Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chrysler: Vzhůru ke hvězdám, logo Pentastar se vrátí

Miro Mihalik
Diskuze (5)
Konec adopce zviditelní Chrysler návratem k logu Pentastar.

Pokud si někdo myslí, že jde o návrat ke kořenům, je na omylu. Ve skutečnosti se tak stalo v roce 1998, po převzetí německým koncernem Daimler-Benz. V současnosti používané logo je totiž moderní interpretací okřídleného znaku, který Chrysler používal od svého založení (Waltrem P. Chryslerem, když přeorganizoval původní společnost Maxwell Motor Company) v roce 1925.

Nástupem Němců do dozorčí řady (1998) se sice rozhodlo, že pěticípá hvězda zhasne, ve skutečnosti se však oživené logo objevilo již v polovině 90. let a splynutím s koncernem Daimler-Benz dostala rozeta s nápisem Chrysler stříbrná křídla.

Hvězda v pětiúhelníku, říkejme jí Pentastar, se poprvé objevila v roce 1963 (některé prameny říkají, že o rok dříve) a hromadně se začala používat v reklamách, tiskovinách firmy i na hlavičkovém papíru jednotlivých dealerů. Ve světě je rozšířená fáma, že se jednalo o skrytou symboliku – design měl evokovat spojení značek Dodge, Chrysler, Imperial, Plymouth a Airtemp (HVAC divize Chrysleru, produkující klimatizace, ventilace a vytápění). Pravda je ovšem taková, že v roce 1963 existovaly na území Spojených států pouze dvě automobilové organizace: Chrysler-Plymouth a Dodge, a více než tucet dalších menších firem přidružených k matce Chrysler Corporation.

Proč se vlastně uchytilo logo Pentastar? Tehdejší šéf Chrysleru, Lynn Townsend, hledal společného jmenovatele, jež by se dal rozeznat z každého úhlu a stal by se mezinárodní značkou, kterou pozná i negramotný člověk nebo osoba neznající latinku. Hvězda byla jednoduchá, snadno rozpoznatelná i na pohybujícím se automobilu a brzo ji převzaly všechny automobilové divize - Valiant, Plymouth, Dodge, Chrysler, Imperial, Hillman, Humber, Sunbeam, Singer, Simca, ale také dceřiné společnosti zabývající se výrobou motorů, lodí, tanků či dokonce raket.

V očích veřejnosti velikost zabírala a všichni si rychle zvykli. Aby veřejnosti logo co nejvíce utkvělo v paměti, nosily všechny automobily Pentastar na blatníku, na straně spolujezdce (vozy s levostranným řízením vpravo, s pravostranným zase vlevo). Ke změně došlo až v roce 1981, kdy pěticípou hvězdu nahradily na vozech Dodge a Plymouth vlastní znaky. Vozy Chrysler také nezůstaly „neposkvrněné“, na některých speciálních modelech se vedle hvězdy objevilo i okřídlené logo. Naposledy se logo Pentastar objevilo na volantech a klíčích vanů vyráběných do roku 2000.

Zatím není jasné, jestli se hvězda objeví již letos, ale podle dostupných zdrojů by mělo jít o novou „faceliftovanou“ verzi, která bude symbolizovat spojení s Cerberus Cupital Management.

Miro Mihalik
Diskuze (5)
29. 5. 2007 16:53
Chrysler
Zbytečné starosti,je to začátek konce této hvězdy.
Avatar - R32
29. 5. 2007 13:08
Chrysler - Fiat
Tí dvaja by sa mali dať dokopy, spája ich rušný život (raz hore raz dole) no a tiež znema identity teda loga... >:D