Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete ještě drsnější Ladu Niva? Přichází modernizované Bronto

David Bureš
Diskuze (2)

Lada se u svého slavného offroadu po letech vrátila k označení Niva, spolu s čímž vůz modernizovala. Nyní se úprav dočkala také verze Niva Bronto.

Lada Niva, dlouhá léta nabízená kvůli právům Chevroletu jako 4x4, je poctivým terénním vozidlem, které díky svým kompaktním rozměrům a stálému pohonu všech kol projede opravdu náročným terénem. Jenže nejen v domovském Rusku existují i zákazníci, kteří chtějí ještě drsnější stroj zvládající jízdu ještě v drsnějších podmínkách. A proto je tu verze Bronto, která na čas vypadla z nabídky.

Když však Niva v rámci návratu k původnímu označení prošla letos lehkým faceliftem, dočkala se následně modernizace také odvozená verze Bronto, nově tedy nazvaná Niva Bronto. Jde v podstatě o tovární tuning, divize Bronto dnes funguje v rámci společnosti VIS Auto specializující se na užitkové vozy na bázi modelů Lada, která úzce spolupracuje s automobilkou AvtoVAZ.

AvtoVAZ už začal na ruském trhu na modernizovanou Nivu Bronto přijímat objednávky, zatím však bohužel zveřejnil jen jediný snímek nového auta, u něhož zatím neprozradil ani cenovku. Zřejmě ale bude začínat nad částkou 717.900 rublů, což je základní cenovka speciální edice Black, se specifickými černými detaily.

Niva Bronto každopádně nadále zůstává postavena na základech třídveřové Nivy. Tvář se stala ještě výraznější, a to díky přepracované přídi. Zároveň má být také komfortnější než dosud, a to díky přepracovanému interiéru. Ten má zcela novou palubní desku s novým systémem klimatizace a přepracovanými sedačkami, stejně jako lepším odhlučněním. To jsou ale novinky už výchozí modernizované Nivy.

Výrobce slibuje také plnou výbavu, čítající klimatizaci nebo vyhřívání sedadel i zrcátek. K dispozici nicméně jsou dva stupně výbavy, Luxe a Prestige. První má standardně střešní ližiny, rozšířené blatníky nebo 15" kola s terénními pneumatikami. Prestige pak přidává specifickou příď s plastovou ochranou karoserie nebo předními mlhovkami. Připlácet si pak lze za prvky z široké nabídky příslušenství, a to včetně specifické kamufláže.

Hlavní předností Bronta jsou nicméně ještě lepší terénní schopnosti než u výchozí Nivy. Výrobce zdůrazňuje třeba použití pohonu všech kol s uzávěrkou předního i zadního diferenciálu nebo zesílené zavěšení, stejně jako upravenou zadní nápravu.  

Video se připravuje ...

David Bureš
Diskuze (2)

Doporučujeme

23. 7. 2021 09:46
Hlučnosť
K tomu videu o 5dverovej Nive - hlučnosť od prevodovky (to kvílenie) sa dá o dosť znížiť: https://www.youtube.com/watch?…
22. 7. 2021 23:11
Bronto
Opravdu originální název. Třeba se pár lidí chytne.