Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën SpaceTourer v sériové i koncepční podobě (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
Citroën odhaluje rozměry, výbavu i techniku nástupce Jumpy před jeho výstavní premiérou v Ženevě, kde se vedle sériového provedení představí i koncept SpaceTourer Hyphen.

Citroën SpaceTourer byl sice spolu se sesterskými modely Peugeot Traveller a Toyota Proace odhalen před koncem loňského roku a může se již pochlubit výsledkem v podobě plného počtu pěti hvězd z testů Euro NCAP, ale teprve nyní automobilka nabízí první oficiální informace o jeho technice a paletě verzí.

Design

Citroën v první řadě zmiňuje design své novinky, který sazí na neagresivní a plynulé linie, které mají poskytovat bezpečí a robustnosti. V přední části vyniká krátká, horizontálně zpracována kapota s velkými a vysoko umístěnými světlomety s LED pro denní svícení. Při pohledu z boku vynikne prostorná kabina s velkými prosklenými plochami.

Novinka bude při uvedení na trh nabízena s paletou devíti odstínů laku karoserie, jimiž jsou černá Onyx, modrá Impérial, hnědá Rich Oak, šedá Platinum, šedá Aluminium, oranžová Tourmaline, modrá Lagoon, písková Sable a bílá Banquise. Kola mohou být již z výroby až 17-palcová.

Platforma a rozměry

Základem pro SpaceTourer je nová varianta modulární platformy EMP2, na níž mimo jiné stojí i modely C4 Picasso a Grand C4 Picasso. Od nich si vůz vypůjčil celou přední část, zatímco zbytek platformy byl upraven pro potřeby nového modelu.

Na zesílenou konstrukci byla umístěna nová specifická přední a zadní náprava, které unesou zatížení až 1400 kg. Space Tourer nabídne dva rozvory náprav. První má hodnotu 327 cm a je určen pro karoserii XS s celkovou délkou 460 cm, zatímco druhý 392 mm je určen pro karoserie M a XL, které mají celkovou délku 495 cm a 530 cm, což má na svědomí zadní převis dlouhý 80 cm nebo 115 cm. Citroën pak zmiňuje i celkovou výšku 190 cm.

SpaceTourer má ve třech řadách sedadel umožnit pohodlné cestování až devíti dospělým osobám. Snadnější přístup na palubu, zejména na sedadla ve třetí řadě, mají umožnit posuvné boční dveře s šířkou až 93 cm.

Citroën vedle vnějších rozměrů uvádí i objem zavazadlového prostoru. Verze XS má nabízet 1978 litrů, M pak 2381 litrů a XS až 2932 litrů. Tyto hodnoty se vztahují k pětimístnému uspořádání interiéru s druhou řadou sedadel vysunutou vzad.

Verze a výbava

Nový SpaceTourer zamíří na trh ve čtyřech základních verzích. Pod označením Feel a Shine se mají ukrývat všechny tři délky karoserie s pěti, sedmi nebo osmimístnými interiéry, které mají být ideálními rodinnými vozy s posuvnými a sklopnými sedadly. Pro profesionální přepravce osob je určena verze Business, která je nabízena rovněž ve třech délkách, ale s pěti až devíti místy. Provedení Business Lounge bude nabízeno s délkami M a XL se šesti nebo sedmi sedadly. Podle způsobu využití se z něj může stát skutečný mobilní obývací pokoj nebo kancelář se samostatnými koženými sedadly.

Součástí výbavy mohou být mimo jiní boční posuvné dveře s automatickým ovládáním, kdy stačí vsunout nohu pod roh zadního nárazníku a vůz se odemkne a automaticky se otevřou boční dveře na straně, kde se nacházíte.

Praktičnost SpaceToureru zvyšuje i otevíratelné zadní okno a řada otevřených nebo zavřených odkládacích přihrádek rozmístěných po celé kabině s celkovým objemem až 74 litrů. Ve spodní přihrádce před sedadlem spolujezdce je zástrčka typu jack, zásuvka 12V a port USB.

Podvozek a motory

Citroën SpaceTourer má vpřed zesílenou nápravu typ Pseudo McPherson se zkrutným stabilizátorem a vzadu je nová náprava s příčnými rameny. Tyto nápravy mohou být díky úpravě u společnosti Dangel spojeny s pohonem všech čtyř kol.

