Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chateau Loučeň Concours d´Elegance: Veteráni kousek od Prahy

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
Milovníci starých automobilů se v květnu mohou těšit na první ročník přehlídky krásy evropského významu.

Ve dnech 12. a 13. května proběhne na zámku Loučeň přehlídka historických vozů. Nepůjde však o jen tak obyčejnou přehlídku, vysoký standard zajišťuje patronát Ferrari Classiche. Ten získali pořadatelé pro nějaký z podniků Concours d´Elegance vůbec poprvé.

Sraz (či přehlídka, chcete-li) historických krasavců proběhne pod hlavičkou organizace FIVA, pořadatelé pro tento rok získali třídu „B“, avšak v plánu je zařadit se do skupiny několika málo akcí zařazených do nejprestižnější skupiny „A“. V ní je pro letošek z tuzemských akcí pouze Oldtimer Bohemia Rally 2012.

Jaké vozy se na akci objeví? Z celkového počtu asi 60 vozů jmenujme především automobil Laurin &Klement typ F ze sbírky Ladislava Samohýla. Jde o výjimečně zachovalý kousek z roku 1909 s výrobním číslem 5808, který měla veřejnost možnost obdivovat zatím pouze loni na Classic Show Brno 2011.

Druhý, mladší, avšak neméně zajímavý exemplář zapůjčený přímo oddělením Ferrari Classiche je Ferrari 500 F2. S tímto modelem (tedy ne přímo s tímto vozem) vybojoval Alberto Ascari v letech 1952 a 1953 mistrovský titul ve Formuli 1, ačkoliv šlo o vůz z nižší Formule 2. Pod kapotou velmi hbitého, 560 kilogramů těžkého a čtyři metry dlouhého auta pracoval řadový dvoulitrový čtyřválec o výkonu 170 koní, která k zadním kolům přenášel čtyřrychlostní manuál.

Z dalších potvrdily účast například modely značek Rolls-Royce, Minerva, Packard, Cadillac, Lagonda, Horch (služební vůz K.H. Franka), Mercedes 500K, Jaguary (např. SS 100, SS 1, XK 120) ale třeba i čeští zástupci značek Wikov, Laurin&Klement 120 či Škoda (Popular Sport Monte Carlo). A mnoho dalších.

Mezi vystavené vozy zamíří hned čtveřice cen: pro nejlepší předválečný vůz, nejlepší poválečný vůz a nejlepší Ferrari. O čtvrté ceně nerozhodne porota ale veřejnost, jde o diváckou „Cenu Uhlíka“ nazvanou po slavném českém karosáři Oldřichu Uhlíkovi. Akci zaštítil italský velvyslanec Pasquale d´Avino, o jehož lásce k automobilům již naši čtenáři z redakčního rozhovoru vědí.

Tematicky bude výstava rozdělena do dvou okruhů, na své si tak přijdou jak milovníci předválečných, tak poválečných vozů. Za celým podnikem stojí dvojice právníků Robert Pergl a Bohuslav Klein, což jsou taktéž zapálení sběratelé krásných historických aut. Součástí akce bude i dobročinná dražba memorabilií pod hlavičkou jednoho z partnerů, aukční síně Bonhams. Dražba klasická, tedy historických vozů, je v plánu až pro příští ročník.

Protože má výstavní plocha před zámkem Loučeň omezenou kapacitu a pořadatelé nechtějí, aby se přehlídka krásy zvrhla v nevkusnou pouť, bude počet návštěvníků limitován na 2 až 3 tisíce. Jednodenní vstup vyjde na 500 Kč, na oba dny je možno zakoupit vstupenku za 900 Kč. Návštěvníci si mají připravit dobové oblečení, protože celá akce bude zasazena do období první republiky. Více informací a předprodej vstupenek naleznete zde.

Aleš Jungmann
Diskuze (0)