Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet si zaregistroval označení Zora. Je důvodem limitka Corvette?

Michal Fokt
Diskuze (1)
General Motors si pojistil práva na jméno Zora, což je křestní jméno "duchovního otce" modelu Corvette. Chystá se patrně nějaký speciální model.

Automobilky mají registrována všemožná označení svých aut, ať už jde o kombinace písmen a čísel nebo klasická jména, popřípadě slova, používají však jen některá z nich a ostatní chrání pro své budoucí modely nebo prostě jen proto, že je kdysi nesl nějaký vůz značky nebo k automobilce mají blízký vztah.

Chevrolet si doslova před pár dny pro oblast automobilů nechal registrovat jméno Zora, což sice pro značku není žádné tradiční označení, ale odkazuje na důležitou osobu v historii automobilky. Tou je v Belgii (ruským rodičům) narozený inženýr Zora Arkus-Duntov, jenž sehrál klíčovou roli při vývoji prvního modelu Corvette. Měl totiž zásadní zásluhu na tom, že pro Vette byl použit motor V8 namísto původně uvažovaného šestiválce, čímž položil základy současné výkonnosti a pozice amerického top-sporťáku. To je dost na to, aby si vysloužil pojmenování "Otec Corvette", nemyslíte?

Ani tím však vliv Zory na Corvette neskončil, podílel se i na programu Grand Sport, jenž sehrál klíčovou roli v pozdějších závodních úspěších druhé generace Corvette. Registrace jména Zora pro automobilový průmysl může tedy předznamenávat jen jedno - že se chystá něco speciálního u modelu, jenž Arkus-Duntov pomáhal stvořit. Spekuluje se o oživení edice Grand Sport, která existovala v minulé generaci a nově by nesla jeho jméno u současné Corvette Stingray, na nějaké závěry je však ještě brzo a takový model může přijít za několik let, pokud vůbec...

Michal Fokt
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Pekelná Micinka
12. 6. 2014 13:18
Corvette ZAD
Tak na tohle jsem zvědavý...