Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Crossovery Lexusu nebudou mít sportovní verze F

Michal Fokt
Diskuze (0)
Lexus odmítá jít cestou evropských luxusních značek a nebude se ze svých SUV pokoušet dělat sportovní auta.

V posledních letech to vypadá, že automobilky zajímá jen a pouze zisk a prodejní čísla a jsou ochotny jim podřídit vše. Kvůli tomu dnes nese označení RS, M a AMG (a jim podobná), která byla dříve "posvátná", kdeco. Ne, že by se tato hlediska dříve nesledovala, ale existovaly určité zásady, které byly respektovány. Je proto příjemné slyšet, že jsou ještě automobilky, které je vyznávají.

Řeč teď bude překvapivě o poměrně mladé automobilce Lexus, známé dříve spíše lpěním na maximálním pohodlí a orientací na zákazníky na sklonku produktivního věku. Ta založila svou sportovní divizi F ani ne před deseti lety, snaží se však udržet její vysoký kredit - vždyť logo F, odkazující na závodní okruh Toyoty Fuji Speedway, nese v současnosti teprve druhý model.

A Lexus bude prý své F i nadále používat s rozvahou, tvrdí to alespoň technický šéf značky Yukihiho Yaguchi, jenž zavrhl možnost, že bychom se mohli dočkat modelů NX F nebo RX F. Žádné crossovery, respektive SUV Lexusu prý emblém sportovní divize neponesou, protože "aby vůz měl logo F, musí mít takové vlastnosti, aby mohl jezdit na okruhu a stát se závodním autem".

...a jak známo, závodit se dá s kupé, roadsterem, sedanem a dokonce kombíkem, s SUV ovšem nikoli. Na druhou stranu však Yaguchi nevyloučil rozšíření škály verzí F Sport, které zvyšují vizuální atraktivitu standardních modelů a přidávají dílčí zlepšení jízdních schopností a výkonů, které budou slušet zejména modelu NX s dramatickým stylingem.Tak uvidíme, jak dlouho tato zásadovost Lexusu vydrží...

Michal Fokt
Diskuze (0)