opelu je už nyní skvělá Mokka :-) Teď vážně: Ještě nějaký čas se určitě budeme držet svého kopyta!
Markuss
Dobrý den pane Šilha,

předem bych rád řekl, že OPEL mám rád a na spolehlivost nedám dopustit. Jenže jak se poslední 2-3 roky začalo chovat servisní oddělení k zákazníkům a těm věrným obzvlášť (vlastním již třetí vůz značky OPEL, vždy nový), tak odchod ke konkurenci se blíží. Můžete mi stručně říct, jak může servisní technik někde v Praze rozhodnout o výrobní vadě na základě fotografie? Přičemž i přijímáci technik kde vůz servisuji sám usoudí, že by se to či ono mělo vyměnit. Značku OPEL nezabije GM, ale OPEL sám svým přístupem. Děkuji za odpověď.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Markussi, zcela s Vámi souhlasím - na základě fotografie nemůže technik rozhoudnout o výrobní vadě vozu. Pokud máte tento problém, prosím navštivte nejbližší autorizovaný servis Opel, kde se fyzicky Váš požadavek posoudí. Pokud potom mejste spokojen s verdiktem technika servisu, stále je možnost se se stížností obrátit na zákaznickou linku Opel, kdy to případu vstoupíme my - importér a celou věc znovu posoudíme.
Toman
Dobrý den, jak hodnotíte prodeje insignie v ČR? Proč se tu nějak zvlášť neprosadila, třeba i ve srovnání s okolními zeměmi, kde mám pocit, včetně třeba Polska, že ji na silnicích vídám daleko častěji?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Insignia (mimo jiné evropské auto roku) se začala po launchi 2009 prodávat velmi slušně, poté, v souladu se životním cyklem, trochu ztrácela a nyní, po uvedení nové verze, máme velmi uspokojivý příliv nových objednáve. Též mám pocit, že Insignií je na našich silnicích v poslední době vidět dost, hodně se jich nyní importuje i ze zahraničí.
Honza 11111111
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, proč je každý Opel tak těžký. Má to vliv na spotřebu, dynamiku atd. Jsou minimálně o 150 kg těžší než konkurence. Chtěl jsem si Opel koupit, Vaše modely jsou pěkná auta, ale hlavně k vůli hmotnosti si ho nekoupím. Insignia Biturbo 143 kw, zrychlení z 0 na 100 za 9,8 s , to je slabota. Hmotnost 2035 kg. Co dodat. Přeji vám, aby se vám dařilo snížit hmotnost a tím i náklady na palivo zákazníka.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Honzo, hmotnost, je-li účelně využita, znamená vyšší bezpečnost a menší náklady na opravu po bouračce. Naše vozy jsou nejbezpečnější ve svých třídách. Naše filosofie je mít nejbezpečnější, nejspolehlivější a zákaznicky nejpřívětivější vozy v příslušném segmentu.
lexa
Neodpověděl jste na můj dotaz.bude-li se vyrábět Tigra CC .
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Lexo, vždyť já se Vám snažil napovědět. Takže "natvrdo": Tigra CC se vyrábět nebude... ale proč bychom se měli vracet ke starým jménům...?!?
Peter Trajtel
Dobry den. moja otazka znie. Preco sa Opel nesustredi na ozivenie legendy v podobe kultoveho modelu CALIBRA alebo nejakej speciality ako bol legendarny LOTUS OMEGA? je tu predsa audi a5 ako obdoba modelu 90coupe, su tu modeli mercedes amg, alpina b10, mbw m5 vsetko mena ktore pred cca 26 rokmi zadupala do zeme prave omega lotus...tak preco nie aj tento smer? mal som osobne vectru A 4x4 turbo a dovolim si tvrdit ze to bola raketa aj na dnesnu dobu. Dakujem
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, aktuální doba hraje do karet moderním "crossoverům" namísto speiálních modelů. Často tak můžeme vidět spíše spojování modelových řad místo vytváření svébytných modelů. Kdybych měl být konkrétní a odpovědět na Vaše dotazy, tak odpovědí na Omegu Lotus by byla stávající Insignia OPC (325k) a odpovědí na model Calibra by mohla být Cascada, která sice nenabízí pohon 4x4, ale má jiné přednosti...
Omegář
Dobrý den, chci se zeptat jak hodnotíte projekt Opel Handycars ? Děkuji
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, jsem rád, že se ptáte na tento pro mě velmi důležitý projekt, který myslí na naše znevýhodněné spoluobčany. Prostřednictvím tohoto programu se chceme jednak profilovat jako nejsilnější značky na trhu v segmentu prodeje handicapovaným, vnímáme jej ale zároveň jako důležitou CSR aktivitu. V neposlední řadě je s ním spojena řada zajímavých aktivit, kterých se aktivně účastníme, například Opel Handy Cyklo Maraton, který zažil letos jubilejní nultý ročník a věříme, že založil na zajímavou tradici.
Miroslav
Dobrý deň Pavol,
Značku Opel vnímam pozitívne, avšak ako mnohým iným ludom aj mne prekáža vysoká hmotnosť posledných modelov Astra & Insignia. 
Prečo je tomu tak ? Astra ma síce famózny podvozok ktorým to maskuje, avšak hmotnosť viac ako 1,5 tony na moderný hatchback nižšej-strednej triedy je naozaj dosť. Samozrejme všetci vieme ako negatívne ovplivňuje nadváha vlastnosti auta ako sú spotreba, zrýchlenie, emisie, brzdná dráha, atď. Prajem pekný deň, Miroslav.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Miroslave, hmotnost, je-li účelě využitá znamená větší pasivní bezpečnost posádky vozu a menší náklady na opravu bouraného vozu. Naše vozy jsou nejbezpečnější ve svých segmentech. Brzdná dráha není hmotností vozu ovlivněná, protože brzdový systém našich vozů je vždy dimenzován na hmotnost vozu.
