Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Camaro 1LE se vrací pro modelový rok 2017 (+video). Na okruh!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Chevrolet vrací do nabídky Camara ostřejší provedení 1LE, které je poprvé v historii dostupné i pro šestiválcovou verzi.

Chevrolet vyvinul první paket 1LE v roce 1988 pro Camaro třetí generace a byly tehdy vyrobeny jen čtyři takto vybavené vozy, zatímco v následujícím roce 1989 to již bylo 111 automobilů. Cílem prvního paketu 1LE bylo zvýšení konkurenceschopnosti v tehdejší sérii Showroom Stock, v níž na závodních okruzích startovaly sériové automobily bez jakýchkoliv úprav motoru a podvozku.

Podruhé se paket 1LE pro Camaro objevil u čtvrté generace v roce 1999 a potřetí jej Chevrolet představil v létě roku 2012, kdy byl určen pro čtvrtou generaci modelového roku 2013 v provedení SS s atmosférickým osmiválcem pod kapotou.

Pro modelový rok 2017 si Chevrolet připravil již čtvrtou generaci paketu 1LE a poprvé v historii jej rovnou uvádí pro šestiválcové Camaro LT a zároveň osmiválcové Camaro SS. Vozy vybavené tímto paketem pak budou nejsportovnějšími zástupci šesté generace Camara minimálně do příchodů nástupců modelů Z/28 a ZL1.

Chevrolet Camaro LT 1LE je i nadále vybaveno atmosférickým šestiválcem o objemu 3,6 l s výkonem 250 kW a točivým momentem 385 N.m, ve spojení s manuální šestistupňovou převodovkou ale od verze SS převzalo některé komponenty odpružení s označením FE3 včetně tlumičů a stabilizátorů.

Podvozek šestiválcového 1LE disponuje mechanickým diferenciálem s omezenou svorností, brzdový systém má vpředu čtyřpístkové třmeny Brembo a kontakt s asfaltem zajistí 20-palcová kovaná kola obutá do pneumatik Goodyear Eagle F1 o rozměrech 245/50 R20 vpředu a 275/35 R20 vzadu.

Paket rovněž zahrnuje úpravy chladícího systému motoru, převodovky i diferenciálu a palivový systém je pro šestiválec převzat z verze SS. Standardní výfukový systém má duální režim. Interiér Camara LT 1LE je vybaven novým sportovním volantem spolu s kratší řadicí pákou. Na přání jsou k dispozici sportovní sedadla Recaro.

Chevrolet Camaro SS 1LE má pod kapotou atmosférický 6,2-litrový osmiválec s výkonem 339 kW a točivým momentem 617 N.m, který standardně roztáčí zadní kola prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky, ale může být spojen i s osmistupňovou automatickou převodovkou. S ohledem na okruhové zaměření této verze byl upraven chladicí systém motoru, převodovky i diferenciálu.

Podvozek osmiválcového 1LE dostal sadu odpružení s označením FE4, zahrnující systém Magnetic Ride Control a zaměřenou na co nejlepší jízdní vlastnosti a ovladatelnost vozu při rychlé jízdě po závodním okruhu. Standardem je pro tuto verzi elektronicky ovládaný diferenciál s omezenou svorností.

Brzdový systém Brembo se pyšní předními kotouči o průměru 370 mm, což je o sedm procent více než u standardního Camara SS a šestipístkovými třmeny. Podobně jako u šestiválce i u osmiválce jsou použita 20-palcová kovaná kola, ale s pneumatikami Goodyear Eagle F1 Supercar o rozměrech 285/30 ZR20 vpředu a 305/30 ZR20 vzadu, jejichž směs byla vyvinuta přímo pro tento model, aby zajistila lepší přilnavost na závodní dráze.

Podobně jako šestiválec má i osmiválec duální výfuk a v interiéru nový sportovní volant i kratší řadicí páku, ale sedadla Recaro jsou pro něj již standardem. Obě verze mohou být vybaveny systémem Performance Data Recorder pro video záznam jízdy a uložení dat o telemetrii vozu.

Vedle úprav zaměřených na vylepšení jízdních vlastností Camara obsahuje paket 1LE pro šestiválcové LT i osmiválcové SS již tradiční úpravy vzhledu v podobě aerodynamického lízátka pod předním nárazníkem, černé kapoty motoru a spoileru na zádi.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
11. 2. 2016 18:21
Re: hodně dobré...
jojo, GM prostě umí :yes: :yes:
Avatar - CHerokee
11. 2. 2016 15:59
hodně dobré...
Tomu říkám pořádný motor!