Pro odfiltrování nerovností a dosažení co nejlepšího cestovního komfortu je vůz vybaven nápravnicí s dvěma optimalizovanými klouby, pružiny mají proměnnou tuhost a tlumiče jsou typ AMVAC (proměnlivé tlumení podle zatížení), což je „pasivní systém“ umožňující tlumení podle světlé výšky vozu.

Paleta pohonných jednotek nabídce pětici přeplňovaných vznětových čtyřválců řady BlueHDi o objemu 1,6 l a 2,0 l.

Základem se stane BlueHDi 95 s manuální převodovkou, který má mít spotřebu paliva 5,5 l/100 km a emise CO2 144 g/km. Následuje BlueHDi S&S s robotizovanou šestistupňovou převodovkou, spotřebou 5,2 l a emisemi 135 g/km. Motory BlueHDi 115 S&S a BlueHDi 150 S&S jsou spojeny s manuální šestistupňovou převodovkou a jejich spotřeba paliva je 5,1 l/100 km, resp. 5,3 l/100 km, zatímco emise CO2 jsou 133 g/km a 139 g/km. Vrcholem nabídky je BlueHDi 180 S&S s automatickou šestistupňovou převodovkou, spotřebou paliva 5,8 l/100 km a emisemi 151 g/km.

Citroën prozatím neuvádí dynamické jízdní výkony SpaceToureru, ale připomíná, že motory BlueHDi mají interval údržby 40.000 km nebo dva roky.

Komfort a bezpečnost

SpaceTourer nabídne řadu prvků, které přispějí ke zvýšení komfortu ovládání i bezpečnosti na palubě. Patří mezi ně mimo jiné head-up displej spolu se s dotykovým sedmipalcovým displejem na palubní desce a online navigací 3D Citroën Connect Nav.

Mezi bezpečnostní prvky pak patří například systém Coffee Break Alert, který vyzve řidiče, aby si po dvou hodinách nepřetržitého řízení udělal přestávku. Ve výbavě nového Citroënu figuruje i varování před snížením pozornosti řidiče, varování před rizikem srážky a systém varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu. Nechybí ani sledování mrtvého úhlu, adaptivní tempomat a Active Safety Brake.

Citroën SpaceTourer Hyphen Concept

Spolu se sériovými verzemi modelu SpaceTourer bude mít v Ženevě výstavní premiéru i koncept Hyphen, který z nich přímo vychází a odlišuje se především designem exteriéru i interiéru.

Karoserie konceptu je upravena ve stylu SUV a má působit především dobrodružným dojmem. Přední nárazník, blatníky i prahy a zadní nárazník nesou ochranné prvky pro jízdu mimo zpevněnou vozovku. Mezi specifické prvky pak patří i 19-palcová kola.

Interiér konceptu Hyphen se má od sériového provedení SpaceToureru odlišit výrazně méně než karoserie, ale i přesto zaujme a to především díky poměrně divoké volbě barev čalounění sedadel a obložení palubní desky, boků i stropu. Citroën uvádí, že na sedadla je použita kůže Nappa.

Koncept nebude pouze bezzubým výstavní exponátem, ale plně funkčním vozidlem s motorem BlueHDi 150 S&S ve spojení s šestistupňovou manuální převodovkou a pohonem všech kol od společnosti Dangel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (10)
5. 2. 2016 19:35
Cena?
Pěkné,asi rozhodne cena.Kolik bude asi stát od 500000,-?Možná spíš od 600000,-
Re: je to také volkswagenovské.
Tak v tom prípade musím konštatovať, že články na ACZ stoja vážne absolútne za howno.
Avatar - pumpkin
5. 2. 2016 01:29
Re: je to také volkswagenovské.
Ako píšem, v týchto osobných verziách podľa mňa zohráva veľkú úlohu práve interiér. Už na prvý pohľad vidieť, že oproti Traficu Passenger ponúka Spacetourer väčší komfort, minimálne pocitový.
4. 2. 2016 22:44
Re: je to také volkswagenovské.
Rozvor 327 cm patří k delším variantám karoserie a 392 milimetrů!!!, jak se píše v článku ( což mi naopak přijde hodně málo :-) ) je nějaká nesmyslná informace. Pro krátkou variantu platí rozvor 292 cm, jak je uvedeno na všech ostatních webech.např: [odkaz] Což je vcelku podobné s VW Transporter - krátkej má rozvor 300 a dlouhej 340 cm.
4. 2. 2016 19:47
Re: je to také volkswagenovské.
Ano , hlavně ten servisní interval 40 000 Km ! Tak to " potěš turbo " !!!
Z toho je cítit " Das auto " .