Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Malibu čekají rychlé a radikální změny

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Aktuální osmá generace Chevroletu Malibu si na trhu nevede podle představ vedení automobilky a má proto do roka uvolnit místo svému nástupci.

V průběhu roku 2011 představoval Chevrolet na autosalonech po celém světě osmou generaci sedanu Malibu. Ta se měla stát v historii této modelové řady jejím prvním skutečně globálním zástupcem nabízeným na severoamerickém, evropském, asijském i australském trhu.

Přes poměrně pozitivní přijetí se žádný extrémně velký obchodní úspěch nedostavil. V případě Evropy lze vinu svést na skutečnost, že Chevrolet krátce po uvedení Malibu na trh oznámil ukončení svých aktivit na tomto trh s výjimkou modelů Camaro a Corvette. Je jasné, že po tomto rozhodnutí se zákazníci do showroomů nepohrnou.

Nové Malibu ovšem nijak zvlášť nepřekvapilo ani na domácím severoamerickém trhu, kam nastoupilo jako modelový rok 2013. Přes poměrně atraktivní design, odkazující některými prvky exteriéru (zadní svítilny) i interiéru (členění přístrojového štítu) na současné Camaro, se oproti poslednímu roku prodeje předchozí generace prodeje dokonce propadly o necelých 10.000 vozů.

Již v průběhu roku 2013 proto Chevrolet představuje facelift, který především v předních partiích přibližuje vzhled Malibu většímu sedanu Impala, zatímco v interiéru došlo na úpravy sedadel, jejichž cílem je zvětšení prostoru pro cestující.

Provedené změny ovšem příliš nepomohly a prodeje Malibu se propadají o dalších sedm procent. Prodeje za prvních jedenáct měsíců letošního roku jsou neuspokojivé a Chevrolet nedosahuje za toto období ani poloviny prodejů konkurenční Toyoty Camry.

Neuspokojivé prodejní výsledky na severoamerickém trhu stojí za rozhodnutím urychlit představení nového Malibu a jeho uvedení na trh pro modelový rok 2016. V souvislosti s tím, se někteří zástupci Chevroletu v rozhovorech pro Automotive News zmínil o vzhledu novinky.

Ed Welburn, šéf globálního designu General Motors, již dříve uvedl, že můžeme očekávat, že se i do vzhledu Malibu promítnou některé linie a detaily z aktuální Corvette. Výkonný viceprezident GM Mark Reuss se pak nechal slyšet, že nová generace bude průkopníkem v designu své značky a dorazí s řadou nových technologií na palubě.

Neoficiální zdroje uvádějí, že nový Chevrolet Malibu má dorazit se sportovně střiženou karoserií se splývavou linií střechy ve stylu kupé nebo liftbacku. Základem vozu se má stát modernizovaná platforma Epsilon II a oproti současnému provedení se má novinka pyšnit prostornějším interiérem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - Nadzvukovy
25. 12. 2014 11:42
Malibu ...
Mne sa páči :-!
Avatar - Barrichello
23. 12. 2014 21:20
Re: Malibu
Jenze to je asi prave malo. Malibu by melo byt sve, trochu jine. Ne napodobovat ostatni. Hrozne to urcite neni, ale mohlo by to byt lepsi
23. 12. 2014 20:07
Re: Malibu
Zas tak hrozne mi to neprijde. S camry a ostatnimi midsize sedany si nema co vycitat.
Avatar - Barrichello
23. 12. 2014 16:00
Malibu
Ano tahle generace se nepovedla. Predchozi generace se v usa prodavala daleko lepe. Chce to V6ku, nive prevodovky a zajimavejsi exterier i interier.