Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet Spark 2016: Karl se zlatým křížem

Michal Fokt
Diskuze (17)
V New Yorku se představila nové generace minivozu Chevrolet Spark. Podle očekávání je to rebadgeovaný pětidveřák Opel Karl.

Jak GM nedávno prozradil, evropské miniauto Opel Karl se vydá do světa také jako Chevrolet Spark a nyní se na N.Y. Auto Show představila jeho sériové verze. Spřízněnost s Karlem ovšem neznamená, že by americká novinka s korejským rodným listem, která se bude vyvážet do 40 zemí světa, nemohla příjemně překvapit.

Ať se na mě v Rüsselsheimu nezlobí, ale přední partie Sparku působí nejen mnohem lépe, než u Opelu, ale také více ladí se zbytkem auta, jako by při vývoji byl upřednostňován právě Spark a na Němce toto miniauto spíše "zbylo". Dá se říci, že Spark vyhlíží díky masce chladiče a světlometům docela dravě, záď s odlišně umístěnou plochou pro registrační značku ale zase vypadá lépe u Karla. Vůz bude možné vybavit továrním "snižujícím" bodykitem a střešním křidélkem, což podpoří dynamický styl vozu.

Zatím nemáme k dispozici fotografie interiéru, na základě pár záběrů z videa se však dá usuzovat, že bude u obou vozů velmi podobný, v některých verzích patrně dokonce luxusnější, než Karl. Chevrolet slibuje mimo jiné též komfortnější sedadla a kvalitnější čalounění i dekory na palubní desce. Chybět nebude ani infotainment MyLink se sedmipalcovým dotykovým displejem. Jedinou dostupnou motorizací bude prozatím atmosférický benziňák 1.4 Ecotec o výkonu 73 kW, zkombinovaný buď s pětistupňovým manuálem nebo CVT. Podrobnější informace budou k dispozici s blížícím se uvedením na jednotlivé trhu, vzhledem k ukončení aktivit Chevroletu v Evropě to pro nás však nebude příliš důležité.

Michal Fokt
Diskuze (17)
Avatar - DaewooMaster
22. 5. 2015 13:53
Ředitel Opelu ČR a SR
Jen drobný postřeh - před necelým rokem a půl (11.12.2013) tu byl chat s Pavlem Šilhou, ředitelem Opelu ČR a SR, kde mj. tvrdil:

- Pěkný den, počítá se přebrandováním některých modelů Chevroletu?
Dobrý den Radku, nepočítá - Opel má svoje modely, které pokrývají většinu modelových segmentů.

- Neobava sa Opel ze zakaznici ktori kupovali chevrolet, sa po jeho odchode poobzeraju inde?
Dobrý den, zastupuji značku Opel, proto mohu říci jenom svůj osobní pohled. Myslím si, že zákazníci Chevrolet se dají rozdělit na 2 základní skupiny. První skupinou jsou zákazníci na Cruze, Orlando, Captivu a Trax, kde se dá určité prolnutí očekávat. Zákazníci na "low cost" modely vozů Chevrolet (Aveo, Matiz) asi budou volit jinou značku.

Tak pán nám vědomě lhal (nepředpokládám, že ani u Opelu netuší, co budou nabízet za necelý rok a půl), Matiz alias Spark je tu, jen šerednější a dražší, než by byl originál... :-(
Avatar - DaewooMaster
22. 5. 2015 12:46
Kdo od koho?
Myslím, že tyhle úvahy, kdo se u koho inspiroval, jsou bezpředmětné v kontextu toho, že Spark má dlouhou tradici už od dob Daewoo Matize, zatímco Opel doteď nic podobného neměl. :no: Navíc až na předek je to hodně podobné minulému Sparku. :yes:

PS: Spark 2016, je IMHO násobně hezčí, než jak to zprznili v Opelu. ;-\
Avatar - Ji/Ri
4. 4. 2015 16:04
Re: Neinteligentní formulace neinteligentního novináre Fokta
Ja dvě slova, udavači a čmuchale a ty slohovka. Děkuji za zájem o me.
Avatar - Hammunasakra
4. 4. 2015 10:53
Re: Neinteligentní formulace neinteligentního novináre Fokta
Naprosto neprofesionální :no: 8-s
Avatar - Hammunasakra
4. 4. 2015 10:53
Re: Neinteligentní formulace neinteligentního novináre Fokta
Hodně hodně slabý :no: :-|