Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co dělá Lewis Hamilton? Přestal sledovat F1 na Instagramu a prodal svůj hypersport

Jan Zajíc
Diskuze (6)

O sedminásobném šampionovi F1 není od závěrečného podniku letošní sezony, kde jen těsně přišel o titul, ani slechu.

Sir Lewis Hamilton měl náročný podzim. V šampionátu formule 1 musel stahovat náskok lídra soutěže Maxe Verstappena, od Mercedesu tak pro několik posledních závodů nafasoval „supermotor“, se kterým se mu dařilo nizozemského soka porážet. Zdálo se, že k vítězství směřuje i jeho závěrečná jízda v Abú Dhabí, což by znamenalo rekordní osmý titul a překonání Michaela Schumachera.

Kdo je alespoň trochu políbený motorsportem, tomu jistě dramatické dění v posledních kolech velké ceny neuniklo. Hamiltona mohl o vítězství připravit jen zázrak, který naštěstí pro Verstappena přišel. Šťastně načasovaný výjezd safety caru, rychlé uklizení rozbitého monopostu a následný urychlený restart (byť podle některých za hodně ohnutých pravidel a zajetých procedur) nabídl Verstappenovi šanci v podobě posledního ostrého kola. A ten ji na čerstvých pneumatikách okamžitě využil, čímž se vyhoupl na první místo v závodě i pořadí.

Jako kdyby Mercedes podobné „drama“ tušil, neboť měl v zákulisí závodu připraveno několik právnických es. A stříbrné šípy okamžitě po kontroverzním finiši začaly jednat. Stížnost na výsledek byla Mezinárodní automobilovou federací na místě zamítnuta, Mercedes však měl několik dní na to se odvolat. A neučinil tak, protože dobře věděl, že pro značku jako takovou by to v motorsportu mělo fatální následky.

Byli jsme tak svědky zajímavé situace, kdy na sociálních sítích jindy aktivní Mercedes několik dní mlčel. Ozval se až s odstupem času s informací, že se neodvolá a následně se v přidávání příspěvků pokračovalo dle zajetých tradic. U Lewise Hamiltona je situace opačná, od dramatického finále v Abú Dhabí nezveřejnil na svém Twitteru ani Instagramu jediný příspěvek. Šéf stáje Mercedes Toto Wolff se dokonce nechal slyšet, že doufá v pokračování jeho kariéry. Že by Hamilton uvažoval o konci? To zatím nevíme. Všímaví fandové ovšem stihli zaregistrovat, že v mezičase přestal na Instagramu celou F1 sledovat.

Video se připravuje ...

Nejlepší zvuk, nejhorší řízení

I když Lewis Hamilton stále mlčí, jeho okolí kroky bedlivě sleduje. A tak zjistilo třeba i fakt, že se britský závodník rozloučil se svým hypersportem Pagani Zonda 760 LH. Jeho vůz byl teprve druhým vyrobeným kouskem, Hamilton jej vlastnil sedm let a převážně ho provětrával v ulicích Monaka. Říká se, že v době prodeje auto nemělo najeto ani tisíc kilometrů. Hamilton s ním dokonce před šesti lety havaroval, avšak v nízké rychlosti a vůz nechal rychle opravit.

V útrobách stroje je uložen 7,3litrový atmosférický dvanáctiválec AMG s výkonem 559 kW a 780 newtonmetry točivého momentu. Z klidu na stovku zrychlí za 2,6 sekundy a pokračovat umí na 350 km/h. Zvláštností Hamiltonova kousku je šestistupňová manuální převodovka, zatímco ostatní vozy mají automatizovanou převodovku s pádly pro řazení. Hamilton se kdysi nechal slyšet, že v jeho sbírce je to nejlépe znějící, ale nejhůře ovladatelné auto.

Jan Zajíc
Diskuze (6)

Doporučujeme

Avatar - MS-sport
22. 1. 2022 07:52
Sociopat.
Je to normální sociopat....a vůbec se nedivím jeho reakcím. :no:
Avatar - skejpa
23. 12. 2021 20:19
Ham a dalsi pokracovani
Podle me si jen dava pauzu. V zivote i medialne. Vi moc dobre, ze kdyz nebude nic postovat bude mit chvili klid a hlavne tim jeste vic rozviri otazky ohledne zaveru sezony a jestli bude pokracovat. A on pokracovat bude, to jsem si celkem jisty. On ten osmy titul chce a je velka sance, ze ho s Mercedesem za rok udela. Tenhle mu vzali ale porad je velka sance, ze to urve za rok. A kdyz bude mit Mercedes auto naprd, tak skonci...
Avatar - speedfred
23. 12. 2021 18:26
Re: Hammertime
Keď spomenieš Monzu tak potom treba poukázať aj na Silverstone aby sme boli aspoň trošku objektívny.
Nevidím dôvod prečo volať Maxa šialenec. Jazdí špičkovo povedal by som až excelentne, to že využívať celú šírku trate je vec druhá a neneháva súperom moc miesta. V tom je ale to jeho kúzlo.
PS: dal som si s miestnymi chlapcami pár ostrých kôl pretekárskom režime a v pretekárskom aute. Garantujem ti že to posledné čo chceš je niekde alebo s niekým búrať a to sa jazdí v ďaleko menších rýchlostiach.
Avatar - hugino
23. 12. 2021 17:11
Re: Hammertime
Však je to môj názor ináč by som ho tu nedával.Ja nevyplakávam len dávam svoj pohľad na poslednú VC kde Hemiltona evidentne poškodili.Verstappen bol prvý na štarte a keby bol tak dobrý tak vyhrá spôsobom štart cieľ ako to už mnohý vyhrali ale on evidentne nemal na to tak mu jednoducho museli pomôcť čo je holý fakt.Hamilton má 7 titulov a myslím že ešte nejaký pridá takže svet sa určite nezrúti.A prečo nemenili gumy ?Lebo aj na bielych tvrdších gumách bol v podstate rovnako rýchly ako šialenec na červených.Teraz som čítal na Šport.sk vyjadrenie legendy Waltera Rohrla a ten to povedal jednozanačne aj o šialencovi.Je pravda že som fanúšikom Hamiltona a hlavne Mercedesu a preto si myslím že ich nechutne oje..li.Latifi bojoval o ktoré 14,15 alebo 17 miesto ? Fraška.Masi mohol aj 4 kolá pred cielom zastaviť závod nech si všetci vymenia gumy zoradiť autá a poďme plné bomby na tri kolá to by bola show a nie toto fiasko.A garantujem ti že ak by nebol Verstappen v prvej zákrute prvý ale za Hamiltonom tak by sa ho snažil buď vytlačiť alebo zostreliť.
23. 12. 2021 16:51
Re: Hammertime
To je iba tvoj nazor z pohladu fanusika lewisa. Prehrali preto, lebo sli konzervativnu strategiu a nemenili gumy co im bolo osudne. Red bullu prialo stastie a zariskovali. Naskok v f1 nic neznamena a pri safetycare vzdy strati veduci pretekar. Ak nadavas na masiho, mozes rovno aj na tota a hornera, lebo vsetci rovnym dielom prispeli k fraske v poslednych velkych cenach a ich handrkovanie cez vysielacky pocas pretekov dosiahlo dno f1. Nevyplakavaj a ber to ako chlap