Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co se stalo s auty z legendárního Patagonského speciálu Top Gearu?

Jan Zajíc
Diskuze (0)

I když Patagonský speciál nepatří mezi nejpovedenější "cestopisy" trojice Clarkson, Hammond a May, na konci roku 2014 vyvolal obrovský zájem nejen ze strany fanoušků pořadu.

Hlavním důvodem byly problémy, které štáb potkaly v Argentině. Jen pro připomenutí, Patagonský speciál byl zamýšlen jako pocta vidlicovému osmiválci. Proto si každý z trojice na cestu po kusu Jižní Ameriky vybral auto s V8.

Richard Hammond sáhl po Fordu Mustang Mach 1, James May si vybral supersport Lotus Esprit a Jeremy Clarkson zvolil Porsche 928. A právě Clarksonův vůz vyvolal zmíněné potíže.

Ne že by se Argentincům nelíbilo samotné Porsche, řadu z nich popudila jeho registrační značka: H982FKL. Viděli v ní totiž provokaci a připomínku války o Falklandy z roku 1982, v níž Argentina bojovala s Velkou Británií o souostroví Falklandy/Malvíny, Jižní Georgii a Jižní Sandwichovy ostrovy. A kterou prohrála.

Průjezd britského týmu Top Gearu a zejména Jeremyho Clarksona si tak vyžádal nepokoje. Rozzuřený dav se dokonce sešel před hotelem, kde štáb bydlel. Trojice moderátorů proto raději Argentinu spěšně opustila. Odjel i zbytek štábu, který s sebou vzal i zmíněná auta, ale protože po nich protestující házeli vajíčka či kameny, raději je opustil a zanechal svému osudu na okraji silnice.

Vozy později zabrala argentinská vláda a umístila je do střeženého skladu. Před pár lety se však argentinská a britská vláda domluvily na řešení. Všechny tři automobily byly převezeny na vrakoviště v Rio Grande a za dohledu zaměstnanců bristké ambasády sešrotovány.

Mimochodem, když se před několika dny o osudu Porsche 928 dozvěděl Clarkson, na twitteru napsal, že by ho zajímalo, co se stalo s jeho brýlemi a holínkami, které v autě nechal.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme