Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co všechno musel vydržet nový motocykl Jawa? Podívejte se na dobové záběry z testování

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Nejen schody a náročný terén, Jawy toho během testovacích jízd musely zvládnout mnohem více, což dokládají nově zveřejněné dobové záběry.

Výrobci automobilů a motorek nás občas nechají nahlédnout pod pokličku a ukážou, kterak své produkty testují, aby byly co nejlépe připraveny na nástrahy reálného světa. Nejde přitom o trend dnešní doby, podobné záběry (naštěstí pro kované fandy) existují i z dob dávno minulých. Svou hrstkou se teď na oficiálním youtubovém kanálu pochlubila společnost Jawa.

Mnozí mohou namítat, že Jawa už není ta stará dobrá česká značka, ale zcela jiná společnost z Indie, která má jen stejný název. I kdyby ano, záběry na videu výše jsou dobové a jistojistě pocházejí z testování nových motocyklů v tehdejším Československu.

A legendární stroje toho musely vydržet opravdu hodně. Během testování došlo na sjíždění i vyjíždění schodů, ušetřeny nezůstaly ani náročného terénu, ve kterém se zašpinily během okamžiku. Výrobce tak chtěl své modely důkladně otestovat, aby zákazníkům dodal co nejkvalitnější motocykly.

Dost bylo slov, podívejte se na přiložené záběry a dopřejte si parádní nostalgický zážitek díky novodobé reklamě.

Zdroj: Jawa Motorcycles

Jan Zajíc
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - palix
1. 9. 2020 13:21
Re: Njn, nostalgia je sviňa :D
Dnešní teenageri sa hrajú celé dni na mobiloch, herných konzolách a podobne. Uniká im život pomedzi prsty. Koľko krát pozývam syna (13 rokov), aby išiel so mnou niekde von, niečo robiť, čo robia (robili) muži radi... On, že je to nuda. Ďakujem pekne za takú mladosť...
Avatar - palix
1. 9. 2020 13:18
Re: Jawa
To je pravda, že Hondy vznikajú kade-tade.
Myslím si, že česká Jawa mohla spraviť na 100% sama motorku akou je nová indická Jawa 300. Som si istý, že v ČR by sa našiel skvelý dizajnér, konštruktéri... Technikou (motor) by som si možno pomohol u nejakej spoľahlivej konkurencie. V podstate u Jawy sa "premrhalo" 30 rokov od pádu socializmu. To čo vyrábali bolo celkom nepredajné za dané ceny.

Osobne nechápem, prečo Jawa počas predošlých rokov neišla trochu iným smerom. Mali k dispozícii spoľahlivé motory Rotax, ale dizajn motoriek bol hrozný = mali hrozne lacno pôsobiace detaily (výfuky, kapotáže...). Mali vymeniť dizajnéra, spraviť pár skvelo vyzerajúcich a kvalitných motoriek, predávať za ceny nižšie, ako konkurencia, ktorá bola niekde úplne inde (Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki...).
A možno im stačilo predávať starú Jawu 350 640 do krajín, kde sa ešte predávala. A tak zaspali dobu.
Jawa 350 je z dnešného pohľadu celkom hrozná motorka. Je dobrá na navodenie "nostalgickej" nálady, ale to je tak všetko.
Avatar - Jerry.Gunman
31. 8. 2020 22:43
Njn, nostalgia je sviňa :D
Všechno (nebo alespoň většina) z věcí, které se odehrávaly v době, kdy závodění bylo o o hubu a sex byl krásný a skorem bez rizika, s sebou nese tak nějak punc opravdovosti. Ať šlo o auta, motorky, testování, závody nebo "obyčejné" ježdění. Tehdy (jsme) se se kluci s chutí a láskou hrabali v kůlnách, kolech, mopedech, motorkách a dolních částech dívčího spodního prádla (protože horní část "spodnej bielizně" tehdáž holčiny moc nenosily) - a jak jim (nám) to šlo k duhu. :-) :-) :-)

Neřekl bych, že to dnešní teenageři mají stejné...
Avatar - CHerokee
31. 8. 2020 22:39
Re: Jawa
Mimochodem i ty dnešní hondy dnes nevznikají většinou v Japonsku. A na druhé straně i ty čínské stroje mají komponenty z celého světa...globalizace. To by mi vadilo nejméně. Horší je, že vedení Týnce zeje ještě jednou nohou v socialismu, co se týká služeb a komunikace se zákazníky.
Avatar - palix
31. 8. 2020 20:56
Jawa
Najsmutnejšie na tom je, že Jawa bola niekedy značkou, ktorá mala meno a dokázali ju kopírovať aj Japonci. Vyvážala sa do mnohých krajín sveta... Kde sú ale dnes Japonci a kde Jawa?
Dnes je pekná "Jawa" z Indie, iná Jawa je v podstate Honda, ktorú si aj tak skoro nikto nekúpi, lebo za danú cenu má inú lepšiu novú motorku, alebo mierne jazdenú skoro novú ešte lepšiu motorku.

Minule som bol s motorkou na STK (Honda r.v. 2005). Prišiel ku mne jeden pán vo veku 60 až 70... Pýtal sa, že prečo som nekúpil Jawu, veď je to predsa super motorka - pomaly najlepšia na svete. Asi žil ešte v svojej mladosti a o svet motoriek sa viac nezaujímal. Tak som mu na to odpovedal, že konkrétne Honda je jednou z firiem, ktorá robí najspoľahlivejšie motorky. Čo sa môže pokaziť na motorke s karburátormi, ktorá v podstate nemá "ktovieakú" elektroniku? Navyše ak ide o vysoko spoľahlivý model?