Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler Imperial: Křižníku zvoní umíráček

Miro Mihalik
Diskuze (10)
Projekt X má červenou a to znamená, že s ním byly pohřbeny i naděje, že Chrysler vzkřísí výrobu velkých luxusních limuzín. Nejedná se však jen o problém jedné automobilky. Americký průmysl stojí před obrovskou zpolitizovanou překážkou nazvanou 35 mpg.

Vypadalo to velice nadějně. Přestože Chrysler nikdy oficiálně neoznámil, že bude v kanadské továrně Canadian Auto Workers vyrábět velký sedan, vycházející ze studie Imperial, považovalo se to za hotovou věc. Auto mělo být postavené na platformě LX, s poháněnou zadní nápravou, společnou pro modely 300C, Dodge Magnum a Dodge Charger.

Jenže vysoké ceny za benzin (3 dolary za galon) a nová federální nařízení o spotřebě zapříčinily „zkázu auta, které mělo být značně větší, než v současnosti nejmohutnější sedan Chrysler 300C,“ postěžoval si americký koncern ústy Davea Elshoffa, mluvčího Chrysleru. „Cítíme, že v současnosti není možné přivést na trh takový automobil.“

Dave Elshoff ví, o čem mluví. Ve Spojených státech je poplach. Senátem prošel zákon o nové spotřebě paliva, který nařizuje, aby automobilky v roce 2020 vyráběly auta se spotřebou jen 6,7 l/100 km (35 mpg). Jde o nepředstavitelné číslo odpovídající 40procentnímu podílu průměrné spotřeby dnešního amerického vozu. Do lobování za změnu se okamžitě pustila Národní asociace automobilových dealerů, všechny domácí koncerny, včetně samotného vlastníka Chrysleru – společnosti Cerberus. „Může se stát, že náš průmysl bude méně výkonný a méně produktivní. A můžete ho dostat do situace, kde nebude schopen vyrábět auta, které veřejnost žádá. Bohužel, to je účet, který nám vystavil senát,“ tvrdě zaútočil John Snow, předseda představenstva firmy Cerberus. Žádal zároveň, aby se do debaty zapojily další ekonomické sektory, které by kupříkladu zjednodušily import ropy.

Miro Mihalik
Diskuze (10)
25. 7. 2007 22:41
Re: Konecne??
oj.. chyba na me strane.. nechal jsem se unest prispevkem o par radek vyse :*)
25. 7. 2007 21:53
Re: Konecne??
Viper ma V10 :)
25. 7. 2007 14:00
Re: plagiátoři a ekoteroristé
no mě se ta čísnká verze phantoimu dost líbí .. ta je tak ošklivá až je hezká ... doufám že jí budou vyrábět .... :-)
25. 7. 2007 13:15
Re: Konecne??
no.. tak nevim, zda-li ve mne predstava Viperu s 1.8 TFSI vzbuzuje nejake pozitivni emoce. Prece jen.. V8 je V8 a... at si kdo chce co chce rika, objem skutecne nicim nenahradis. Mozna se vyrovnas vykonem, mozna ho i predcis, ale.. jsou i jine veci, kvuli kterym jsou ameriky krasne.. ;)
25. 7. 2007 11:21
Re: 35mpg
Asi urcite. Mali by si to konecne uvedomit aj na starom kontinente. Slogan "objem nicim nenahradis" uz neplati. Aj nazor, ze len velke auto je dobre, mi pripada chore. Konecne to niekto spustil. V8 je minulost, nech zije R4... :-)