Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínské SUV Geely Icon vstupuje na trh se speciální ochranou před viry

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Čínská automobilka Geely spustila na domácím trhu prodej očekávaného SUV Icon, které kromě jiného slibuje i ochranu před škodlivými bakteriemi a viry.

Automobilka Geely nedávno odstartovala prodej nového subkompaktního SUV Icon, které si rychle získalo velkou pozornost. Zahájení prodejů, které probíhalo on-line, prý sledovaly miliony diváků. První hodiny prodejů pak měly automobilce přinést okolo 30.000 předobjednávek, což Icon posunulo na pozici kandidáta na jedno z nejpopulárnějších SUV značky. A vlastně se ani není čemu divit.

Geely totiž vkládalo do modelu Icon velké ambice, což je dobře patrné na jeho mezinárodním rodokmenu. Například design exteriéru vznikal v designovém centru v Kalifornii, zatímco exteriér vytvářelo designové studio v Barceloně. Jednotlivé prvky pak měly být sesazeny a optimalizovány ve studiu Geely v Šanghaji.

Výsledkem této spolupráce je vůz s minimalistickým designem exteriéru, který by se měl stát základem pro designový jazyk všech budoucích modelů značky. V případě modelu Icon však stojí za pozornost především atypické přední světlomety, kliky integrované do karoserie, poměrně hranatá silueta, atypická maska s označením „Expanding Cosmos“ nebo zadní svítilny se světelným podpisem ve stylu nekonečné smyčky.

Interiér se opět nese v duchu minimalismu. Jednoduchou hranatou palubní desku zdobí digitální přístrojový štít, který doplňuje 10,25“ displej infotainmentu se systémem GKUI Geely Smart Ecosystem. Za pozornost však stojí i výdechy ventilace, které mají ve středovém panelu opět tvar nekonečné smyčky.

Vůz je totiž osazen inteligentním systémem pro čištění vzduchu „Intelligent Air Purification Systém“ (IAPS), který funguje ve spolupráci s klimatizací. Tento systém by měl totiž automaticky odstraňovat škodlivé elementy ze vzduchu v kabině, mezi které se řadí viry i bakterie. V dnešní době, kdy svět děsí rozmach koronaviru, se tak jedná o vítaný prvek výbavy. O jeho skutečném vlivu na ochranu před nebezpečím nákazy si však neděláme velké iluze.

K dalším zajímavým prvkům výbavy se řadí i chytří jízdní asistenti, díky kterým se může Geely Icon pochlubit autonomním řízením na úrovni 2+. Vůz je totiž osazen 12 ultrasonickými radary, radarem s milimetrovými vlnami a 5 kamerami s vysokým rozlišením. Díky tomu může nabídnout asistenční systémy v podobě inteligentního tempomatu, aktivní asistence pro jízdu v pruzích, nouzového brzdění s detekcí chodců, automatické parkování, atd.

Nové Geely Icon je na čínském trhu nabízeno s 1,5 litrovým přeplňovaným benzínovým čtyřválcem, který je spojen s 48 voltovým mild-hybridním systémem a automatickou sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Samotný spalovací motor by měl nabídnout výkon 130 kW (177 k) a točivý moment 255 Nm, zatímco elektromotor přidává dalších 10 kW (13,6 k) a 45 Nm točivého momentu.

Kombinovaný výkon bohužel neznáme, vůz by však měl nabídnout akceleraci z 0 na 100 km/h v čase 7,9 sekundy a spotřebu okolo 5,7 l/100 km. Zajímavá je i cena, která by se měla pohybovat v přepočtu od cca 383.000 Kč až po 425.000 Kč.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

26. 2. 2020 20:10
procisti se
Jen silni preziji 😁