Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia potvrzuje příchod sedmimístného rodinného auta. Co už o něm víme?

David Bureš
Diskuze (0)

Dacia už několik měsíců pilně testuje nový model pro sedm. Až nyní však oficiálně potvrdila jeho příchod. A rovnou oznámila, kdy se světu představí.

Rok 2021 je pro značku Dacia nesmírně důležitý. Plně se rozběhly prodeje nových generací hatchbacku Sandero a sedanu Logan, představila se modernizovaná verze populárního Dusteru a spustily se prodeje prvního elektromobilu značky, maličkého crossoveru Spring. To však není všechno, pro letošní rok Dacia připravuje ještě jednu novinku.

Dacia totiž potvrdila, že připravuje odhalení „zcela nového, velice univerzálního rodinného automobilu pro sedm osob.“ O jeho debutu se spekuluje už několik měsíců, i díky zachyceným prototypům tohoto automobilu, až nyní však Dacia oficiálně přiznala přípravy tohoto automobilu.

O novince se mluví jako o nepřímém nástupci hned dvou modelů, kombíku Logan MCV a MPV Lodgy. Má jít o crossover spojující různé světy, vnitřní prostor Lodgy, praktičnost Loganu MCV i vzhled SUV. Svým způsobem pak půjde o oživení původního Loganu MCV, který v první generaci rovněž nabízel sedmimístné provedení, novinka však má nabídnout drsnější vzhled.

Jak se nový automobil bude jmenovat, Dacia zatím neoznámila. Nabízí se však jak zachování jména Logan MCV nebo Lodgy, stejně jako použití nového označení. Mateřský Renault si nicméně v poslední době nenechal registrovat nějaké označení, které by mohlo jméno novinky označovat. Nedávno registrované názvy Spacenomad nebo Bigster jsou již použity, EstafettE se hodí spíše pro Renault, pro případně elektrické oživení jeho slavné dodávky.

Co se pak týče techniky, nabízí se využití motorů z Dusteru, jako jsou 1.0 TCe (67 kW), 1.0 TCe LPG (74 kW), 1.3 TCe (110 kW) či 1.5 Blue dCi (70 a 85 kW). Vyloučeno ale není ani nasazení mildhybridní verze, kvůli snížení flotilových emisí. Ostatně kvůli nim Dacia dnes propaguje pohon na LPG a začíná prodávat elektromobil Spring.

Nová rodinná Dacia pro sedm se každopádně světu ukáže na podzim, a to na zářijovém autosalonu v Mnichově, který střídá dosavadní frankfurtskou autoshow. Dacia přitom pro IAA 2021 chystá originální stánek u hlavního chodu do mnichovského výstaviště i prezentaci všech svých posledních modelů přímo v centru bavorské metropole, kam bude možné se nechat dovézt modelem Spring, prezentovaným jako nejdostupnější elektroauto v Evropě.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme