Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Trucks a bezpečnostní systémy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Divize užitkových vozidel koncernu Daimler pokračuje ve vývoji asistenčních a bezpečnostních systémů, jehož vrcholem je vozidlo s autonomním řízením.

Daimler Trucks se především díky užitkovým vozidlům značky Mercedes-Benz pro evropské trhy řadí k průkopníkům v oblasti zvyšování bezpečnosti řízení a provozu těžkých nákladních automobilů.

Tomu má odpovídat i současná strategie vývoje i nabídky asistenčních a bezpečnostních systémů pro užitková vozidla značky Mercedes-Benz. Mezi aktuální vrcholy u německé značky patří v loňském roce představený systém sledování slepého úhlu pro těžká nákladní vozidla.

Podobně jako u osobních automobilů značky Mercedes-Benz získává tento systém potřebné informace o blízkém okolí vozidla z radarů umístěných před zadní nápravou tahače. Systém sleduje celou délku vozidla, resp. u tahačů i návěs a dává pozor i na prostor do vzdálenosti zhruba dvou metrů před předním nárazníkem.

Dalším pokrokovým systémem je Active Brake Assist 3, který při zjištění překážky v jízdní dráze upozorní řidiče na tuho skutečnost a v případě potřeby dokáže z rychlosti do 60 km/h zastavit vozidlo i bez jeho zásahu. Nouzové brzdění na základě dat z radarového čidla může zachránit životy, zdraví a majetek, ale také posílit prestiž přepravce.

Daimler Trucks vyzdvihuje i systém sledování bdělosti řidiče Attention Assist spolu se systémem varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu. Ten bude od listopadu letošního roku povinný pro nově registrovaná užitková vozidla s hmotností nad 3,5 tuny v Evropské unii.

Pozornost si zaslouží i systém Proximity Control Assist s funkcí zastav a jeď který snižuje riziko kolizí tak, že například automaticky zastavuje vozidlo v městském provozu, který není plynulý, a pomalu ho znovu rozjíždí, jakmile to situace dovoluje.

Za využití nejnovějších výsledků z vývoje svých asistenčních a bezpečnostních systému pracuje Daimler Trucks i na těžkých nákladních vozidlech s autonomními systémy řízení.

V této oblasti vývoje v loňském roce představil Mercedes-Benz Future Truck 2025 a letos na tento koncept navázal Freightliner Inspiration Truck, který je plně schválen pro běžný provoz na silnicích a dálnicích státu Nevada, kde je využíván pro další vývoj autonomních vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)