Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chystané SUV od Gordona Murrayho má být lehčí než legendární McLaren F1

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Slavný automobilový konstruktér plánuje s elektrickým SUV velké věci.

O plánech automobilky Gordon Murray Automotive ve spojitosti s vývojem dostupných elektrických SUV již nějakou chvíli víme. Nyní je prozrazeno pár detailů k menšímu městskému SUV.

Video se připravuje ...

Zakladatel společnosti, samotný Gordon Murray, teprve nedávno odstoupil z pozice generální ředitele značky, aby se mohl věnovat naplno vývoji zmíněných elektromobilů SUV. Značka se mezitím rozdělí na GMA (Gordon Murray Automotive) a GMT (Gordon Murray Technology). Právě pod GMT by měla nová SUV spadat.

Nový generální ředitel automobilky Phillip Lee v rozhovoru pro Autocar prozradil, že menší čtyřmístné SUV bude vážit mezi 2400 až 2600 librami (1088 až 1179 kilogramů). To znamená, že může být lehčí než Murrayho životní výtvor McLaren F1, jehož hmotnost činí 1138 kilogramů. 

Vůz bude postaven na platformách Superlight, které jsou celkem tři - Sports Car, Mid-Range a Large. Nízké hmotnosti pomůže Murrayho revoluční metoda iStream, kdy je baterie součástí konstrukce vozu včetně užití ekologičtějších a efektivnějších prostředků. 

“Práce s Gordonem je práce snů”, prohlásil nový generální ředitel GMA Phillip Lee. “Nejsem žádný inženýr a v žádném případě ho nedokážu překonat v technických znalostech. To prostě nejde. Můj úkol je dát této skupině co nejpevnější základy. Gordon se pak může plně soustředit na produkt, což je jeho cíl.”

Odchod Gordona Murrayho z vedoucí pozice společnosti je tedy více než pochopitelný. Soustředí se více na vývoj, který je jeho celoživotní náplní a na místo generálního ředitele dosadil chlapíka, který má z minulosti zkušenosti s vedením financí v Lotusu. 

Dominik Kovář
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Roland Von Wagen
2. 8. 2022 15:27
To bude suchá hmotnost.
Bez baterky.