Jenik3
Opel se nedávno potýkal s určitými problémy ve kvalitě vozů. Věřím, že to se povedlo konstruktérům vyřešit. To, co mne, jako potenciálního zákazníka zajímá a vlastně trápí, je vysoká hmotnost vozu. Konkrétně u Insignie (1700Kg nafta 4x4). Tomu musí být zákonitě přizpůsoben i výkon motoru. Jak se k vysoké hmotnosti vozů Opel staví do budoucna, považuje to Opel za výzvu, se kterou se chce poprat?
Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jeniku, problém s kvalitou měl Opel naposledy při uvedení modelu Vectra B. Od té doby jsou naše modely pravidelně na špici spolehlivostního žebříčku německého institutu T_UV. Co se týká hmotnosti, je-li účelě využitá (a u našich vozů opravdu je), znamená větší pasivní bezpečnost posádky vozu a menší náklady na opravu bouraného vozu. Naše vozy jsou nejbezpečnější v rámci svých segmentů.
Honza
Bude se Opel dále prezentovat v Motorsportu? Jako fanouškovi rallye neunikla stavba závodního Adama třídy R2, jakož i to, že v rámci Českého mistrovství vznikl pohár těhle krásných aut. Vím, že Opel ČR podporuje tým historiků a samozřejmě klukům fandím. Bude se Opel v rallye angažovat i ve vyšších třídách, např. s modelem Corsa R5 apod.?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Honzo, jsem opravdu rád, že Vám neuniknl plánovaný vstup Opelu v ČR do rally-sportu - s Opel ADAM RAlly Cupem jsme vsadili na skvělé spojence z Hájek Rally Teamu, kteří už s Kadettem vybojovali evropský mistrovský titul v "historicích". A tenhle tým nejenom připravuje náš Opel ADAM Rally Cup, ale plánují, že v ČR nasadí ADAM R2. S ADAMem R5 ještě chviličku počkejte... ale myslím, že se dočkáme :-)
GM
Dobrý den,proč zase na úkor věčně problémového Opelu končí v evropě CHEVROLET místo toho ,aby jste si konečně u Opela řekli: Jo hrajeme si na to na co nemáme, tzn. VW a konečně začali dělat auta s nižší cenou pro běžné lidi,tuhle cestu zvolil CHEVROLET a je to podle mě OK.A chci pochválit, design konečně je cool, jen tak dál, ale snížit ceny.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Chevrolet mimo jiné končí proto, že jeho obchodní model v Evropě prostě nefungoval. Nezastíráme, že tím by měl vzniknout větší prostor pro Opel a budeme se snažit jej maximálně využít. Díky za uznání ohledně designu a co se týče cenotvorby, možná ještě žijete v zajetí minulých předsudků - jsem přesvědčen, že naše současné cenové nastavení je vysoce konkurenceschopné - například Corsu s klimatizací, rádiem, palubním počítačem, tempomatem, elektrikou... dostanete pod 200.000 Kč
P. Zeman
Dobrý den pane Šilha,

Velice mne těší jako fandu Opelu zlepšení spolehlivosti Vašich aut, aktuálně jezdím Insignií r.v. 2009 a uvažuji o faceliftované Insignii OPC, která mne svým interiérem ohromila, hlavně již nevrže středový panel =), ale to je jiný příběh. 

Hlavní dotaz je ohledně Astry a Antary, kdy bychom mohli očekávat nové, nebo faceliftované modely?

Druhý dotaz je jestli divize OPC neplánuje v budoucnu i 5-dveřovou, nebo dokonce Sports tourer verzi Astry OPC.

Velice děkuji a přeji velmi mnoho úspěchů jak v pracovním tak osobním životě.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den pane Zeman, těší mě Váš zájem a nadšení pro vozy značky Opel. Stávající Insignia OPC je skvělou volbou a věřím, že budete více než spokojen. nová Astra je samozřejmě v plánu stejně jako i nástupce Antary, jejich designový směr naznačil koncept Monza uvedený na letošním autosalonu ve Frankfurtu, takže se máme na co těšit. Co se týká rychlé Astry ST, tak máte možnost zvážit Astru ST BiTurbo, která nabídne 195k a svébytný sportovní interiér.
Azarro7
Dobrý den pane řediteli, když budete někdy ředitelem jiné fabriky, budete trvat na tvrdeních, které nám tady dneska poskytujete? Nestane se to, že Vám celé GM pojede desně na nervy ? :D
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, doufám, že ano...:-) a především doufám, že u Opelu ještě nejakou dobu vydržím, mám pocit, že tady s celým teamem děláme smysluplnou práci. A též - jak jsem již uváděl - mi současná kultura a atmosféra u značky Opel výrazně vyhovuje.
Novák
Dobrý den, proč jsou účtovány přemrštěné ceny při garančních prohlídkách v servisech OPEL za motorový olej? Olej s požadovanou specifikací OPEL jde sehnat okolo 120Kč v běžném obchodě, ale v servise je cena 350Kč a výše. Přitom servisy používají sudové oleje, takže jejich cena bude někde 80Kč/l.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den pane Nováku, ceny olejů v našich autorizovaných servisech jsou jedny z nejnižších. V běžném kamenném obchodě nelze olej srovnatelné kvality koupit výrazně levněji, než je cena při servisní prohlídce. Nabídka na internetu je možná lákavá, ale v některých případech se může jednat o padělky, které laik těžko rozezná od originálních olejů. Nekvalitní olej může způsobit kolaps motoru a nevyplatí se zde šetřit.
