Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster, která bude závodit na Pikes Peak: První foto

Diskuze (11)
Dacia ve spolupráci s RenaultSportem chystá speciál pro náročný závod do vrchu na Pikes Peak.

Image terénního SUV Duster chce Dacia podpořit startem na letošním ročníku slavného závodu do vrchu na coloradském Pikes Peak. Auto, které staví divize RenaultSport, má navázat na úspěchy Dacie v posledních dvou ročnících Trophée Andros.

První snímky zveřejnil přímo Jean Philippe Dayraut, jezdec, který usedne za jeho volant. Při svém debutu na Pikes Peak chce zajet traťový rekord. Ostatně pokořit symbolickou hranici 10 minut je každý rok obvyklým cílem mnoha pilotů (současný rekord z roku 2007 je 10:01).

Podle prvních fotek se speciál pro Pikes Peak liší od vozu z Trophée Andros obřím dvoudílným křídlem na zádi a velkým splitterem pod předním nárazníkem.

Výkon závodního šestiválce RenaultSport o objemu 3,0 litru by měl vzrůst z 350 k (257 kW) na zhruba 850 k (625 kW). Extrémně vysoký výkon je nutností, start leží 2862 m nad mořem, cíl ve výšce 4301 metrů. Kvůli menší koncentraci kyslíku ve vysokohorských podmínkách proto skutečný výkon motoru během závodu klesá.

Diskuze (11)
Avatar - das_autos
22. 5. 2011 19:12
Re: REKLAMA?
Třeba na Dacii v F1 >:-[] >:D ;-) :-) ,
21. 5. 2011 03:47
REKLAMA?
Napadlo tady někoho z vás, že nejde ani tak o reklamu pro Dacii jako spíš o reklamu pro Renault Sport? Tenhle projekt je především ukázkou technologických možností Renault Sportu. Prostě postavit na základě auta nevhodném pro závodní účely prvotřídní závodní speciál. Otestování nových systémů, konstrikčních řešení atd... Renault Sport patří prakticky ke špičce mezi sportovnímy vozy. Abych jen neplácal tak v továrně RS v Dieppe vznikají závodní formule 1600, 2000, 3500, Clio Cup, Megane Trophy, Twinga R1 a R2 a i monoposty F1. Z historie by se dal jmenovat třeba Renault Spider nebo naprosto šílený Espace s motorem F1 který byl také nesmyslem, ale opět byl spíše úkázkou že to u RS umí. Co se týká Dacie tak v Dieppe se vyrábí i závodní Logan pro rallye a cupové okruhové závody. Pokud tento Duster zajede nějaký slušný čas tak je to pro RS velká reklama a to že PP neleží na evropském kontinentu nevadí. Lidé kupující Renault Sporty se o motorsport ve většině zajimají narozdíl od kupců kteří kupují běžné Renaulty a proto nehledejme v tomto Dusteru snahu nalákat lidi ke koupi Dusteru... to není potřeba nestíhají je ani vyrábět. Tento projekt cílý na úplně jiné zákazníky a je příslibem že se v budoucnu můžeme těšit na velké věci.
Avatar - Uhlik
21. 5. 2011 00:13
Re: Chape
Nechapem zmysel spajania Dacie s Pikes Peak. Jednak u nas nikto ani len netusi co to je Pikes Peak a to ratam aj celu EU a na druhej strane v USA nikto ani len netusi co to je Dacia.

Tak potom co to je ?

Netreba ani rozvadza aky vyznam ma spajat Daciu s nejakym sportom, asi nieco ako Lada vo WTCC... Ale aspon ta Lada si spravi na trhu nejaku reklamu, kdezto to, ze bude niekto v USA poznat Daciu im nijako nepomoze...

Ak sa ale Dacia predava niekde v Brazilii a tam Pikes Peak nico znamena, tak potom okej, ale to zatial nikto nepotvrdil.

Zmysel vrazania penazi do F1 ci Rally chapem a chapem aj to, ked nejaka znacka ide do Pikes Peak, avsak nechapem co to moze priniest Dacii.
Avatar - gld
20. 5. 2011 21:29
Re: Chape
To chápem..ale v USA? ;-)
20. 5. 2011 21:12
Re: Chape
Hele ber to takhle na tom trubkovým rámu klidně mohla být karoserie Koleosu nebo čehokoliv jinýho.... není nutný v tom hledat nějaký smysl. I kdyby to mělo být pro reklamní účel tak to v reálu asi nikdo nesežere protože to s Dusterem má společnýho.... no maximálně ten tvar a to ještě né úplně. Já v tom vydím napříkllad zlepšení prestige značky Dacia.