Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Silverado dostal drsnou terénní verzi ZR2 Bison a nový naftový šestiválec

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Drsná verze Bizon má z výroby masivní plechové nárazníky a robustní ochranu podvozku. Nová generace vznětového šestiválce nabízí ještě vyšší výkon

Chevrolet představil v loňském roce drsně laděnou verzi modelu Silverado, označenou ZR2, která se stala vlajkovým offroadem značky. Nyní však Chevrolet přijíždí s ještě drsnější verzí, označenou ZR2 Bison, která posouvá možnosti sériového offroadu opět na trochu vyšší úroveň.

Ostatně nová verze ZR2 vznikala ve spolupráci se společností American Expedition Vehicles (AEV), která se na podobné úpravy zaměřuje. Model Silverado ZR2 Bison pak navazuje na úspěchy menšího modelu Colorado ZR2 Bison a údajně byl navržen jako „dokonalý půltunový truck pro dobrodružství v terénu“.

Silná slova automobilky přitom novinka dokazuje už na první pohled. Stačí se podívat na robustní pevnostní nárazníky, vyrobené z 3 mm silného ocelového plechu, v černé práškové barvě. Nárazníky jsou vybaveny úchyty pro vyprošťovací lana, nášlapy a vpředu nechybí místo pro naviják.

Vůz je samozřejmě vybaven také ochranou podvozku, kterou tvoří lisované ocelové pláty. Ty jsou přitom podle automobilky až třiapůlkrát pevnější, než ekvivalentní pláty z vysokopevnostní oceli lisované za studena.

Video se připravuje ...

Ocelové ochranné rámy jsou také pod prahy, zatímco v podbězích najdeme exkluzivní 18“ kola AEV, lakovaná matně černou barvou, obutá do 33“ terénních pneumatik Goodyear Wrangler Territory MT.

Díky všem provedeným úpravám nyní Silverado ve verzi ZR2 Bison nabízí přední nájezdový úhel zlepšený z 31,8 ° na 32,5 °, zatímco zadní úhel se lehce zlepšil na 23,4 °. Samotná světlá výška vozu však měla zůstat na hodnotě 284 mm, což ale není vůbec marné.

Standardní zůstávají také tlumiče Multimatic DSSV, vycházející z terénní verze ZR2. Vůz má speciální pružiny a volič jízdních režimů do terénů Terrain Mode, který umožňuje i aktivaci funkce řízení jedním pedálem - pro snazší jízdu v terénu. Standardem je také elektronická uzávěrka zadního diferenciálu.

Kromě zmiňovaných vylepšení nabídne Silverado ZR2 Bison také částečně lakovanou masku chladiče v barvě karoserie, matně černé víko korby Multi-Flex, nálepky Bison, upravený interiér s celoročními koberečky a nechybí ani odkazy na společnost American Expedition Vehicles. Pod kapotou je standardně 6,2litrový motor V8, nabízející 313 kW (cca 426 k) a 624 Nm.

Nový Chevrolet Silverado ZR2 Bison zamíří do prodeje v příštím roce a jeho cena bude startovat od 78.490 dolarů. V přepočtu se tedy bavíme o částce cca 1.894.000 Kč. Oproti modelu ZR2 je tedy příplatek asi jen 8000 dolarů, tedy cca 193.000 Kč.

Kromě drsné terénní verze ZR2 Bison však Silverado dostalo i nový motor, kterým je vylepšený 3,0litrový vznětový řadový šestiválec. Druhá generace motoru dostala vylepšené písty, upravenou spalovací komoru, upravené turbo, nové vstřikovače a upravené systémy řídící teplotu.

Výsledkem modifikací je nárůst výkonu o 21 kW (28 k) a 47 Nm na výsledných 227 kW (309 k) a 670 Nm točivého momentu. Vznětový šestiválec tak může oslovit ještě širší skupinu zákazníků, již v minulosti se ale jednalo o poměrně populární vznětový motor.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
18. 8. 2022 15:09
Re: Poctivé auto
Lepší je v těch autech jezdit, než se dívat na fotky.

A když ne v nových, tak aspon v ojetých
18. 8. 2022 09:06
Poctivé auto
Američanům zůstanou ta správná auta déle než nám. Tak se aspoň můžeme dívat na fotky...