SUMI
Dobrý den. Máte jen malé SUV Mokka. Které se prodává lépe než ostatní Opely.
Nezaspala automobilka s nástupcem Antary?? Kdy bude? A bude mít větší zavazadelník?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Sumi. Možná trochu zaspala. Nicméně dál už nespíme, viz například včerejší vydání Auto Tipu s novým chystaným "CUV-čkem". Antara též bude mít následovníka, zatím ovšem nedokážu specifikovat. A skutečně, SUV jsou dnes do značné míry klíčem k profitabilitě.
sargis
Dobry den, som fanusik Opla, kedze v rodine sme mali 4 Astry /2xF, 1xG, 1xJ/ a uplna spokojnost so spolahlivstou. Aktualne mam pocit, ze znacke chyba tazny kon, kedze Astra pomaly konci, Insignia je aj po FL uz starsim autom, Adam, Mokka a Cascada nie su masovky, skvele su iba Zafira a Meriva. Ako vidite sledovanie zancky co sa tyka modelov /nie motorov/ najblizsi rok? Dockame sa novej Corsy alebo sikovneho crossoveru, ktory redefinuje dizajn, konstrukciu a filozofiu, ako sa to podarilo Insignii pri jej uvedeni? Dakujem, prajem uspechy v praci.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Sargisi, jsem opravdu rád, že jste věrný modelům Opel - a ještě víc, že jste s nimi spokojený! Co se týká nástupu nových modelů nemohu být pochopitelně moc konkrétní... ale snad Vám napoví konstatování: V plánovadle nástupu nových modelů se vedle nových generací Vám dobře známých už "zavedených" SUV, MPV atd. modelů objevují i úplně nové zkraty, označují vozy zcela nové koncepce...
František Kadlec
Vážený pane řediteli, jsem fanouškem značky Opel (a předválečných automobilů Vauxhall). V případě Opelu mi chybí větší propojení českého zastoupení se zákazníky. Mám zkušenosti s programem Volva, a i když chápu, že Opel (GM) je masovější značkou, přesto bych uvítal větší propojení. V minulosti byl k dispozici čtvrtletník, také nabídky v e-shopu pamatuje lepší léta. Neplánujete zlepšení v této oblasti?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Františku a díky za podnět, rádi se jím budeme zabývat.
Hodný
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat jaké jste měl auta a jaké právě vlastníte, které z nich jste měl nejraději?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím pane Hodný, paradoxně jsem nikdy auto nevlastnil, vždycky jsem jezdil služebním... Nepřekvapivě mám nejraději to současné, Insignii ST Biturbo AT 4x4. A tenhle znáte: Jaký vůz je nejlepší offroad? Ten služební...
Josef
Dobrý den pane řediteli,
mám rád auta Opel, ale mrzí mne a asi i jiné majitele těchto vozů, že Opel vyklidil prodej a zejména autorizovaný servis v Táboře. Pokud tam existoval servis Omnitech, byl jsem spokojen, tento areál však obsadila Toyota.
Můžeme očekávat nápravu nebo máme přejít k jiné značce? Jezdit do Českých Budějovic respektive až do Litvínovic nebo Písku odradí i jiné potenciální zájemce o opely na Táborsku a v přilehlých částech sousedících okresů.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Josefe. Chápu Vaši situaci, v tomto okamžiku Vám ovšem nejsem schopen řící, jak se situace bude konkrétně vyvíjet. Nicméně táborský region je jedním z těch, kterými se v našich plánech rozvoje dealerské sítě intenzivně zabýváme.
Jarda
Hezky dobry den, jsem maximalne spokojenym uzivatelem jiz druhe Astry a proto muj dotaz bude take k Astre a to modelu J. Nemate blizsi informace, jestli chysta Opel v budouci Astre, ktera by mela vyjit v roce 2015 zapracovat na vaze, cili ji dost zasadnim zpusobem od soucasneho modelu odlehcit? Dekuji Jarda
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Jardo, dobře se to čte - a jsem rád, že potvrzujete zjištění např. německého magazínu "Auto Motor und Sport", který v testu na 100 000 km vyhodnotil Astru jako nejspolehlivější model ze všech jimi dosud testovaných vpozů... a že jich nebylo málo! Mohu Vás ujistit, že "dieta" našich budoucích je teď asi nejžhavějším tématem na všech úrovních Opelu - a protože já už vím, s čím přijdeme v příštích měsících a letech, ujišťují Vás, že naši konstruktéři to vzali důkladně!
Gudmundur
Dobrý den, neuvažuje o změně cenové politiky u cen aktualizace navigací? Za cenu jedné aktualizace map u Opelu pro Evropu se dá pořídit samostatná externí navigace s doživotní aktualizací.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, aktuálně přecházíme na nový systém navigací, které se budou aktulizovat prostřednictvím USB a jejich cena bude zajímavější, než tomu je u stávajících aktualizací. Ale to asi nebylo předmětem Vašeho dotazu, myslím, že Vás zajímalo zvýhodnění stávajících aktualizaci, tady se nějaká výrazná změna neplánuje, cena odpovídá nákladům a trhu.
Jarda
Pokud v roce 2015 vyjede nová Astra, bude se dosud vyráběný model J stále ještě vyrábět, tak jak tomu bylo třeba u Astry H, která se vyráběla i po představení modelu J? Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Jardo, z dnešného hlediska to vypadá, že spíše ne. Ale finální rozhodnutí zřejmě ještě nepadlo.
JaM
Neobava sa Opel ze zakaznici ktori kupovali chevrolet, sa po jeho odchode poobzeraju inde?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, zastupuji značku Opel, proto mohu říci jenom svůj osobní pohled. Myslím si, že zákazníci Chevrolet se dají rozdělit na 2 základní skupiny. První skupinou jsou zákazníci na Cruze, Orlando, Captivu a Trax, kde se dá určité prolnutí očekávat. Zákazníci na "low cost" modely vozů Chevrolet (Aveo, Matiz) asi budou volit jinou značku.
