Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Cruze: První milion pokořen

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Globální značka koncernu General Motors si dala hezký dárek ke stoletým narozeninám, které oslavila 3. listopadu. Model Cruze překročil hranici milionu prodaných kusů.

Není se čemu divit. V Evropě se prodává přes dva roky, v Americe od loňska a je skutečně obchodně úspěšný. V USA se mu daří, protože je v současnosti nejoblíbenějším kompaktním sedanem, poráží veškerou domácí, ale i zahraniční konkurenci včetně japonské a korejské.

Našinec by možná namítl, že Cruze je ve skutečnosti korejské auto, ale za oceánem tomu tak zcela není. Pro obyvatele USA je Chevrolet jasně americkou značkou a Cruze tamní specifikace se vyrábí v Lordstownu v Ohiu.

Kromě dalších logických trhů (Jižní Korea, Kanada) se mu daří rovněž v Číně, Rusku, Mexiku, Indii, Turecku, Španělsku a významným odbytištěm je i pro Středoevropana značně exotický Izrael.

Marketing je zaměřen většinou na mladé zákazníky pod třicet let, což je v západní části našeho kontinentu poněkud problém. Sedany volí totiž hlavně starší zákazníci. Proto Chevrolet vrhl na trh nedávno i hatchback. V USA ovšem dosud v nabídce není, tam si vystačí se čtyřdveřovou variantou. Chevrolet s Cruzem přebírá zákazníky hlavně Hondě a Fordu, a to ty, kteří nikdy předtím žádné auto od GM nevlastnili!

Za mořem se prodávají hlavně verze s motorem 1,4 Turbo Ecotec a se zážehovou atmosférickou osmnáctistovkou, obě se šestistupňovými manuálními převodovkami. V Evropě je v nabídce také dvoulitrový turbodiesel, který se objeví v Severní Americe v roce 2013.

V České republice je možné v obou karoseriích momentálně koupit zážehové motory 1,6/91 kW, 1,8/104 kW a již zmíněný turbodiesel 2,0 VCDi/120 kW. U nás se ale modelu Cruze nedaří tak, jak by si výrobce, respektive dovozce představoval. 635 prodaných aut za prvních deset měsíců roku 2011 nedokáže konkurovat lídrům nižší střední třídy, tento výsledek jej řadí až do druhé desítky.

Prodává se ale ve více než stovce zemí světa a malá Česká republika je pro něj nevýznamným trhem. Kromě Jižní Koreje a USA se vyrábí také v Číně a u protinožců v Austrálii, ovšem tam nese logo Holdenu. Chevrolet v jeho případě dosytosti marketingově využívá sportovních úspěchů. Dvojice titulů pilotů i značek v MS cestovních vozů v letech 2010 a 2011 hovoří jasně a nic na nich nemění ani menší konkurence. Byť ten letošní jezdecký ještě vlastně nezískal, ale nikdo jiný než členové továrního týmu na něj před posledním závodem v Macau nemá nárok.

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
9. 11. 2011 05:52
Re: no...
Prosím, sdělite mi, ve které větě jsem napsal, že Chevrolet je korejskou značkou. V té, kterou citujete, tato informace není. Možná jste ji úplně nepochopil. Místa výroby Cruze uvádím, asi jste článek nečetl celý.... a ve Vašem dalším popisu máte bohužel spoustu omylů a nepřesností. Globální vývoj jste vystihl ovšem velmi přesně, ale ten platí i pro ostatní značky GM (včetně Opelu). Podotýkám, že emblém Daewoo navíc z osobních automobilů dosud zcela nezmizel...
8. 11. 2011 22:24
Re: krasne auto
Krasne vystihnute :-) . Ako to napisal magistr nizsie, u cruza to diky cene ospravedlnis.
8. 11. 2011 18:14
no...
"Našinec by možná namítl, že Cruze je ve skutečnosti korejské auto, ale za oceánem tomu tak zcela není."

Takze - Chevrolet nie je Korejska znacka, neviem odkial toto vlastne vzniklo... Chevrolet,teda GM kupil Daewoo aby sa dostal na Azijske trhy a preto zlucil Chevrolet s Daewoo, s tym ze na zaciatku prebral modely Daewoo a predaval ich pod znackou Chevrolet (co menu Chevrolet velmi nepomohlo...) Kazdopadne viditelne sa im to oplatilo,kedze predaje su ake su...

Cruze bol odzaciatku vyvijany ako koncernove auto, designovany v spolupraci teamov v Opel a Holden, odzaciatku sa s Cruze pocitalo pre Americky trh.

Chevrolet vdaka tomu zluceniu prebral novozmodernizovanu fabriku v Juznej Korei ktora ma na starosti vyrobu aut pre Aziu a Europu. Americke sa vyrabaju v Ohiu, Australske v Holdene.
8. 11. 2011 12:06
Re: krasne auto
No co, dvakrát low-end, akorát v tom prvním případě tomu odpovídá i cena ;-)

Jinak u Cruze mi přijde vysloveně škoda, že se v Evropě nenabízí s tím benzínovým motorem 1.4 turbo. Myslím, že prodejům by to pomohlo, navíc by se dala realizovat nějaká lehce sportovní verze, připomínající úspěchy ve WTCC (samozřejmě nic á la Focus RS, spíš ve stylu Fabie Monte Carlo). Chevrolet něco zkusil už se současnými motory, ale to nedávalo moc smysl...
8. 11. 2011 11:18
Re: krasne auto
[odkaz] :-)