Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Confederate C2 P-51 Fighter: Bojovník místo pekelné kočky

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Confederate vyrábí opravdu zvláštní a svébytné motorky. Zatím posledním počinem je model C2 P-51 Fighter.

Sedmého prosince uvolnil americký výrobce motorek Confederate první informace o svém nejnovějším skvostu. Jmenuje se C2 P-51 Fighter a jak je u firmy zvykem, název dostal po letadle, konkrétně stíhačce, která uměla být i bombardérem. Znalci letectví sice namítnou, že North American P-51 nesl ve skutečnosti jméno Mustang, což je pravda. Ale „divokého koně“ má coby označení modelů registrovaného úplně někdo jiný. Proč si však u Confederate vybrali k odhalení právě 7. prosinec? Zcela logicky, uplynulo totiž 62 let od japonského útoku na americkou námořní základnu Pearl Harbor. Ale dost bylo letectví, pojďme se podívat dál.

Společnost Confederate Motors existuje už od roku 1991. Kusovou výrobu exkluzivních motorek spustila už v listopadu 1994, taky se několikrát přestěhovala, jednou dokonce zkrachovala a doplatila na řádění hurikánu Katrina, protože zrovna sídlila v New Orleansu. Už sedm let však funguje v Birminghamu, jistěže ne v tom britském, nýbrž ve státě Alabama.

Design nejnovějšího modelu měl na starosti Pierre Treblanche. Ano, tenhle Jihoafričan pracoval kdysi ve stejné pozici u Ducati. Respektive ho spíše dotvořil, protože ve firmě funguje teprve od ledna. C2 se nijak nevymyká předchozím kreacím. Pořád vypadá spíše jako umělecké dílo než jednostopé vozidlo, akorát už to není hromada trubek jako kdysi. Na konstrukci byly použity, jak velí tradice, hliník, titan, nerezová ocel a uhlíková vlákna. Kliková skříň dvouválcového véčka zhubla oproti předchozímu modelu asi 18 kg, nové vstřikování dává více výkonu. Confederate používá motory vlastní konstrukce, parametry toho pro C2 si ale zatím nechali za oceánem pro sebe. Bohužel.

Nezůstane však v jediném kuse, vznikne jich celkem 31 exemplářů. První motorky budou k dostání v červnu, případně v červenci 2014. Na kolik přijdou? To se také ještě neví. K mání je v současnosti jediný model X132 Hellcat s motorem V2 2,16 l/98 kW (134 k). Ten stojí 55 tisíc dolarů (1,1 milionu korun), ale jako zálohu je třeba složit ještě dalších 10 tisíc babek (205 tisíc Kč). Je ovšem vratná. Jinak všechny další kreace stály kolem 100.000 USD (2 miliony korun), takže počítejme spíše s touhle cenovkou. Nic levného, ale vzhledem ke kusové stavbě a použitým materiálům není divu.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
11. 12. 2013 09:05
motorečka
Transformer krížený s Hero Factory. ;-)
Avatar - CHerokee
10. 12. 2013 19:06
Confederate
Husté :-)