PetrP
Hezký den, mám zájem o Zafiru Tourer, zajímají mne nové motory 1.6 CDTI a 1.6. SIDI. Bohužel široko daleko na střední Moravě žádný prodejce tuto motorizaci jako předváděcí vůz nemá. Chápu, že každý dealer nemůže mít všechny motorizace, ale neuvažujete o něčem takovém, že byste podpořili prodej tím, že potenciální zákazník by třeba v okruhu 150 km od domova vždy našel žádanou motorizaci u daného modelu ? Nějakou podporou dealera ve smyslu zapůjčení nebo něco podobného ?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Petře.Díky za podnět, to samozřejmě není v pořádku. Jako omluvu můžu uvést, že se jedná o nové motory (v některých modelech ještě ani nejsou fyzicky k dispozici) a máme připraven program na podporu toho, aby tyto motory (především CDTi) mohli dealeři mít k dispozici ve svých demo vozech.
Delvan
Neuvažuje GM o smyslpupnějším kroku, než rozšiřování sítě prodejců a servisů Cadillac v evropě a sice spíše nabídnout evropě levná auta, podobně jako to Renault udělal s Dáčií? Myslím, že s levnými auty by měla GM větší úspěch než s drahými Cadillacy, které nemají v evropě ani dobré renomé a zaběhnutým prémiovým značkám nikdy nemůžou konkurovat (to už by bylo bývalo lepší si nechat SAAB). Jeden čas se psalo o znovuzrození značky Wartburg...
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den mohu mluvit pouze za Opel a potvrdit, že nemáme dosud žádné konkrétí informace ke strategi společnosti Caillac v Čechách a na Slovensku.
Jarda
Nedávno jsem četl o obměně motorů montovaných do Opelů. Začalo to 1.6 SIDI, 1.6 CDTI, dál tuším bude na řadě 1.0 SIDI a co dále do budoucna? Prozraďte nám jaké nové motory Opel připravuje. Děkuji.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jardo, je to přesně jak píšete. Nové motory v naší nabídce jsou motory "středního rozměru" a to 1,6 "SIDI" a 1,6 CDTI, které postupně implementujeme do všech modelových řad. Následovat bude rodina "malých motorů" zastoupených například zmíněným 1,0 "SIDI" a co bude následovat můžete hádat, ale napovím že v insigii už se představil nový 2,0 "SIDI" s 250k.
Martin Maule
Bude řešit Opel pozáručně a bezplatně praskání koženkových boků sedáků předních sedadel vzniklé denním užíváním vozidla ?
Postoupí také Opel ve vlastním controlingu servisních jednotek, aby bylo možné předcházet okrádání zákazníků tvrzením, že Opel Insignia r.v.5/2011 CDTi 96 kW je velikým vozem a proto výměna oleje bude v množství 6 l na místo 4,5 l, a podaří li se také skutečně reálně provádět účtované ůkony jako čištění brzdových komponentů, aby nedošlo k následné celkové degradaci kotoučů a desek přední a zadní nápravy při nájezdu necelých najetých 60 tis.km ? 
Mám tedy po návštěvě a úkonu sevisní prohlídky v aut.servisu dát auto zkontrolovat ještě nezávisle navíc dalším servisem ? Děkuji za odpověď Martin Maule
(zkušenosti s vozem a servisem u spol. Algon - servis Plzeň)
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobry den Martine, prosím s těmito konkrétními problémy se obraťte na naši zákaznickou linku a mohu Vám přislíbit, že je objektivně posoudíme. Teď alespoň telegraficky: Koženkové boky seáků - nutno posoudit fyzicky ale v pozáruční době si neumím moc představit, že je to výrobní vada; Pokud Vám autorizovaný servis naúčtoval vyšší množství oleje než je obsah olejové nádrže, potom toto prosím sdělte nám (zákaznické lince), protože to je podvod (patrně selhání zaměstnance servisu) a rádi toto vyřešíme ve Váš prospěch a zabráníme opakování takové věci; ohledně brzd je nutné tota skutečně řešit přes zákaznickou linku, aby naši specialisté mohli práci servisu objektivně posoudit. Nechat si auto zkontrolovat po prohlídce jiným autorizovaným servisem je dobré řešení, pokud máte pochybnost o úrovni provedeného servisu. Máte však možnost i podstoupit případ importérovi Opel (přes zákaznickou linku)a my celou věc znovu objektivně posoudíme.
Vladimír Švantner
Dobrý den pane Šilho,

rád bych věděl, kdy bude nová Astra a čím nás překvapí, zda bude ňáké prvenství-originalita ve své třídě, technické, nebo bezpečnostní atd.
Děkuji za odpověď V. Švantner
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Vladimíre. Nová Astra je téměř "za dveřmi" (alespoň pokud se týká béžné doby vývoje nových modelů, tedy příští rok ještě ne), bude se jednat o zcela nový model a myslím, že kromě jiného bude udávat tón ve své třídě především zpracováním interiéru, novým infotainmentem... Ale též zde často zmiňovanou hmotností a vnitřním prostorem.
Supertata
Dobrý den, čtete Auto.cz? Líbí se vám?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Supertato, bez jakéhokoli taktizovaný konstatuji: Nemohu si dovolit Auto.cz nečíst. A samozřejmě: Někdy jsem nadšený, někdy je asi lépe, že mne redaktor neslyší :-)
marian@bazala.sk
Čo hovoríte na to ž,e GM obetoval Chevrolet. Stúpnu teraz predaje Oplu?? Nestala sa chyba, keď bolo v sieti veľa dealerov oboch značiek Opel a Chevy. Koľko sa dopláca na predaj jedného Opla na Slovensku. Prosí nie frázy ale chlapské slovo!!
