Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chcete ještě pohodlnější Bentley? Volte novou verzi Azure

Filip Melich
Diskuze (0)

Pro ty, kterým by snad vozy Bentley připadaly málo komfortní, značka připravila řešení. Verze Azure se zaměřuje na pohodlí na dlouhých cestách a je dostupná pro všechny modely.

Bentley Azure není novým modelem britského výrobce luxusních vozů. Ano, v minulosti tak značka nazývala velký čtyřmístný kabriolet, ale nyní bude Azure označovat ještě komfortnější verzi stávajících modelů. Jejím účelem je, aby vás vaše nové Bentley více rozmazlovalo především na dlouhých cestách. Verze Azure bude dostupná pro všechny modelové řady značky, a to včetně variant s prodlouženým rozvorem.

Video se připravuje ...

Jednotlivé prvky verze Azure, které mají mimo jiné za úkol snižovat stres a únavu řidiče, byly konzultovány a vyvíjeny za pomoci vědkyně Katherine Templar-Lewis, která se zaměřuje na kreativní neurovědu. S ohledem na pocit pohody v interiéru byla zkoumána pozice těla řidiče i spolujezdců, systémy tepelného komfortu a dokonce osvětlení vnitřního prostoru či vizuální vjemy vzorů v autě.

Výsledky výzkumu, v jehož rámci Katherine Templar-Lewis čtyři roky sledovala tisíce lidí, prý odpovídají vlastním měřením automobilky Bentley. Říkají, že u osob vystavených hluku dopravy a provozu přesahujícímu 70 dB je o 65% vyšší pravděpodobnost deprese. Podle Bentley by s tím mohla pomoci například Bentayga s prodlouženým rozvorem, která je uvnitř údajně o 4 až 26 % tišší než konkurenční SUV. Stejně tak u Bentaygy výrobce hovoří až o 27 % menším přenosu sekundárních vibrací.

Pro tým vyvíjející provedení Azure byly důležité také barvy a textury. Vedoucí oddělení starajícího se o barvy a dekory, Maria Mulder, k tomu říká: „Když vidíme příjemné tvary a barvy, naše mozky vypouští chemické látky jako dopamin, které způsobují nejen náš dobrý pocit, ale jsou také dobré pro naše tělo a pocit pohody. Každá látka, zvuk, pohyb, barva a dotyk nepřetržitě ovlivňují náš nervový systém a tomu jsme přizpůsobili interiér řady Azure.

Výbava Azure proto spoléhá například na něco, čemu Bentley říká „wellness prošívání“. Jsou to potahy s komplexními prošívanými tvary, které mají být příjemné na pohled a lákat k doteku. Pocit klidu podpoří i dřevo použité v dekorech – v Bentley vsadili na ořechové a vzácné akáciové koa dřevo s otevřenými póry.

Samozřejmě nechybí ani prvky výbavy, které bychom od luxusních aut očekávali. Například ve 22 směrech nastavitelné přední sedačky s vyhříváním, odvětráváním a masážní funkcí. Zadní sedadla jsou upravena s ohledem na ještě komfortnější polohu cestujících, přičemž mají vlastní kontrolu teploty a možnost sklopení opěradla až do úhlu 40 stupňů.

Řada Azure je tedy zaměřena na pohodlí všech osob ve voze, a to především na dlouhých cestách. Automobilka si za výbavu určitě nechá bohatě zaplatit, ale na druhou stranu dá alespoň všem vědět, že jste do svého nového auta investovali více, než jiní vlastníci Bentley. Nápisy Azure totiž naleznete jak v interiéru, tak na karoserii vozu.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme