Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co dělat, když chybí náhradní díly pro auto? Řiďte se těmito radami

Svět motorů
Diskuze (2)

Nedávno jsme popsali, čím je současný nedostatek náhradních dílů způsobený, jaké má důsledky. Zde v bodech, jak máte situaci řešit jako spotřebitel.

Oprava v záruce

1. Zajeďte do autorizovaného servisu, demonstrujte technikovi závadu a nechte si podepsat protokol.

2. Upozorněte technika, že trváte na dodržení třicetidenní zákonné lhůty na opravu vozidla. Zákon totiž umožňuje smluvním stranám dohodnout si jiný než zákonem stanovený termín opravy.

3. Po dobu záruční opravy v zákonné lhůtě nemáte právo na zapůjčení náhradního vozu. Výjimkou jsou situace, kdy to plyne třeba z vaší smlouvy s leasingovou společností.

4. V případě, že se technik například brání podepsat reklamační protokol a přijmout vůz do opravy, kontaktujte infolinku zastoupení. Uveďte VIN vozidla a případ popište stručně. Lidé mají často pocit, že musí vylíčit všechny strasti, které už s vozidlem měli. Dlouhý e-mail nikdo číst nebude – soustřeďte se na problém, který máte teď.

5. Odstoupení od smlouvy, když automobilka zákonnou lhůtu nedodrží, je možné, ale není pro vás většinou výhodné. Snažte se domluvit na kompenzaci, například zapůjčení náhradního vozu zdarma. Pokud nereaguje autoservis ani infolinka, najděte si právníka. Například na cak.cz. Stručně popište problém a požádejte jej o sepsání předžalobní výzvy.

Opravy po záruce

6. Automobilka má povinnost zajišťovat náhradní díly na model pět let po skončení jeho výroby (opravdu ne deset, jak si lidé myslí). Není však řečeno, jaká smí být maximální lhůta dodání dílu.

7. Dodání dílu je téměř nevymahatelné. Hledejte díl jinde či o to požádejte autoservis. Není žádný právní ani jiný důvod, aby i značkový servis nemohl použít díl od náhradního výrobce.

8. Zjistěte si třeba ve značkovém servisu číslo nedostupného dílu. Podle něj se nejlépe hledá, neboť i náhradní výrobci jej udávají jako takzvanou referenci OE.

9. Google vám po zadání čísla ukáže, u kterých obchodníků je k dispozici.

10. V případě totálního výpadku nových dílů hledejte použité. Na to jsou experti Poláci, například na adresách allegro.pl, sprzedajemy.pl či olx.pl.

Video se připravuje ...

Svět motorů
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Otakar II
24. 9. 2023 09:06
Dodani dilu po ukonceni vyroby
vyberte si vyrobce automobilku, ktery nema problem dodat dil i po vice nez 5 letech od konce vyroby modelu
Avatar - Otakar II
24. 9. 2023 09:05
5 let po skonceni vyroby
kupujte od automobilek, ktere nemaji problem dodat dil i po vice nez 5 letech od skonceni vyroby