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Mariane, Chevroletu je mi líto, ale život je krutý a slabší je často obětován, aby silnější přežil. Opel přes všechny své minulé peripetie nikdy nespadl v evropských prodejích pod TOP 5 značek. Naproti tomu Chevrolet se nikdy nedostal ani do první desítky. Prodej Opelů na Slovensku i Čechách je profitabaliní a negenerujeme žádnou ztrátu. To jsou fakta, které se nedají zpochybnit.
Karel Hašovský
Dobrý den, už nějaký čas hledám info k nástupci Antary, ale media zatím nedodávají info.Poprosím o informaci kdy můžeme čekat nástupce??
Děkuji za odpověd a přeji hezký den.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Karle. Nástupce se připravuje, budeme ale ještě muset nejaký čas počkat. Na druhé straně nám to umožňuje nabízet současnou Antaru za naprosto bezkonkurenčních cenových podmínek.
Dix
Dobrý den.Nová Corsa bude na platformě jak Adam ? Je to již vývoj Opelu ? Corsa 2006-2014 je ve spolupráci s Fiatem,proto mě to zajímá.Děkuji za odpověď.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, příští Corsa (již příští rok!) bude ještě na stávající paltformě. Bude ovšem určovat úplně nová měřítka především pokud se týká zpracování interiéru, infotainmentu a jiných nových technologií. Též se můžeme těšit na příliv nových pohonných jednotek.
Honza
Musím reagovat na vaši odpověď ohledně olejů. Sám kupuji olej z internetu, jedná se originál GM Dexos 2 stejné specifikace, kterou používají servisy při sevisních prohlídkách. Jak psal kolega, cena, kterou za stejný olej chce servis je více jak 3 x vyšší. Je to jeden z důvodů, proč mnoho lidí hned po záruce končí s autorizovanými servisy a jezdí jinam.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Honzo, koupě olejů z internetu je riziková. Moji kolegové ze servisu řešili již 3 případy, kdy se zadřel motor a při tribologickém testu oleje jsme zjistili nekvalitní olej. Zákazník argumentoval, že koupil náš olej na internetu a následně bylo zjištěno, že se jedná o padělek z Polska. Buďte proto, ve vlastním zájmu, obezřetní. Ušetřit pár stovek je dobré, ale zaplatit opravu zadřeného motoru není levná záležitost. Navíc, pokud je vozidlo v záruce, může v důsledku odhaleného použití nekvalitního oleje takový vůz přijít o záruku.
Radas
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli neplánujete do Astry pohon 4x4 a v Insignii je pohon 4x4 jen nejsilnějších naftových a jednom benzínovým motoru. Je možné nabízet pohon 4x4 i v slabších motorech benzinových? Diky za odpověd
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, 4x4 je fenomén posledních let. Opel nestojí opodál, ale aktivně vyvyjí a nabízí pohon 4x4 ve svých modelech. Aktuálně v crossoverech Mokka a Antara, ale také v modelu Insignia kde je doplněn o diferenciál s omezeným prokluzem a podporuje tak dodatečnou trakcí výkonné motorizace, k plnému využití jejich potenciálů. Do modelu astra 4x4 neplánujeme, ale všichni víme, že nabídka je ovlivněna poptávkou...
Jiří Vlašimský
Dobrý den, 
jaký je Váš názor na agresivní politiku korejských automobilek Kia a Hyundai? Zajímá mě hlavně jejich "nadstandardní" služby typu akce 777 u Kia. Tím myslím v té nejvyšší možnosti "Kia 777 Exclusive", která nabízí papírově opravdu velmi výhodné služby za relativně nízké příplatky. Chystáte nějakou podobnou akci i u Opel? Příští rok budu kupovat nový vůz a zjišťuji, že konkurence v segmentu poř. ceny mezi 400 - 500 tis. korun je opravdu silná.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Jiří. Tato agresivní politika měla jmenovaným značkám posloužit při "nákupu" tržních podílů. Dynamika jejich růstu se ale výrazně zpomaluje, a to jak na evropských trzích, tak například i v USA. Pokud se týká záruky, nabízíme dnes nadstandardní podmínky ve formě 6 leté záruky (2 4) a pro příští rok chystáme další optimalizace.
Vlado
Kedy zmení opel palubné prístroje, po vzore novej Insignie, aj na ostatných modeloch? Veľmi by to prospelo.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Vlado, dočkáte se opravdu velmi brzy: Astra, Zafira Tourer, Mokka... skoro všechny naše modely budou mít velmi rychle velký barevný displej a´la Insignia. Nebude to úplně stejný systém (přece jenom chceme nechat Insignii určitou exkluzivitu vlajkové lodi značky), ale hodně podobný. Po novém roce se můžete přeptat u nejbližšího dealera...
Pavel
Zdravím, mám jen jednoduchou otázku - Váš nejoblíbenější současný Opel? (je to OPC)
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Pavle, na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď - Nová Insigia.
Daniel
Kdy přijde na trh zcela nová generace Opelu Astra GTC či jiné sportovní kupé?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Danieli, aktuální GTC je na trhu zatím krátce, takže se mu nástupce zatím neplánuje, ale přibyla mu sestřička v podobě modelu Cascada.
