Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Continental Automotive Systems: PRECRASH i pro malá auta

Kamil Kýr
Diskuze (2)
Nový typ senzoru, jehož hlavní funkcí je asistence při brzdění, by měl pomoci v podmínkách hustého městského provozu. Znamená to šanci montovat vyšší bezpečnostní prvek i pro levnější vozy. Do sériové výroby půjdou první kusy už v roce 2008.

Vyvíjený precrash senzor pracuje na principu snímání rychlosti (closing velocity sensor) před vozem a vedle vozu na obou stranách. Bude schopen snímat až do vzdálenosti 10 m, a to všechny účastníky provozu, tedy jak automobily, motocykly, tak i cyklisty a chodce.

Při posuzování situace bere systém v potaz jak zjištěnou vzdálenost objektu, tak i rychlost samotného vozu se senzorem. V případě možné kolize systém připraví brzdy do pohotovostního režimu, aby byla zkrácena reakční doba celého brzdného systému. V momentě, kdy řidič sundá nohu z plynu, precrash senzor automaticky začne brzdit (do zpomalení 0,5 g) a případné dobrzdění nechá na řidiči. Pokud řidič není schopen dostatečně rychle reagovat nebo brzdí malou silou, systém zcela převezme funkci brzd a postará se o maximální možný účinek.

Testování ukázalo, že precrash senzor je schopen zhruba do rychlosti 35 km/h účinně reagovat a předejít tak kolizím s ostatními účastníky provozu. Systém je navíc schopný spolupracovat s dalšími bezpečnostními prvky. Při propojení může například napínat bezpečnostní pásy nebo kooperovat se senzory ovládající airbagy

Výrobce, Continental Automotive Systems, tvrdí, že nový precrash senzor znamená šanci implementovat bezpečnostní prvek známý z automobilů vyšších tříd i do vozů nižších tříd. Systém totiž nemá žádné specifické požadavky a začlenit ho do elektroniky běžného vozu není složité.

Myšlenka vyrobit účinný prvek pro aktivní i pasivní bezpečnost pro všechny kategorie vozů, která vzešla z tíživé situace četných nehod ve velkých městech v Německu, se tak pomalu stává realitou. V Evropě by se měl systém v sériově vyrobeném voze poprvé objevit už v roce 2008.

Kamil Kýr
Diskuze (2)
30. 4. 2007 08:57
Starší auta???
Šla by tato věcička namontovat i do staršího auta? Existuje alespoň nějaká orientační cena? Jenom jestli to bude třeba 1 tis, 5, 10 aby se dalo s něčím počítat? Kdyby ještě pojišťovny dali slevu díky tomu na povinné ručení bylo by to super. Už jednou se mě stala taková malá nehoda. Jedu za autem a blížíme se ke kruháči pod Opatovem, koukám doleva a přemýšlím, jestli tam mám nebo nemám vjet a ten předemnou, který měl dost času tam vjet tak zastavil a já koukal doleva. Takový věc, který by dokázala zastavit auto úplně do nulové rychlosti by se hodila. Hlavně ve městě, kde dochází nejvíce k těm malým ťukancům. Naštěstí vše dopalo dobře, řidič auta předemnou vystoupil, neměl nic tak jsem se mu omluvil a on odjel, ale já měl promáčklý nárazník