Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Colin McRae tento Focus RS WRC 01’ málem dotlačil k titulu. Nyní je na prodej

Diskuze (0)

Legendární Colin McRae je dodnes nejmladším šampionem v historii mistrovství světa v rallye. Druhému titulu byl velmi blízko s Fordem Focus RS WRC 01’, který je nyní na prodej díky Silverstone Auctions.

Colin McRae je nezpochybnitelnou legendou. Majitel legendární hlášky “In doubt, flat out” stihl za svou bohatou kariéru 146 startů ve WRC, kde si připsal 25 vítězství, 42 pódiových umístění a v roce 1995 se s vozem Subaru Impreza stal v sedmadvaceti letech nejmladším mistrem světa v historii šampionátu. Více než 40% závodů nedokončil, což jen potvrzuje jeho styl vyhrát, nebo zahodit, díky němuž si ho zamilovali fanoušci po celém světě.

Byť je McRae asi nejvíce spojen právě s modrožlutým Subaru, o další úspěchy se pokoušel také ve Fordu a Citroenu. Čeští fanoušci si mohli legendární Skota užít v roce 2005 ve dvou světových soutěžích za volantem tovární Škody Fabia WRC. Nezapomenutelnou a zároveň smutnou vzpomínkou je Rally Australia, kde podal McRae neskutečný výkon a ve třetí etapě ho poslední tři zkoušky před koncem poslední soutěže v sezóně dělilo od druhého místa jen několik vteřin. Tým Škoda Motorsport byl velmi blízko největšímu úspěchu ve WRC, nicméně v posledním servisu nastaly problémy se spojkou a Colin byl nucen odstoupit.

Již bohužel zesnulý Colin McRae byl několikrát velmi blízko získání dalšího titulu. Nejblíže byl pravděpodobně v roce 2001 s vozem Ford Focus RS WRC 01’, kdy v posledním závodě sezony odstoupil z první příčky po havárii a titul tak nakonec brala další ikona světové rallye - Richard Burns se Subaru.

Právě Ford Focus RS WRC z roku 2001 je nyní díky Silverstone Auctions na prodej, jde tedy o model, s nímž McRae získal hned tři vítězství. Vůz si zajezdil ještě v několika světových soutěžích v následujícím roce. Poté sloužil ještě několik let v britském šampionátu BTRDA Rally Series.

Silverstone Auctions zmiňuje, že vůz má dvoulitrový řadový čtyřválec o výkonu 300 koní, pohonem všech kol, sekvenční převodovkou, podvozek a brzdy podle specifikace WRC. A co víc - Focus RS WRC 01’ je zpátky v designu Martini, se kterým tovární tým z Cumbrie v roce 2001 vystupoval.

V RAF Museum proběhne 5. a 6. března aukce, které bude tento Focus WRC součástí. Odhad prodejní ceny Silverstone Auctions stanovil na 300 až 350 tisíc liber (8,8 - 10,3 milionů Kč).

Autor: Dominik Kovář

Diskuze (0)

Doporučujeme