Viktor
Kolik za posledních 10 let nasypalo GM do Opelu v dotacích? A jak dlouho je evropský opel ve ztrátě? Díky, Viktor/Calibra 4x4 Turbo
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Viktore. Toto nejsem přesně schopen vyčíslit, pravdou ovšem je, že Opel je v Evropě ve ztrátě více než 10 let, v posledních letech především díky negativnímu vývoji na hlavních evropských trzích (ostatně podobně jako naprostá většina ostatních objemových značek). Dobrou zprávou je, že v letošním roce snížíme ztrátu na méně než polovinu oproti roku 2012 a plníme plán, který nás má přivést k zisku do roku 2016.
Jan
Když čtete auto.cz, účastníte se i diskusí pod články?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Jane, přiznávám, že diskuse pod články prolétnu (samozřejmě především ty, kde jde o naše modely), ale do diskusí osobně nevstupuji.
Vojta
Dobrý den, jak jsem již psal, byl jsem vlastníkem dvou vozů Opel, nicméně dle metodiky Euro NCAP je kupříkladu Škoda Superb bezpečnější než Opel Insignia při úspoře hmotnosti cca 150 kg. V době pokročilých materiálů již neznamená nižší váha nižší bezpečnost.. Tímto samozřejmě nesnižuji bezpečnost vozidel Opel, konkrétně mi jeden z Vašich vozů zachránil při velice vážné dopravní nehodě život, za což jsem již děkoval přímo automobilce.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Vojto, u některých pevnostních komponentů nelze prakticky použít jiného materiálu, než vysokopevnostní oceli. Hliníkové slitiny nejsou tak pevné a jejich použití znamená dělat drahé konstrukční a výrobní úpravy. Ještě dražší je použití titanových slitin nebo vysokopevnostních kompzitů (ty mají navíc často problém s materiálovým stárnutím). Silnější a tím i tužší plechy a nosníky z vysokopevnostní oceli jsou tedy zárukou větší tuhosti a odolnosti karoserie vozu. U vozů BMW a Mercedes například také nikdo neřeší jejich vyšší hmotnost, která zaručuje vyšší bezpečnost při nárazu. K testům NCAP - jde o celý komplex parametrů (např. ochrana chodců atd.) nicméně při nárazu bych já osobně nejraději seděl v Insignii...
Michal
Dobrý den, 
chtěl bych se zeptat, zda Insignia dostane silnější 200k verzi zážehového motoru 1.6 SIDI Turbo ? Můžeme očekávat u současné Insignie Full LED Matrix světla, nebo je dostane až její nástupce ?
Uvažuje Opel o znovuzavedení sportovní řady modelů s tradičním označením GSi ? Dříve byla takto označena civilnější verze Corsy OPC s motorem 1.6 Turbo.

Děkuji za odpovědi.

Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Michale, motory 1,6 "SIDI" se pozvolna dostávají do nabídky našich modelů. Model Insigia ve stávaící generaci staví svou nabídku světel na našich unikátních adaptivních bxenonech AFL, které jsou doplněny o LED DRL a zdní LED světlomety. Znovuobnovení označení GSi se neplánuje, naše nabídka sportovních modelů ponese i do budoucna označení OPC.
sladoch
dobrý den, chtěl bych se zeptat kdy se na trhu objeví nový model VIVARA?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, nového Vivara se dočkáme na podzim roku 2014.
František Martinec
Dobrý deň

V akcii (akože za výhodnú cenu)asi pred dvoma mesiacmi som si objednal v pobočke Oplu vo Frýdku Místku auto Opel Mokka a zaplatil som zálohu 1/10 ceny s tým, že auto dostanem za pol roka. Teraz beží ďalšia akcia na uvedené auto a ponúkaná cena je nižsia o desiatky tisíc ako bola dohodnutá mne (bez zliav). Napísal som 25.10. na predajňu či neprehodnotia ponuku v moj prospech, zatiaľ sa mi neozvali. Preto sa pýtam Vás je to OK s ponuknutou cenou v moj neprospech, keď auto dostanem až za pol roku a medzitým beží lepšia ponuka.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Františku. Chápu, že tato situace Vás netěší, nicméne je naší striktní politikou, že ceny garantujeme na základě data objednávky. V opačném případě to znamená, že pokud by vůz byl během čekací doby na dodání zdražen, byla by Vám garantována původní levnější cena. Dealer Vám tedy nabídku přehodnotit bohužel nemůže.
Bořek
Dobrý den. Mám Insignii, měl jsem několik užitkových vozů Opel a jsem spokojený uživatel. Jak se stavíte k úpravám a úpravcům výkonu? Konkrétně švédské BSR. Doporučíte?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Bořku, úpravy vozu a výkonu, pokud nejsou homologovány (tj. schválené výrobcem) bohužel vždy znamenají ztrátu záruky na vůz. Proto výrobcem nehomologované úpravy výkonu motoru nemohu oficálně doporučit, i když také rád závodím...
Honza
Dobrý den, od září 2013 jsem majitelem vozidla Opel Mokka. Můžete sdělit, kdy bude oficiální možnost nechat si nahrát ve značkovém autosalonu Oplu češtinu do palubního počítače ? Tento týden mi bylo sděleno pracovníkem autosalonu, že zatím to nejde. Děkuji za odpověď.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, jazyková výbava záleží na zvoleném typu infotainmentu. Navigace, kde je nastavení a používání rozsáhlejší, jsou standardně vybaveny českou lokalizací. Naproti tomu základní rádia, kde je použití jednoduché, obsahují pouze nejrozšířenější jazyky.
KubikCV
Dobrý den,rád bych se zeptal které modely Opelu aktuálně dovážené do ČR jsou vyrobeny v Eisenachu.Když jsem tuto otázku položil prodejci,nevěděl která bije a odpověděl,že samozřejmně jsou všechny modely vyrobené v Německu.A ještě jednu otázku: Uvažuje Opel nad výrobou "lowendu" v Eisenachu a vzkříšením značky Wartburg? Děkuji za odpověď
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, v Eisenachu je vyráběna Corsa a Adam. Máme samozřejmě výrobu i jinde v Evropě mimo Německo (UK, Španělsko, Polsko) ale vždy za dodržení nejpřísnějších kvalitativních standardů. O znovuzrození značky Wartburg jsem zatím neslyšel, zajímavý nápad:-)
Mitch
Dobrý den
Rád bych se zeptal zdali OPEL neplánuje něčím navázat na legendární a designově nadčasový vůz Calibra, popřípadě Manta, či již pár let vyšlé GT? Myslím, že v dneštní době a nejen u Opelu ale celkově v porfoliu všech automobiek takové vozy markatně chybí. Tří dveřovým HotHat-prckem, ala hurá máme závoďák, se takový vůz prostě nahradit nedá.
Ikdyž co bych za to u Škody-auto dal.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Mitchi. Samozřejmě, že pro každou značku je výhrou, má-li v portofliu nějakou tu "ikonu". Velkoobjemové značky se ale dnes perou s každodenní profitabilitou, každá "čárka" v prodejích se počítá - a na okrajové segmenty (které negenerují zase tak zásadní profit) prostě v dnešní době nezbývá... Ale myslím, že naším OPC trojlístkem Corsa/Astra/Insignia OPC ten hlad po něčem výjimečném umíme aspoň trochu ukojit... a proč myslíte, že jsme na autosalonu IAA ve Franfurtu představili nádherný (souhlasíte?) koncept Monza?!?
Marek
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda marketing na tomto trhu má na starost mateřská společnost, nebo je ve "Vaší" kompetenci ? Díky
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, Marku, marketing máme ve své lokální kompetenci, samozřejmě při využití některých globálních materiálů (především TV spotů).
Doc. Ing. A. Doktorov, PhD.
Mám Opel Corsu Easytrocnic, kúpenú v zime 2011. Som mimoriadne spokojný s týmto automobilom,a keďže mením autá každé tri roky, mám čo porovnávať. Ešte nikdy som nebol tak spokojný s automobilom, ako som spokojný s Corsou. Napriek tomu váham, či kúpiť Opla ešte raz. Prečo sa nevenujete kvalite Vašich značkových predajcov a servisov? Servisujem auto v Bratislave a Váš značkový servis mi pripomína roky komunizmu, čo sa týka prístupu k zákazníkovi. 
Želám veľa úspechov a verím, že Corsa pri troche snahy by mohla držať prvé miesta v predaji v B segmente.
S pozdravom
Doktorov
anton.doktorov@gmail.com
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den pane Doktorove, děkuji Vám za Váš názor a věřte, že vím, kterého dealera máte na mysli a mám na něj stejný názor. Provádíme u našich dealerů pravidelné kontrolní mystery shoppingy a tento dealer nedopadl úplně nejlépe. Mohu Vás ujistit o tom, že jsem osobně přístup tohoto dealera k zákazníkům řešil s majitelem a věřím, že při další návštěvě tohoto dealera se budete cítit lépe. Děkuji za Vaše přání a zachovejte prosím naší značce přízeň.
dubo87
Prajem pekný deň.

Chcem sa opýtať, kedy nastavíte konkurencieschopné ceny pre úžitkové vozidlá movano. Master od Renaultu vychádza na Slovensku podstatne lacnejšie. Plánuje sa pre niektorý model výkonnejší motor na lpg ako 103 kw? Ďakujem
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den. Ceny užitkových modelů jsou do značné míry individuální, záleží na dané konfiguraci, fleetových podmínkách, ale také na servisních službách, nabídce pojištění, garancích a tak dále. Všechny tyto aspekty je potřeba brát v potaz při kalkulaci užitkového modelu. Co se týká LPG, je myšleno a koncipováno primárně jako ekologická a úsporná alternativa. Proto se při výběru motorizace bere ten nejlepší poměr mezi výkonem a spotřebou. Také je potřeba brát v úvahu technickou proveditelnost a vhodnost daného motoru k přestavbě na LPG.
Marek
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda Opel chystá nějakou novinku nebo změnu v segmentu středních SUV, konkurenta např. pro nové CR-V, Forester apod.?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Marku, chystáme nástupce pro model Antara, který by měl být odpovědi na Vaši otázku.
Gimm
S tou bezpečností opatrně. To, že neumíte lisovat za tepla atd. a děláte to méně pokrokovou technologií samozrejme neni nic az tak spatneho, ale vyzdvihovat vyssi hmotnost jako plus v oblasti bezpecnosti je hloupost. Ostatni maji ty sloupky a nosniky stejne (nebo i vic) tuzsi, akorat jsou lehci. Vy to (doufám) víte, řada čtenářů také, nedělejte ze sebe trouby ;)
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Gimme, umíme lisovat stejně dobře, jako naše konkurence, ale lisujeme z tlustších plechů... Trouby ze sebe neděláme a každý kdo má vážnou nehodu v našem voze to může potvrdit. Také máme k dispozici srovnání servisních nákladů a fotografiií při opravě havárií při stejné rychlosti našich vozů a konkurence. Ale zřjmě již nemá cenu na toto témaq dále polemizovat. Hezký den.
Jarda
Zdravím, kdy bude nová Antara?
Myslím , že Opel tady dost zaspal..!
Segment SUV je u konkurence docela zásadní.
Malá Mokka se povedla a přes vysokou cenu se zatím prodává slušně , ale na nástupce neúspěšné Antary - s malým kufrem a pětikvaltem- se čeká dlouho! Proč?
Opel kdysi měl Fronteru a pak mu nepochopitelně ujel vlak. Škoda.
