Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C3: Výroba příští generace se má přesunout na Slovensko

David Bureš
Diskuze (19)
Továrna koncernu PSA v Trnavě v současnosti vyrábí modely Citroën C3 Picasso a Peugeot 208, Citroën C3 nyní vzniká ve Francii.

Francouzský koncern PSA Peugeot Citroën plánuje přesunout výrobu nástupce dnešního Citroënu C3 z Francie na Slovensko. Tvrdí to agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje z automobilky.

Plánovaný přesun výroby C3 z Poissy do Trnavy potvrdily nezávisle na sobě tři zdroje. Jeden z nich uvedl, že technické operace související s novou generací C3 budou zahájeny již v následujících týdnech. Novinka má na trh dorazit na konci roku 2015.

PSA danou informaci oficiálně nepotvrdilo. Mluvčí koncernu pouze agentuře Reuters řekl, že PSA v loňské smlouvě s odbory slíbilo zachovat své francouzské továrny. Podle analytika Jaena-Michela Prillieuxe se do Trnavy přeune jen část výroby C3, zhruba desetina, zatímco většina aut bude nadále vznikat v Poissy.

Údajně plánovaný přesun výroby má ryze ekonomický důvod – produkce aut u našich východních sousedů je levnější než v zemi galského kohouta. Francouzský koncern chce tímto přesunem ze západní Evropy snížit náklady na výrobu malého auta.

Současný generální ředitel PSA Carlos Tavares i jeho předchůdce Philippe Varin se v minulosti nechali slyšet, že výroba malých automobilů ve Francii je neudržitelná. Statický úřad Evropské unie Eurostat tvrdí, že náklady automobilky na dělníka ve Francii činí v průměru 57 eur (asi 1.560 korun) za hodinu práce, zatímco na Slovensku jsou vysoké jen 15,50 eur (cca 425 Kč).

Přesun by byl logický i kvůli tomu, že podle loňských zpráv bude třetí generace C3 levným jednoduchým automobilem ve stylu někdejší kachny, modelu 2CV. Citroën plánuje v rámci řady C nabídnout cenově dostupná auta, první vlaštovkou tohoto stylu je letos představený crossover C4 Cactus.

C3 je aktuálně nejprodávanějším modelem značky v Evropě, na starém kontinentu se za první čtyři měsíce letošního roku prodalo 48.614 jeho exemplářů. Malý hatchback se vyrábí pouze v Poissy u Paříže, výroba v Aulnay byla kvůli nízkému vytížení závodu loni ukončena.

David Bureš
Diskuze (19)
23. 5. 2014 22:59
Re: Akční model se bude jmenovat...
Nezáviď. Český akčný model môžeš pomenovať Hus... ;-) >:D
23. 5. 2014 22:52
Re: presun
Alebo skôr export...
Avatar - Hammunasakra
23. 5. 2014 21:09
Re: presun
Jj C6 bylo famózní auto :yes: :-)
23. 5. 2014 20:45
Re: presun
Nie dosť, ale úplne.
23. 5. 2014 20:45
Re: presun
Ty si tiež dobrý vták, C3 Picasso je asi najlepším malým MPV na trhu...
Solídne SUV - prezlečené Mitsu je ti málo?
Citroen vie, čo potrebuje, určite ale nepotrebuje tvoje rozumy, slečinka... Čítaš po sebe niekedy? Je to horšie, ako keby Barbina písala o raketovom motore...