Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínské Geely pracuje na autonomním řízení s pomocí stovek satelitů

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Zatímco konkurence spoléhá pouze na sofistikovaný hardware a software, čínské Geely se chystá pomáhat autonomním vozům z oblohy.

Čínská společnost Geely Holding Group, známá především jako vlastník značky Volvo a největší akcionář Daimleru, rozšiřuje své zájmy o další zajímavou položku. Před pár dny se totiž pochlubila investicí 2.27 miliardy čínských jüanů (cca 7,3 miliardy Kč) do nového závodu na výrobu satelitů, které by měly poskytovat přesnější data pro autonomní vozy.

Nový závod by měl vyrůst v čínském městě Taizhou, kde už má Geely i závody na výrobu automobilů. Závod však bude spadat pod technologickou část společnosti, Geely Technology Group, která již v roce 2018 založila společnost Geespace zaměřenou na výzkum, vypouštění a provozování nízko-orbitálních satelitů.

Jen na samotném vývoji přitom pracuje okolo 300 pracovníků s vysokou odborností. Výrobní závod pak bude mít za úkol vyrobit okolo 500 satelitů ročně až do roku 2025. Právě tou dobou totiž Geely očekává, že bude mít vozy schopné fungovat v propojení se satelity.

Síť nízko-orbitálních satelitů by pak měla zajišťovat vysokorychlostní internetové připojení, přesnou navigaci a cloudové výpočty, díky kterým by měly autonomní vozy fungovat maximálně efektivně. Vysokorychlostní internetové připojení by však mohlo posloužit i rychlejším bezdrátovým aktualizacím vozidel, jak dodává web AutoNews, který na zajímavou investici upozornil.

Geely, které za minulý rok prodalo 2.18 milionu automobilů, se tak stává dalším zajímavým účastníkem světového závodu za technologiemi plně-autonomního řízení.

Ondřej Mára
Diskuze (13)

Doporučujeme

9. 3. 2020 10:06
Přesnost
Tohle už zkoušel kde kdo. V případě autonomního řízení je třeba dosáhnout přesnost v jednotkách cm a méně + okamžitou reakci na nepředvídaný pohyb na komunikaci. Historicky GPS trochu smysl pro autonomní vozy dávalo, ale při dnešních možnostech hardwaru a softwaru mi tohle řešení nedává smysl. Optické řešení umožňuje okamžité a zcela přesné reakce na komunikaci.
Tenhle výmysl smrdí něčím jiným než pouze autonomním řízením...
Avatar - Hammunasakra
9. 3. 2020 09:56
Re: Mám pocit ...
No diesel je OKAMŽITĚ hned = jak zavedeš TRŽNÍ ceny :-!

Samozřejmě diesel dotovanej desítkama MILIARD = teda jeho palivo = je jakej je. Zrovna tuhle mi neteta posílala foto jako důkaz = nový 730d průměrná spotřeba na trase asi 60 km 4,4 litru :yes:
Avatar - Hammunasakra
9. 3. 2020 09:47
Re: Mám pocit ...
Jj to je docela VELKÁ prča a bude to asi HODNĚ zajímavý ;-)
Avatar - donPedro
9. 3. 2020 09:42
Re: Mám pocit ...
Crazy situacion https://www.idnes.cz/…o-zahranicni_fih baby don't cry ;-)
Avatar - donPedro
9. 3. 2020 09:06
Re: Mám pocit ...
Punk´s and diesel not dead https://www.garaz.cz/…pohodli-21003595?… That's all folks! :yes: ;-)