Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Lodgy se v roce 2020 dočká druhé generace. Promění se MPV v SUV?

David Bureš
Diskuze (26)

Velkoprostorové modely v posledních letech už tolik netáhnou, a tak MPV postupně nahrazují SUV. Trend se může dotknout také Dacie Lodgy.

Dacia Lodgy je v současné generaci až sedmimístný velkoprostorový automobil odvozený od osobní dodávky Dokker. Na trhu je už od roku 2012, a tak Lodgy v roce 2020 čeká mezigenerační proměna. A ta může být výraznější, než bývá zvykem.

Kategorie MPV už tolik netáhne, zákazníci raději volí SUV nebo třeba modely vzniklé na bázi osobních dodávek, a tak ji automobilky kvůli klesajícím prodejům postupně opouštějí. Dacia zatím MPV nabízí ve formě Lodgy, není ale vyloučeno, že v druhé generaci chystané pro rok 2020 se vůz výrazně změní.

Už před lety se spekulovalo o tom, že se Lodgy promění v sedmimístné SUV. Psal o tom tehdy i renomovaný německý Auto Bild. Spekulacím nahrával fakt, že Dacia tehdy odmítla postavit druhou generaci Dusteru v sedmimístné variantě, jak se mluvilo, důvodem bylo to, že by vývoj auta prodražila. A tak se spekulovalo o tom, zda pětimístný Duster nenahradí větší sedmimístný model jako náhrada za Lodgy.

Dnes už se pomalu blíží facelift Dusteru druhé generace, sedmimístné SUV od Dacie tu ale stále není, stejně jako nové Lodgy. Letos se má ale stávající generace odebrat do důchodu, a tak se o budoucnosti Lodgy opět čile diskutuje.

Dacia své chystané novinky vždy přísně utajuje, což platí i pro novém Lodgy, o němž zatím nevíme prakticky nic. To samé platí i pro odvozený Dokker, který letos rovněž čeká mezigenerační obměna. V jeho případě se počítá se zachováním koncepce osobní dodávky, stále však není jasné, zda Dokker 2020 využije platformu B0 z předchůdce, nebo zda nepůjde o levnější variantu nového Renaultu Kangoo. Také ten se má totiž letos dočkat nové generace.

Budoucnost Dacie Lodgy je pak nejistá i v souvislosti s dnešní koronavirovou pandemií, která plány mnohých automobilek může silně ovlivnit. Výrobci budou muset šetřit, což se jistě projeví ve škrtání budoucích plánů, respektive modelů, které nemají svůj úspěch jistý. A to sedmimístné SUV Dacie klidně může být – není vyloučeno, že by takové auto pro cílovou skupinu značky bylo až příliš drahé.

Jedno je však jisté, Lodgy čeká změna, protože stávající koncepce auta odvozeného od osobní dodávky Dokker v době klesajících prodejů MPV přestává mít smysl. Nechme se tak překvapit, jak to ještě dopadne. Rok 2020 bude každopádně pro Dacii nadmíru důležitý, vedle nového Dokkeru a Lodgy přijde i nová generace modelů Logan a Sandero.    

David Bureš
Diskuze (26)

Doporučujeme

21. 4. 2020 15:17
Re: Pokud zůstane jako MPV,
Nevidim dovod, preco by jedine hlavne kriterium mal byt iba priestor. Su tam aj ine parametre, ktore som vypisal a z uplne rovnakeho pohladu cloveka, co potrebuje rodinne auto. Taktiez som povedal, ze pre nenarocneho pouzivatela je to asi OK.
21. 4. 2020 14:57
Re: Pokud zůstane jako MPV,
Píšeš o komforte, ktorý si predstavuješ, nie o veciach, pre ktoré by auto funkciu rodinného auta nemohlo plniť. Jednoducho reflektuje na užívateľa ktorý má tenšiu peňaženku ako ty. Má kompromisy v komforte a použitej technike, ale z pohľadu funkčnosti je to OK.
21. 4. 2020 12:40
Re: Pokud zůstane jako MPV,
Priestor je samozrejme podmienka, ale sama o sebe, ked absentuju vyssie uvedene veci je nedostatocna. Tiez som na zaciatku nahanal priestor a chcel som ho co najviac, ale ked som uz nasiel co by to mohlo splnat, malo to tragicke dalsie veci. Jasne, na sirku sa musia zmestit 3 autosedacky inak je priestor nedostatocny,ale ked je zabezpecene toto minimum, tak ma uz dalsi priestor nezaujima ak tam mam trestnu lavicu, hluk ci sa musim babrat s nastavovanim klimy.
A hej preto som dal prednost autu, ktore stoji tolko co 2 lodgy v plnke.
21. 4. 2020 12:02
Re: Pokud zůstane jako MPV,
Bavíme se o autě, které je v základu hluboko pod 300t. Navíc, prostor je podle mě u rodinného auta podstatnější než věci typu automatická klima nebo lepší odhlučnění.

Jinak jako fotr od 5členné rodiny máš pořád na výběr spoustu aut, které tvoje požadavky splňují, ale musíš sáhnout mnohem víc do kapsy.
21. 4. 2020 09:49
Re: Pokud zůstane jako MPV,
Mnohe veci zazneli uz v diskusii - ci uz mizerne odhlucnenie, komfort alebo bezpecnost. Variabilita - 2. rad netusim ci je polohovatelny, treti rad len cela montaz sedacky - cize bud zavadzia v kufri alebo ju musim celu vybrat a niekde skladovat. Kedze je to lowcost nemoznost doplnenia vybavy. Kazdopadne automaticka klima je u mna podmienka, cez ktoru nejde vlak. Absencia lepsich svetiel hned druha. To su zasadne nedostatky pre bezpecne a pohodlne rodinne auto. Motoricky je aspon ta 1.3TCE fajn, ale nema automat. Ako jasne, pre nenarocneho pouzivatela asi ok, ale u mna nesplna 5/6 zo zasadnych podmienok.