Na příběhu Porsche a Cayenne je vidět , že se dá na SUV pořádně vydělat.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Jardo. Mokka se stala velice úspěšným modelem, který dokonce překonal nejen očekávání, ale i výrobní kapacity. Na nástupce modelu Antara čekáme a jak naznačují aktuální informace, je na co se těšit a na co si počkat.
Lukáš
Stažením Chevroletu z Evropy se očekává nárůst prodejů Opelu. Nebojíte se spíše odchodu zákazníku Chevroletu ke korejské konkurenci?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Lukáši. Obecně tento krok - stažení Chevy z EU trhu - vnímáme pozitivně a jako podporu značky Opel, která je již dlouhodobě ze strany GM stanovena jako klíčová značka pro koncernové evropské operace. Věřím, že budeme mít pro Chevy zákazníky adekvátně zajímavé nabídky, abychom je udrželi u koncernu, tedy značky Opel.
Petr K.
Dobrý den pane řediteli, několik dotazů se týkalo srovnání technického řešení Mazdy 6 a Insignie, ovšem Vaše odpovědi jsou více méně variací na: "pokud by jste si vzal "rentgen" a na obě auta "si posvítil" zjistíte, že technické řešení Insignie má náskok několik let". Můžete být v tomto ohledu poněkud konkrétnější a specifikovat, v čem je tedy Insignie dokonalejší než novinka Mazdy?

Jinak jsem poměrně spokojeným majitelem Astry J s jedinou aktuální výjimkou v podobě životnosti předních stěračů a ceny jejich výměny v autorizovaném servisu - 2 tisíce korun je opravdu hodně, zvlášť když sadu Bosch AeroTwin je možné běžně sehant za ceny okolo 900 Kč.

Děkuji za odpověď a přeji příjemné prožití Vánoc
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Petře, když porovnáme Mazdu 6 s Insignií, tak bych u Insignie vyzdvihl následující: lepší podvozek (Flex ride), lepší bezpečnostní systémy (hlídání příčného provozu na bázi radaru, hlídání souběžených jízdních pruhů na bázi radaru až do 70 metrů, nejnovější generace adaptivních světlometů AFL apod.), lepší infotainment (IntelliLnk), lepší ergonomie (sedačky s ergonomickým certifikátem AGR). Co se týká životnosti stěračů, tak doporučení je měnit stěrače 2x ročně (před zimou a po zimně).
M.
Dobrý den pane Šilho, chtěl bych se Vás zeptat, jakým způsobem zastoupení Opelu v ČR přijímá nové zaměstnance? Auta jako koníček mám již delší dobu a Opel se mi poslední dobou líbí čím dál víc, vzhledem k tomu, že již dodělávám VŠ a poohlížím se po práci v automobilovém průmyslu, jsem již několikrát zkoumal na Vašich stránkách něco jako tlačítko "kariéra" apod., ale nikdy jsem nic takového nenašel, předem děkuji za odpověď.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den, těší mě Váš zájem o obor a naši značku, Váš podnět si beru k srdci a zapracujeme na něm. Nicméně, jsme zde v ČR a SR poměrně malý team (= snažíme se být co nejvíce efektivní) a v současné době žádné otervřené pozice neevidujeme.
Michal
Chtěl bych reagovat na uživatele Gimm o té hmotnosti. Podívejte tento trend honění se za nižší váhou je u mnoha značek na úkor pevnosti a trvanlivosti. To, že ostatní mají nosníky stejné nebo tužší, jen jsou lehčí nelze takhle snadno specifikovat. Ano při novém autě jsou rozdíly možná srovnatelné, ale auto a plechy i ty vaše sloupky a nosníky, které uvádíte stárnou léty, provozem a měknou. Věřte, že pak každá desetina milimetru navíc u tlouštky plechu je pak při bouračce u 5 nebo i 10 let starého auta přínosem.
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Dobrý den Michale, díky a souhlasím. Možná je to trochu otřepané tvrzení, ale na tloušťce plechů opravdu záleží. Potvrzuje 5 z 5ti přeživších účastníků autonehody...:-)
Charlie
Lídí se mi, že Opel má hodně širokou nabídku. Od prcka Adama až po náklaďáky Movano... ale neznamená takotá roztříštěnost nižší produktivitu?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Charlie, my v širokém portofliu naopak vidíme jasnou výhodu a obchodní příležitost. Především tzv. flotiloví zákazníci ocení, že pod jednou střechou pořídí vozy různých tříd - to je vždy výhodné. Mimochodem: Bude hůř, protože už jsem tady psal, že do naší současné nabídky se co nevidět vklíní další "vetřelci" - modely úplně nových segmentů, ve kterých jsme jako Opel zatím vůbec neměli zastoupení!
Daniel
Proč se celé vedení značky Hyundai včetně jejího ředitele chová jako parta trapných amatérů? Neleze Vám to na nervy? Špinit konkurenci by přeci neměl být nástroj obchodu. Pěkný den
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím Danieli. Původně jsem se chtěl otázkám na konkurenci vyhnout; ale na tuto konkrétní se jich kupodivu vyrojilo více... Takže: Ano, leze... Pěkný den.
Karel
Dobrý den, vlastnil jsem Berlingo, Kangoo i jeden čas Caddynu. Ale combo/fiat se mi nelíbí. Proč ?
Pavel Šilha, generální ředitel Opel ČR a SR
Zdravím, Karle. A máte doma akvárium?:-) Toto byla poslední, určitě ftipná odpověď, díky moc všem za zaslané (i případné nepříjemné) otázky, omlouvám se těm, na které se případně s odpovědí nedostalo, snad někdy příště. Díky všem příznivcům značky a ostatní se polepšete:-) Přeji příjemné prožití Vánoc a všechno nejlepší do nového roku! Opel Forever!!!
redakce AUTO.CZ